tisdag 20 juli 2010

Och potatis, det blev det!

MINNS NI MIN hinkodlade potatis, den jag satte i mitten av maj? Idag var äntligen dags att vittja den första hinken och spän­ning­en var oliidlig.

Inte var de så enormt många i förhållande till hur gigantisk blasten vuxit sig, men en helt godkänd skörd i alla fall. Särskilt med tanke på att jag inte satte mer än en potatis per hink.


Sen blev det middag på terrassen med nykokt, lätt brynt potatis och fenomenalt lyckade pannbiffar på grillen. Till detta hemlagad aïoli och en sås på turkisk yoghurt, finhackad gräslök och diverse kryddor. Enkelt och gott.


Fast när det gäller mat börjar jag ärligt talat bli vansinnigt sugen på kräftor! Det är ju liksom den tiden nu. Men jag får tåla mig ännu ett tag, för festen är planerad först till mitten av augusti. Hur står det till på den fronten för er andra..?

10 kommentarer:

 1. Spännande! Måste testa det nästa år!

  SvaraRadera
 2. Grattis till skörden, äntligen jag var sååå nyfiken. Vi har bestämt att göra ett försök nästa år.
  Vi väntar också en bit in i augusti med kräftor, vill gärna hålla på traditionerna, annars så uppskattar man ju ingenting om det ska ätas året runt.

  SvaraRadera
 3. Det såg gott ut blir så sugen jag kommer strax.Här käka vi uppvärmd kokt griskött från frysen det gick an det med.Fina potatisar det blev ju bra skörd av en enda.Kräftor är gott men söligt.

  SvaraRadera
 4. Potatis i hink!! :-) Vilken bra idé...ska jag berätta för Ullis så hon får testa det nästa år! Vi har ju inte så stor tomt men några hinkar går väl att få plats med.
  Då kan man väl köra med tidig, mellan och sen sort så har man hela sommaren...typ...

  Steffe

  SvaraRadera
 5. När du nämner kräftor, så... Mums! Ja, jag längtar också. Men det får vara till augusti!
  Jättefin potatis du fick! Vi satte c:a 25 st av sorten "Marina" i vårt trädgårdsland, tog upp de första till midsommar och har nu 5-6 plantor kvar! Våra plantor har gett så mycket att det räckt till 2 dagar/planta till maken och mig! Så vi klarar oss nog juli ut...
  Och supergoda är dom!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. CC:
  Det ska du apselut göra, för finare potäter har jag aldrig odlat :oD

  Monkan:
  Det har nog kliat i uppgrävarfingrarna, ska du veta! Men nu låter jag de resterande hinkarna växa till sig ytterligare efter att det letts i bevis att det verkligen finns potatis i dem :o)

  Kräftor hör i min värld mörka, ljumma augsutikvällar till. Och jag tror aldrig jag ätit kräftor - den vanliga sorten, alltså - någon annan tid på året än när det traditionsenligt är okej. Annars är jag inte mycket för traditioner, men när det gäller kräftätning är jag konservativ ;o)

  Stickmamman:
  Lite grisigt är det väl att få i sig de små liven, men de är goda så det går utanpå det lilla besväret :o) Ännu bättre vore det om man hade tillgång till egna kräftvatten eller åtminstone en ekonomi som tillät inköp av lokalt fiskade kräk, men det får allt bli kineser eller turkar i år igen.

  Steffe:
  Ja, vet du, jag är så nöjd med att premiärodlingen i hink slår så väl ut. Det här blir min melodi även i fortsättningen. Dels är det bekvämt och dels får man lite terrassgrönska på kuppen ;o)

  Monica:
  Ha! Du har ny bild :o) Vad fin!

  Den här sorten jag odlar vete tusan vad det är. Jag köpte något i livsmedelshallen ifjol, en ickenamngiven sort, och den fick tjäna som utsäde. Fina potäter blir det i alla fall. Gula, lagom fasta och med en superb smak :oD

  SvaraRadera
 7. Ujujuj, vilka fina potäter du fick!!

  Och biffarna såg inte så lite smarriga ut dom heller...Mums!!

  Kräftor äter vi också i Augusti.
  Sambon äääälskat kräftor, men jag vill hellre "pilla räkor"...
  Och mumsa på tillsammans med rostat bröd, krisp-sallad, citronmajonär, dill och lite vanlig citron...

  ...eller bara doppa i vitlöks-aioli!!

  Grattis till 19.000 förresten!!
  Klart som korvspad att man hänger med till 20! Och 30! osv...

  Dagen skulle inte vara detsamma utan ett blogginlägg från Dej!
  Så de så!

  Kram och skål!
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Japp, de blev riktigt fina, min småttingar :oD

  Lustigt nog kunde jag idag, när jag öppnade lokalblaskan, läsa att det är modernt med urban odling - dvs odling i krukor, pottor, lådor, säckar, hinkar osv. Så, herremingud, jag är ju rentav MODERN! Vid mina år!

  När det kommer till kräftätandet är jag av den slarviga sorten. Jag schlörpar och schlurpar inte, och jag nöjer mig med det göttaste: stjärten. Och klorna, om de är av en sån storlek att där finns något ätbart. Räkor tycker jag också väldigt mycket om. Tänk du, förr i världen var det vanligt att träffas över en skål räkor, lite vitlöksbaguette och en pava vitt - den umgängesformen har tydligen blivit passé. Därför blev jag lite glad när jag läste ett inlägg inne hos Monkan häromsistens!

  Tack för gratulationen! Idag kanske det inte blir så mycket på inläggsfronten, eftersom jag helt oförberett har en krönika att skriva och leverera till fredag. Men någon bild eller två kanske det blir ;o)

  Kram på're själv, du, långtbortpolaren!

  SvaraRadera
 9. Inte mycket att hurra för för min del. Har fortfarande bara ätit EN kräfta i hela mitt liv (blev matad dessutom så jag vet inte hur man får ut det ätbara ur kräket)och aldrig varit på kräftskiva!

  Skulle hellre gå på snigelfrossarfest! :D

  SvaraRadera
 10. Pipi:
  Om du t.v. aldrig varit på en riktig kräftskiva har du ju fortfarande en ny upplevelse att se fram mot här i livet :oD

  Sniglar i all ära, men ingenting går upp mot stämningen på en riktigt bra kräftkväll! Dessutom är det ju så himla kul att sjunga snapsvisor i parti och minut, om ock hellre än bra i mitt fall.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!