torsdag 2 september 2010

Jag ska måla hela världen

NEJ, FÖR SJUTTON, inte ska jag måla hela världen! Ärligt talat ska jag inte måla någonting alls. Inte mer än i Photoshop.

Ibland är det bra att ha det yrke och de arbetsredskap jag har, och det här är ett typiskt sånt tillfälle. Väninnan C ska nämligen måla om sitt hus och lider av beslutsångest beträffande färgvalet. Jag lider med henne, för det är inte så länge sedan jag var i samma situation själv. Dryga två år sedan bara.

”Äh, coola ner!” sa jag. ”Jag drar iväg och tar några bilder och så ’må­lar jag om’ åt dig i Photoshop.”

Sagt och gjort. Överst en bild på hur det ser ut idag, de övriga bil­der­na är några olika alternativa färgval. Attans så bekvämt, eller hur?


Det är rätt häpnadsväckande hur mycket ett hus ändrar karaktär när man ”klär upp det” i helt väsenskilda kulörer. Synd att det är så jäkla jobbigt med ommålning, annars skulle det vara kul att byta stil så där vart fjärde, femte år eller så ;o)

20 kommentarer:

 1. Jo, väldigt bekvämt. Jag gillar nr 4 och nr 1.
  Idag har det varit fint väder igen, inte har det blivit något väsentligt gjort, men herregud höst och vinter är lång,måste ju ha något att hitta på då :)

  SvaraRadera
 2. Större färgföretag tillhandahåller förtås samma möjlighet, men då när det begav sig för "Rucklet" kostade det en rejäl slant att få det gjort.

  Lustigt nog är det nummer 1 som skulle vara förstahandsvalet för mig om jag fick välja - med 4:an på andra plats. Fast jag borde kanske inte vara förvånad..? *haha!*

  Idag har det varit mest virkning på den här fronten, varvat med några maskiner tvätt, bakning av äppelpaj, plockning av fallfrukt och lite annat smått och gott. Ändå känns det som jag fått absolut ingenting gjort under dagen. Märkligt ...

  SvaraRadera
 3. Fyran! Apselut!

  Eller behålla det ROSA....(:

  Kram, J:son!

  SvaraRadera
 4. Haha! Nä, rosa blir det nog inte den här gången. Hon har haft den kulören i 15-16 år vid det här laget och vill ha en radikal förändring. Striden står nog helt klart mellan 1:an och 4:an!

  SvaraRadera
 5. 1:an - absolut! Fast 4:an är också bra:) Jag får också måla om i Photoshop först när det är dags för vårt hus tror jag - det var jätte bra tips!

  SvaraRadera
 6. Vad är det för skillnad på bilderna? =S

  SvaraRadera
 7. Ettan Stjärnkraft! Efter ett par år kommer du att tycka fyran ser trist ut. Believe me!

  SvaraRadera
 8. Fan va häftigt o byta färg så där!
  Va du kan!

  Steffe

  SvaraRadera
 9. Hur vore det med falurött?
  Annars mörkgrått, nr 4...
  Kram, <monica

  SvaraRadera
 10. Iwona:
  Det rekommenderar jag verkligen :o) Och har man inte tillgång till Photoshop går det hyfsat bra att göra en svartvit utskrift av ett fotografi och färglägga med vanliga färgpennor. Då ser man i alla fall vartåt det lutar.

  Göran:
  Du är alltså avancerat färgblind? Jag hade för mig att det är rött och grönt det brukar bli svårt med.

  Conny:
  Utan tvekan ettan, jo. Men nu är det ju inte mitt hus det handlar om den här gången, så jag måste - motvilligt ;o) - överlämna avgörandet till kompisen.

  Steffe:
  Ack ja, om det ändå vore lika enkelt sen när penslar och pytsar kommer med i bilden ... Jag blir utmattad bara jag tänker på vilket sisyfosarbete det var när min fasad skulle byta skepnad.

  Monica:
  Falurött är nog inte ett alternativ. Båda grannhusen, som är väldigt närbelägna, är nämligen röda och väninnan vill nog skilja sig från mängden ;o)

  Själv tycker jag att det första alternativet är bäst i och med att den ljusa fasaden och de ljust grå foderbräderna gör att huset, en enplansvilla, känns mer välkomnande och "lättare". Fyran är en vacker kombination, men "trycker ihop" huset på höjden ännu mer.

  Själv valde jag en ganska mörkt grå nyans till "Rucklet" istället för ljusgult, som var originalfärgen. Det valet styrdes helt av att kojan har källare ovan jord, vilket innebär en rumshög, rappad (sk-tful) stenfot. En ljus fasad hade ytterligare skapat en illusion av HÖJD, vilket jag absolut inte ville. I mitt fall handlade det m.a.o. om raka motsatse: att få huset att verka lägre. Någon gång i framtiden är planen att måla stenfoten också. Även denna i grått, men flera nyanser mörkare än våningen ovanför.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det gul å gröna blir fint,här finns ett hus i de färgerna,faktist snyggt å sitter inte på varje hus.

  SvaraRadera
 12. Vi ska måla nästa år och tänker byta den vita färgen mot en väldigt ljust grå i förhoppning att luftföroreningarna ska synas lite mindre. Samtidigt byter vi den försiktiga blå knutfärgen mot en djärvare variant.Det blev faktiskt en sex-sju nya rutor igår så nu är jag igång igen. Mysfredag till dig!
  Kerstin

  SvaraRadera
 13. Stickmamman:
  Jo, jag gjorde en sådan variant också för att se hur pass "vågad" väninnan kan tänkas vara ;o) Den färgkombinationen gillade hon dock inte alls. Själv tycker jag väl, ärligt talat, att den passar bättre på ett lite äldre hus än hennes hyfsat moderna enplansvilla.

  Kerstin:
  Grått är en perfekt färg såtillvida och faktiskt en delorsak till att jag själv bestämde mig för grått. Grått och blått är en tjusig kombination! Det blir säkert supersnyggt :oD

  KUUUL att du kommit igång med virket igen!!! De gånger jag själv kör fast och tappar sugen brukar jag surfa lite och titta på allt vackert som människor "där ute" skapar. Då får jag ny inspiration och lusten att göra något själv återkommer som ett brev på posten.

  Ha en riktigt skön fredag du också! Här är det brödbak och några sexkanter som står på dagordningen.

  SvaraRadera
 14. Av de där alternativen är det bara 1:an som duger. Det ser fräscht ut och lyfter huset en aning.

  SvaraRadera
 15. Ha! Det börjar visa sig med all tydlighet åt vilket håll det lutar ;o)

  SvaraRadera
 16. Men....av dom två LJUSA varianterna är ju ANDRA alternativet mycket snyggare!!!

  Det första ser så "fis-blekt" ut!
  Kanske med annan färg på fönsterfoder och altanräcke i så fall....tycker jag.
  Vitt hus med RÖDA knutar???

  JAAA!! Kan du inte göra ett sådant och visa på bild här?
  Tänk så snygg både på sommaren med röda pelargoner och stockrosor, och på vintern med små nissar utanför....(:
  Trädgårdstomtar som du äääälskar, du vet??? *blink, blink*

  Kram!
  J:son

  SvaraRadera
 17. HahaHAAA! Vet du vad, jag tror faktiskt inte att husägaren ifråga, min väninna C, har en förkärlek varken för trädgårdsnissar eller stockrosor. Men jag ska framkasta idén om ett vitt hus med röda knutar och se vilken reaktionen blir ;o)

  SvaraRadera
 18. Kul att man kan kolla lite hur det blir. Thanks Gos for PhotoShop! Visst är det bra.

  SvaraRadera
 19. Det var mycket tyckande här. Jag har alltid gillat gula hus, men den färgen passar nog bättre på ett äldre hus.
  Jag har bläddrat tillbaks och läst dina inlägg om din datorn.
  Nu blev jag rädd - jag måste köpa ny dator men gruvar mig. Den här är så långsam och jag skriver fortare än bokstäverna kommer på skärmen. Kan bli riktigt tokigt ibland om jag inte korrekturläser noga.
  En fråga laddar man ner PhotoSkop?
  Ha en trevlig helg.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 20. Hej du! Det finns egentligen ingen som helst anledning att oroa sig inför ett datorköp - bara man köper direkt från en riktig butik och inte on-line, som jag var korkad nog att göra. Det blir säkert bra när du kommer till skott :o)

  Photoshop, den fullskaliga versionen, är ett väldigt dyrt proffsprogram, som jag har enbart pga min bakgrund som grafisk designer. Det finns säkert liknande program, av lite enklare snitt, att ladda ner från nätet. Vad ett sådant kan heta vet jag dessvärre inte, men om du surfar lite kan du säkert få tag på något. Allt finns ju på internet numera!

  Lycka till och trevlig helg du också!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!