tisdag 5 mars 2013

Om några vårvintriga företeelser

LILLA A HAR i egenskap av niondeklassist fått en biljett till fredagens läslustkväll i samband med årets upplaga av Mariehamns litte­ra­tur­dagar, 15-17.3. Det fick mig igår att ta en titt på programmet, trots att jag av ekonomiska orsaker inte har råd att bevista något kulturellt eve­nemang som har en prislapp.

Jag noterar, att lördagens första programpunkt har rubriken Pre­­sen­tation av ny åländsk litteratur. Se där, ja! Vad sägs om lite vad­slag­ning om huruvida tant Solveig kommer att återfinnas i detta ce­le­bra sällskap..? Jag sätter en europeisk tia på att så inte är fallet och hade gärna satsat det tiodubbla om råd hade funnits.

Sen tänkte jag som omväxling förgylla den här dagen med lite vege­ta­tions­rapportering. Den största överraskningen bjuder mina två che­ri­moyaplantor på. De är drivna från frön jag hämtade hem från Madeira i november 2010, men fick under den gångna vintern spatt. Mitt i allt fällde de alla sina blad och jag trodde att det var kört, men ställde än­då dem åt sidan för att bida min tid.

Nu kommer det nya grenar, med nya blad, på varje plats där ett fallet blad har suttit! Snacka om återhämtning :o) Samtidigt blommar alla mina phalaenopsis, brudorkidéer, och det är ju kul som bara den. Och som lök på laxen har en hibiskus, som jag håller på att stamma upp åt Lilla A, satt knopp!


Lite kul är också kul, som jag ofta brukar säga!

10 kommentarer:

 1. Hej
  Nu är jag på nätet igen efter att bredbandet inte fungerat på ett tag.Dosan i väggen har bytts ut idag.Jag har läst ikapp mig ikväll.
  Nog borde din bok var med på den presentationen absolut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, där kom förklaringen till varför det varit så "tyst" i Norrland den senaste tiden! Välkommen tillbaka ut i sajberspejs! :oD

   Radera
 2. Så härligt med alla växter som växer och sätter nya skott och blommar hos dig!
  Jag har aldrig lyckats få en orkidé att blomma om!
  Vårkram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannerligen upplyftande att något går åt rätt håll här i livet, även om det t.v. bara är mina krukväxter som verkar må bra :o)

   Mina orkidéer har snällt blommat om, gång på gång, ända sedan jag för flera år sedan planterade om samtliga i vanliga glasvaser (vasen VAS från IKEA). Ungefär 1/3 av vasen är fylld med lecakulor och när jag vattnar ger jag aldrig mer än 4-6 cl. Vattnet får aldrig nå över "lecagränsen", upp till orkidéjorden.

   Min äldsta phalaenopsis är från december 2005, samma vecka som min mor gick ur tiden. Den är idag den frodigaste av dem alla, trots att jag aldrig någonsin har gödselvattnat. Byte av orkidéjord c. vartannat år är allt vad skötsel hetat.

   Radera
 3. Cherimoya, den rutiga frukten, har jag köpt på Madeira många gånger. Kul att den trivs hos dig.Här koncentrerar jag mig just nu på frösådderna och följer väderleksrapporterna. När ska jag våga sätta ut dem i växthuset tillsammans med en värmefläkt? Nästa vecka ska bli kall hörde jag, men sen kanske....Lilla A kanske kan smuggla in ett ex av din bok om den inte redan ligger där.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trivs och trivs, det är väl att ta i lite? Men jä-la kul att plantorna inte stendog, som de först såg ut att göra!

   Jag har fortfarande inte ens lyckats lyfta fram frölådan ... Få se hur det blir med hela såeriet i år :o/

   Lilla A har fått biljett till kvällsevenemanget, ja. Men hon har inte för avsikt att gå, som det låter just nu. Inte ens fast hon själv deltar i en skrivartävling som anordnats för niondeklassisterna i samband med litteraturdagarna. Men jag pushar!!

   Radera
 4. Även hos mig blommar ett par av orkidéerna just nu. Min omvårdnad om dessa består i en ordentlig genomspolning under vattenkranen en gång i veckan och dom ser ut att stå ut med det. Några glasvaser är det inte fråga om, dom har vanliga plastkrukor och står sedan i en lite högre lerkruka med upphöjning i mitten så att inte något vatten kommer åt den. Av dottern fick jag i fjol en orkidé som inte är en brudorkidé men vars namnskylt jag tappat bort. Den har ett högre växtsätt och får blomstängeln mitt det högsta bladvecket, vita blommor. Ska bli spännande att se om den blommar om, den lär ska vara lite svårare. Bladen ser dock friskt gröna ut.

  Jag säger som Kerstin, skicka med ett ex av tant Solveig som Lilla A får lägga i samlingen tillsammans med en snygg beskrivning som du har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir man lite så där varm om hjärtat när ens orkidéer bekänner färg fler gånger än precis bara efter hemtransporten från butiken? Jag känner mig liksom lite ödmjuk varje gång det händer, för det är något speciellt med just orkidéer.

   Du måste lova att du tar en bild av din ovanligorkidé den dag den får för sig att sätta blommor! Jag har t.v. inte vågat mig på andra sorter än phalaenopsis, men kanske med tiden?

   Ang. Solveig: se mitt svar till Kerstin här ovan.

   Radera
 5. Nåja, gissa vem som ligger på plats nummer 4 av 10-i-topp på de åländska bibliotekens utlåningslista? Det är en tuff tant du har släppt iväg på vingliga ben...

  SvaraRadera
  Svar
  1. VA?! Varifrån har du fått en sån uppgift???

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!