onsdag 10 juli 2013

Föglö för en dag

IDAG ÄR DET mulet och regnsjukt, men igår var det sommar så det bara small om det. Och igår gjorde jag och väninnan S en dagsutflykt till i Föglö i den åländska skärgården, för att hälsa på hos bekanta.

Till Föglö tar man sig med s.k. landsvägsfärja, som avgår från Svinö färjfäste i Lumparland. Överresan tar en knapp halvtimme. Närmare information finns hos Ålandstrafiken.Det var en helt perfekt dag på alla vis och ombord på m/s Skarven fick jag mig dagens goda skratt, när jag upptäckte skylten på bogportens insida med texten Hålls stängd till sjöss. Men visst, det påstås ju att det inte går att informera för mycket ;o)

Tack till H & H för ett antal härliga timmar i riktiga skärgården och den oväntade förplägnaden! Jag fick en välbehövlig laddning av batteriet, för idag hade jag ett idiotbrev från Alandia Försäkringar i postlådan igen ... *suck!*

9 kommentarer:

 1. En givande och på alla sätt njutbar dag, tydligen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvet på spiken, Monica! Jag har inte varit till vår riktiga skärgård på jättelänge, så det var t.o.m. roligt att åka landsvägsfärja :o) Det vackra vädret bidrog förstås, för i regn och rusk (eller snöstorm) är det minsann något helt annat.

   Radera
 2. Jag är väl lite partisk i ämnet men jag tycker Föglö är en välmående och välskött kommun. Fantastiska människor och underbart vacker natur!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man faktiskt vara partisk, hörru. Hur den kommunala biten sköts eller mår vågar jag inte uttala mig om, men om att det är en skärgårdskommun som är fager att se på, det skriver jag gärna under på!

   Vi passerade faktiskt avtaget till Skattan på vägen och jag blev lite nyfiken på hur det ser ut där numera. I år är det hela tolv år sedan jag såg stället senast, så fort går tiden.

   Radera
 3. Det ser så underbart skönt ut - och skärgården är faktiskt det enda jag saknar här på Gotland. Fast å andra sidan så kommer man ner till havet precis överallt här, inte som runt Stockholm; Förbudsskyltar och bommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just ja, jag glömmer lätt bort att det inte finns samma gytter av kobbar, öar och skär runt de svenska storöarna Gotland och Öland som hos oss här på Åland. Eller så blir man i viss mån hemmablind och får ett konstigt synfel, som sållar bort allt det vackra? Eller man och man, förresten. Så ska jag kanske inte säga, eftersom jag personligen nog har skärgårdssynen i behåll.

   Men det finns gott om blindstyren i det verkliga styret. Såna som inte i våld heller kan fås att begripa, att det som är vardagsmat för oss (den "trasiga" skärgården, närheten till havet, den relativt sett friska luften, den relativa tystnaden, det relativa mörkret osv) är det som är värt att uppleva för utifrån kommande besökare. Det är det turist-Åland borde bjuda mycket, mycket mera på än vad som görs idag.

   Det är ju bara att se till sig själv. Inte reser man långväga från sina hemtrakter för att traska runt i köpcentra förvillande lika de man har därhemma. Inte vill man "uppleva" exakt samma restaurangmenyer, nöjesutbud, affärer osv som hemmavid. Inte jag i alla fall och knappast heller den stora majoriteten. Men rätta mig gärna om jag har fel.

   Radera
 4. Jaa, det var lätt för Pipi att säga i onsdags; torsdagskvällen hade något helt annat i sitt sköte...

  Inte ens idylliska Föglö är vad det har varit.Men släktingarna och vännerna är fortfarande fantastiska!

  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh..? En annan, som sedan ett bra tag inte har råd att hålla sig med varken den ena eller den andra av lokaltidningarna, inser att här är det visst något jag missat. Vad kan han hänt, som får dig att formulera dig på det här viset?

   Radera
 5. Ett synnerligen besynnerligt inbrott! Inga förstasidesrubriker i lokalpressen, det är nog bara vi närmaste som vet. Hör av dig till henne så får du höra hela den konstiga historian.

  A

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!