torsdag 20 juni 2013

Inför sommarsolståndet

DAGLILJOR TRIVS EGENTLIGEN inte alls hos mig, så jag är glad för de som finns och blommar. I kvällsdunklet häromdagen föll de sista solstrålarna rätt på de gängliga stänglarna i en av rabatterna. De gula blommorna sprakade till som intensiva färgklickar mitt i allt det gröna.


Och imorgon är det midsommarafton igen. För mig, soloseglande i mitt ”Ruck­let”, är denna högtid, precis som jul och påsk, en synnerligen plan­lös historia. Lite löst prat om en reprisering av fjolårets knytkalas har det varit, men några konkreta, sociala begivenheter kan jag t.v. inte skryta med inför morgondagen.

Men, vafan, det är väl egentligen ingenting att ”marra” över? Ju äldre man blir, desto snävare blir familje- och bekantskapskretsen. Den ti­den när jag blev inviterad till tillställningar i någon form är för länge sedan svunnen. Den tog slut ungefär samtidigt som jag blev ensam­ståen­de igen. Få är de sammanhang när en kvinna utan karl betraktas som en lämplig kandidat för gästlistan, det vet ju alla. Framför allt de en­samstående damerna ;o)

Nä, det är snarast så, att det börjar bli dags att skaffa sig katt/undu­lat/guldfisk/vandrande pinnar för att ha någon levande varelse att prata med. Hund är det jag helst skulle ha. Men i den takt som krop­pen verkar ge upp är det fåfängt att tro att jag kommer att fixa rast­ning flera gånger per dag i kanske tretton-fjorton år framåt.

Läget är som läget är och det gäller bara att gilla det. Med detta sagt till­öns­kar jag alla er andra, såväl singlar som parade, en riktigt ...


13 kommentarer:

 1. Tack detsamma till dej! Vi är också väldigt icke-firare av midsommar. Kanske far vi en sväng till Vårdkasen på deras midsommarlotteri, annars blir det bara att vara hemma och arbeta. Ska m.a.o. få ha gubben hemma "i mitt våld" hela veckoslutet och då ska det bli både grävmaskinsarbeten, motorsågande och förhoppningsvis något som så småningom blir en vettig trädgård.

  Skål på dej, och tack för senast! Var roligt att språkas en stund.

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu M för en gångs skull går att surra vid grävmaskinen istället för skogsdito, då gäller det nog att smida medan motorn är igång, det inser jag! Men ha nu lite förbarmande med den stackars mannen och låt honom ha midsommar han också - åtminstone ett par timmar endera dagen, haha! ;o)

   Tack själv för besöket, hördu! Det är alltid roligt att få en pratstund IRL, hur bra det än må vara med kontakter via sociala medier.

   Radera
 2. Vet just inte om det blir så mycket firande för vår del. Son och sonson från Lycksele kommer hit och det har satts upp anslag om att ta med sig eget fika och träffas vid logen klockan två, annars äter vi väl lite sill och lite annat. En kladdkaka har jag precis tagit ur ugnen, den brukar vara populär.

  De gula dagliljorna har slagit ut hos mig också och lyser i regnvädret som ligger över oss i dag. Morgondagen ska visst bli bättre.

  Oavsett hur firandet blir så önskar jag dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att den modell av "firande" som du beskriver låter som ett alldeles utmärkt sätt att avnjuta midsommarhelgen! Det är för mycket traditionsbundna måsten runt den här helgen, precis som med så många andra. Bättre lägga ribban lågt och kunna ha det trevligt än att i prestationsångestens namn slita ut sig, när det enkla ändå oftast blir det mest lyckade - för alla parter :o)

   Smaklig spis och ha ett skönt veckoslut, oavsett väder!

   Radera
 3. Inviterar, inviterar, inviterar, inviterar av alla krafter!!!!!!!!!!!
  Kantarellgurun. ( Fast det är för torrt nu )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Jag har faktiskt kommit så långt i mina intentioner att göra ett nedslag i dina skogar, att jag jagar bildoktor åt Röda Faran. Hur gammal och risig hon än är ska hon väl klara den sträckan tur och retur bara någon ser över henne först och gör något åt det konstiga blubb-blubb-blubb, som emellanåt hörs från bakvagnen.

   Kan det vara så enkelt som en ljuddämpare på väg att ge upp..? Ho vet. Men jakten på en bra meckare går vidare!

   Den ypperliga verkstad som senaste tog hand om "vraket" (och då menar jag bilen, inte mig själv) har haft den dåliga smaken att lägga ner verksamheten fr.o.m. 1 maj. Här snackar vi således sedvanligt oflyt på sedvanligt hög nivå :o/ Att hitta en bra bilmekaniker är snudd på lika svårt som att lokalisera den namnkunniga nålen i en höstack. Det hinner säkert falla mängder med regn innan det har låtit sig göras ...

   Men beware, all you smålänningar! Jag är på väg, förr eller senare!

   Radera
 4. Men visst är det fint med gula blommor! Dom flesta verkar inte gilla den färgen, men det gör jag!
  Här firas det också måttligt med sill och nygjord pors-nubbe hos syrran/grannen!
  En skön midsommar önskar jag dig!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl lite så där ambivalent till gula blomster; somliga nyanser gillar jag skarpt, andra har jag svårare för. Men just den här gula dagliljan hör alltså till kategori ett och skulle gärna få växa till sig betydligt mer :o)

   Nubbe med pors som smaksättare är jag väldigt osäker på om jag någonsin smakat. I alla fall har jag inget minne av det. Någon större snapskonnässör är jag inte heller, men när det beger sig tar jag gärna en O.P.

   Ha nu en riktigt ljuv och lagom midsommar, både du och alla de dina!

   Radera
 5. Hej Nina.
  Mina gula dagliljor har också slagit ut, jag gillar dem, annars är jag måttlig med gula blommor i täppan
  Jag ser att din trädgård är väldigt fin, grattis.
  C och jag är ensamma idag midsommarafton, vi ska ta det lugnt och äta den traditionella midsommar maten på vår altan, hade vi tänkt i alla fall.
  Men, det har lovats ett förfärligt åskväder med mycket regn, så kanske får vi sitta inne :(
  Du får ha en fin midsommar Nina.
  Kramen från oss båda.

  SvaraRadera
 6. Hm ... När jag börjar tänka efter så har jag faktiskt ganska många gula sorter, trots att jag brukar säga att jag inte gillar gula blommor.

  Förutom dagliljan finns det två olika sorters vårkrage (en hög och en låg), som också har den sortens gul som jag gillar. Och så gullvivan förstås! Ålands landskapsblomma bara måste jag ju ha :o)

  Helgula tulpaner har jag också. Dem höll jag på att glömma bort. Men de är sådana som funnits här sedan förra ägaren, så de gills inte riktigt ;o) Samma gäller forsythiabusken. Vintergäcken jag har frösått har t.v. aldrig blommat, men den är förstås också gul. Och töreln, som sprider sig som en veritabel löpeld.

  Men vad mera är gult..? *tänker*

  Pionen jag köpte på fastlandet är gul den med, men väldigt ljust gul. Det är däremot inte blomman på mina klippstånds. Men dem har jag faktiskt i första hand för det mörka bladverket. Blommorna brukar jag helt kallt klippa bort, för den gula tonen gillar jag inte.

  Det finns säkert någonting till som är gult, men just nu kommer jag inte på vad det skulle vara. Däremot har jag inte - och kommer aldrig att ha - gula rosor.

  Det om trädgården. Ni får säkert en hur gemytlig midsommarafton som helst på tumanhand, regn eller ej. Här har väderprognosen ändrat från igår, då det lovades +20° ännu vid niotiden på kvällen. Nu har de dragit ner temperaturen till ynka +16°, men utan regn (än så länge).

  SvaraRadera
 7. Nämen, gillar du inte gult!? Jag gillar för det mesta alla färger även om jag ibland blir lite trött på vitt - men på rätt plats är det också vackert. Igår t.ex. när midsommarnatten var helt fantastisk, så lyste dom ljusa blommorna - och bladen - upp hela trädgården. Det var rent magiskt.....

  Vi hade inte heller något inplanerat från början. Vi brukar spendera alla midsommar med våra goda vänner här i Eksta, men hon är krasslig så det blev inställt.
  Då visade det sig att jag "råkat" bjuda ett par andra - mycket trädgårdsintresserade vänner - på middag antingen torsdag eller fredag. Dom hade inte heller "en aaaning om" att det var midsommarafton på fredagen! Så dom kom hit och vi hade en helt underbart kul midsommarafton - dock utan sill och nubbe!
  Men...vi hade massor av annan mat och underbart gott iskallt rosévin. Så vi satt till bords på altanen mellan 15.00 och 22.30 med korta avbrott för trädgårdsrundor så att maten skulle sjunka undan lite mellan rätterna. Fungerade perfekt!

  TREVLIG FORTSÄTTNING PÅ HELGEN
  Susie

  SvaraRadera
 8. Kloka ord och vackra bilder! Ja, man måste nog ha lite humor för att klara sig i vardagen då man blir äldre. Själv är jag 51 och inte har man samma ork som man hade för 25 år sedan :-) Men inte skulle jag vilja vara 25 heller - den här åldern känns bra.

  Trevlig fortsättning på midsommarhelgen!

  SvaraRadera
 9. Ser att det växer å är fint hos dig,midsommar har du haft som här.Den var så tidig i år så det blev en överraskning.Vi var här i stugan hos mig med några av mina barn.lungt å stilla.jag har inte varit ute på bloggen så ofta för jag har inte haft mobilt internet här.Önskar dig en fortsatt fin sommar.Många Kramar

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!