onsdag 16 april 2014

RECEPT > Serinakakor à la P

 
FÖR NÅGRA MÅNADER sedan fick jag smaka en småkaka som var så fantastiskt god. Den mer eller mindre smälte i munnen. ”Serinakakor heter de”, sa P, som stod för kaffekalaset. Sedan dess har jag drömt om dessa godsaker och häromdagen fick jag receptet av henne.

På nätet finns det också recept på dessa serinakakor, men de avviker en aning från det jag har fått, eftersom det sägs där, att de ska pens­las med ägg och strös med hackad mandel (och pärlsocker). Så gör in­te P, så jag gjorde inte heller så. Jag menar, varför krångla till det?Av receptet blir det c. 60 småkakor.

Du behöver:
200 g smör eller margarin
100 g farinsocker (c. 1,5 dl)
1 ägg
(3 msk vispgrädde)

1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
250 g vetemjöl (ungefär 3,5-4,0 dl)
Blanda de här torra ingredienserna med varandra.

Gör så här:
Väg upp smöret i god tid, för det ska vara rumsvarmt när det sedan vispas ihop med sockret till en homogen smet. Tillsätt ägget och fort­sätt vispa riktigt ordentligt. Därefter tillsätts den eventuella visp­gräd­den; själv utelämnade jag denna helt trots att det enligt P är denna som är pricken över i:et. Till sist i med mjölblandningen och blanda det hela ordentligt.

Ställ bunken i kylen minst en halvtimme. Innan du tar fram den igen sätter du ugnen på 175° och laddar två bakplåtar med bak­plåts­pap­per.

Dela smeten i två delar. Rulla ut dem till längder och dela varje i 30 bitar. Trilla bollar av dem, lägg dem på plåten och tryck till ovansidan med en gaffel om du vill få ett fint mönster.

Grädda kakorna i övre delen av ugnen i 10-15 minuter. Den exakta gräddningstiden beror på hur din egen ugn beter sig. Låt svalna på galler. Lås in ditt dåliga samvete på lämpligt ställe, stoppa en kaka i munnen och njuut!

8 kommentarer:

 1. Det där låter lagom komplicerat så jag lånar receptet direkt och tänker sätta igång direkt efter lunchen. Jag har också tänkt använda mitt rånjärn och göra några rånskålar att fylla med grädde och sylt till påskdessert. I frysen finns kolakakor, smörkrämsfyllda knäckflarn och kanelbullar sedan förra veckan, så nu klarar vi nog av påsken och de födelsedagar som ligger framför oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ett smack krångligt, nej! Men herregud, Cici, du har ju redan räknat upp att du ligger inne med nästan en hel sortimentlista från ett konditori! Hur omständligt är det att ta sig upp till Norrlångträsk till påsk? För gissa om jag blev sugen!! "Smörkrämsfyllda knäckflarn" ... ooh ... "Rånskålar fyllda med grädde och sylt" ... aah!

   Radera
  2. Du är alltid välkommen hit!

   Radera
  3. Tack! Jag tittar in om jag råkar ha vägarna förbi, haha! Men det blir inte den här påsken. Knappast nästa heller, för mina vägar går numera förbi allt färre platser. Cirklarna blir liksom snävare med åren och Röda Faran allt skruttigare.

   Radera
 2. Åh, mums, det låter onekligen frestande...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är i mitt tycke enormt goda och blir ffa inte så där übersöta, som småkakor i allmänhet har en tendens att vara. Extra lyxiga blir det förstås om man gör som det står i vissa varianter av receptet och penslar med ägg, strör på hackad mandel och pärlsocker.

   Radera
 3. Få se nu! Inte måndagar och inte onsdagar. Då är det 5:2. Men däremellan vågar jag nog ta ett (eller flera) smakprov. Ska spara receptet till någon regnig dag när det behövs lite extra värme i köket.
  Kram /Kerstin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om "spara receptet till någon regnig dag", så hittade jag för någon dag sedan ett par ringpärmar, där jag prydligt sparat en hel massa recept, med ordentliga mellanblad och allt.

   Tror du att jag någonsin tittat i någon av dem? Nix, inte en endaste gång. Så i den rådande, allmänna röjarivern tömde jag helt resolut pärmarna och eldade upp alltsammans.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!