söndag 13 oktober 2013

Med anledning av min insändare i Hbl den 13.10.2013

KOM DU HIT efter att ha läst min insändare i Hbl? I så fall är du in­tres­serad av vad jag skrivit om FPA, JO och det allmänna bostadsbidraget i Finland.

Alla inlägg som är taggade med den etiketten hittar du genom att klicka HÄR.

Läs, begrunda och återvänd gärna till Hbl på nätet för att stöda kravet på en vederhäftig granskning av missförhållandet genom att dela/gilla in­sändaren på Facebook eller twittra om den*. Sprid den så mycket du bara kan! Hbl har nämligen från slutet av min text strukit adressen hit till bloggen, så den vägen kommer ingen att hitta hit för att informera sig mer in­gåen­de om ärendet.

*) Du måste antingen vara prenumerant med rätt att läsa e-tidningen eller ta en gratis provprenumeration i 14 dagar.


Det allra enklaste sättet att förstå att något är riktigt käpprätt åt h----te är att granska följande två diagram. Det ena visualiserar hur det de facto ser ut idag, det andra hur det skulle se ut om FPA tolkade stats­rå­dets direktiv på rätt sätt. Det krävs ingen raketforskare för att be­gripa att allt inte står rätt till. Det skrivna ordet kan vara lätt att fel­tol­ka, men ren matematik ljuger inte.


Dessutom har jag hittat en alldeles ny konstifikation med FPA:s be­räk­ningsrutiner runt bidraget för ägoboende i småhus, en som har med bo­stadens storlek att göra. Enligt FPA ska man från den faktiska bo­stadsytan dra bort de kvadratmeter som upptas av t.ex. pannrum och förråd, dvs minska bostadsytan. Hm..?

För det första är det högst märkligt, att man genom denna manöver alldeles frivilligt, enligt nu rådande beräkningsmodell, höjer det bo­stads­bidragsgrundande beloppet. Ju lägre siffra du dividerar den to­ta­la boendekostnaden med, desto högre blir förstås priset per kvad­rat­me­ter – det som FPA därefter multiplicerar med den av statsrådet fast­slagna bostadsstorleken – och desto högre blir bidraget (om ock fel, enligt nuvarande sätt att beräkna).

För det andra – vilket är ännu märkligare – förordas det ingenting om det­ta för­farande varken i Lag om bostadsbidrag eller i statsrådets år­liga förordning om detsamma. Slutsats: det här måste vara något som FPA hittat på alldeles själv. Spännande, n'est-ce pas?
kela, kelan, kaikki, yleinen, yleisen, yleistä, asumistuki, asumistuen, asumistuet, valitus, valituksen, valitusta, eduskunta, eduskunnan, oikeusasiamies, oikeusasiamiehen, omakoti, vuokra-asunto, virheellinen, virhe, väärin, suuruus, arviointi, laiton, laitonta, laittomasti, laskee, laskelma, laskenta, laskennusvirhe, todistelu, todiste, todistetta

2 kommentarer:

  1. SKIT också - ordagrant att man inte kan kommentera din insändare. Där skulle man ha kunnat lägga upp länken hit till din blogg. (För att inte tala om hur det ha kunde ha debatterats också!) Men bra skrivet är det!

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu, inte begriper jag poängen med att publicera en insändare under rubriken "Debatt" – såväl i e-tidningen som sådan och under skild rubrik på nätet i kategorin "Opinion" – om man sedan inte kan kommentera det skrivna. Hur mycket debatt blir det?

      Men det är ju många företeelser jag inte begriper nuförtiden, så jag får väl bara lägga den här till den stadigt växande listan ;o)

      Tack för draghjälpen på FB!

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!