onsdag 15 oktober 2014

900 till

IDAG HAR JAG varit på dietistkonsultation, medförande en matdagbok för tre veckor. Hej och hå ...

Nåväl, på plussidan noteras att jag äter väldigt hälsosamt. Dessvärre för hälsosamt för att gynna en önskad viktuppgång. Minst 900 kalorier till mås­te jag få i mig per dag, gärna genom att som mellanmål proppa i mig nötter, russin och torkad frukt.

Vete f-n hur det ska gå till, för jag kunde vid min efterföljande tur till mat­butiken konstatera, att inköp av saker som ligger på ett kilopris på 19,00-36,00 €/kg sannerligen inte ryms in i min smala hushållsbudget. Och de­fi­ni­tivt inte när det snackas om ett par hundra gram om dagen.

Men ett annat plus i sammanhanget är att jag gärna får koka min gröt på grädde om jag vill, äta mina mackor med mycket fett på och med för­tjus­ning tre olika pålägg, hutta i mig ren olja, dränka eventuella kak­bitar i såar med vispad grädde och så vidare. Till hänget i tv-soffan rekom­men­de­ra­des jag förresten att välja bort ”magra” popcorn till förmån för chips. Det ni!

+1 kg i veckan är målet tills jag spränger 55 kg-snöret ... så jag tar väl mig ett mellanmål då :o)

10 kommentarer:

 1. Lite avundsjuk är jag - fast jag vet att det är lika jobbigt att väga för lite, som tvärtom...
  Chips har jag ingen svårighet att proppa i mig!
  Lycka till, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de jobbigare sidorna med att vara underviktig är att man frrrrrrryser. Hela tiden, utom möjligtvis mitt i smällheta sommaren.

   Vanliga potatischips hör inte till mina favoritsnacks, men majschips går an. Men de är ju alltid så förbenat salta!

   Radera
 2. Om det gick så kunde du få 25 kg av mig.HiHi KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men jag nöjer mig nog med 5-7 kilon. Måtta med allt! ;o)

   Radera
 3. Så duktig som du är på att baka tårtor och kakor så kan det inte vara något problem. Fast de sa väl inte att du bara skulle äta fett?! Du skulle väl peta i dig proteiner också? Passa på att torka alla äpplen du har så har du gott om godis i vinter.
  Kantarellgurun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska orka baka också ... Och ha lust att göra det.

   Proteiner pratades det inte ett smack om, endast kalorier. Men jag är ju inte mer korkad än att jag inser att det inte skulle vara helt fel med en saftig biff mellan varven - med mycket gräddsås ;o)

   Vad äpplena beträffar, så blev hon väldigt belåten, den söta dietisten, av att höra att jag har tillgång till en fruktpress för att göra egen must. Ren fruktjuice är det tydligen väldans bra att jag bälgar i mig av. Vad min tandhygienist tycker om den saken lämnar vi därhän ...

   Radera
 4. Låter som en dröm för en som spränger vågen efter ett extra russin! Men en gång i tiden var jag också alldeles för tunn och jag vet hur omöjligt det var att öka på några hekto.Men man behöver några extra kilon, särskilt om man som jag, har en tendens att snabbt rasa i vikt om något tråkigt inträffar.
  Tugga på /Kerstin

  SvaraRadera
 5. "Men ett annat plus i sammanhanget är att jag gärna får koka min gröt på grädde om jag vill, äta mina mackor med mycket fett på och med för­tjus­ning tre olika pålägg, hutta i mig ren olja, dränka eventuella kak­bitar i såar med vispad grädde och så vidare. Till hänget i tv-soffan rekom­men­de­ra­des jag förresten att välja bort ”magra” popcorn till förmån för chips. Det ni!"
  Näe...vet du vad...Det där låter inte klokt, inte någonstans. Igentäppta ådror blir det ju av en sådan där kosthållning. Undervikt är sällan skadligt. Väl?
  Min farmor har alltid ätit som en fågel. Idag är hon 104 år och har fortfarande en fantastiskt fin kondis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag instämmer helt och hållet med dig om att det inte låter riktigt schluugt. Nu när jag fått tänka efter ett par dagar, alltså.

   Som jag bloggade idag, så kommer jag vad det lider att lägga ut texten om den här dietrekommendationen, för den är helt absurd!

   Dels pga att det viktiga, egentligen, inte borde vara att "fetta upp mig" med en ökning på 1 kg/vecka (!), utan att ta reda på varför jag plötsligen det sista året rasat i vikt trots att mina kost- och motionsvanor inte har ändrats. Hitta pudelns kärna, så att säga.

   Och i alla händelser är den här typen av diet inte att rekommendera, eftersom jag har tung, genetiskt belastning för kranskärlssjukdom både på fädernet och mödernet - och på fädernet dessutom för diabetes!

   Så nä, jag kommer nog att fortsätta äta som jag gjort hela tiden, med den skillnad att jag ska försöka äta lite oftare, men av samma sunda kost som hittills.

   Så här i efterskott blir jag lite mörkrädd, när jag tänker på att detta alltså är kostråd man betalar för att få av utbildad personal. Personal som synbarligen inte läst in sig på personens anamnes och hereditet. Ujamej ...

   Radera
  2. Jo...snacka om ett praktexempel av (ansvarslös) symptombehandling, istället för att göra det rätta, söka grundorsaken till symptomen (precis som du själv påpekar).
   Så visst blir man lite mörkrädd...

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!