onsdag 1 september 2010

WIP

IDAG ÄR DET första dagen av den första riktiga höstmånaden. Höst ... mmm ... Tid för nybakade äppelkakor, tid för dagliga promenader igen, tid för stillsamma kvällar i soffan framför brasan ... och hant­verks­tid. Jag gillar hösten!

En ofta förekommande förkortning där ute i den virtuella hant­verks­värl­den är WIP, Work in Progress. Som omväxling till mina litanior om misslyckade datorköp etc. blir det därför ett inlägg om mitt eget WIP sedan mitten på april: en hexagonfilt.

Då, när jag satte igång, gav jag mig själv ett år för att färdigställa den. Men det är så kul – och omväxlande! – att virka dessa sex­kan­ter, att jag i dagsläget redan har 221 av 305 färgglada sexkanter färdiga :oD

Nu har jag ett nytt mål: tre nya bitar per dag. Med denna lugna takt blir jag färdig redan inom september, knappt ett halvår efter den första maskan. Tjoho! Helt färdig kommer filten att bli c. 125x160 cm, med en ungefär 5 cm bred kant inräknad.

Inte mycket mer att orda om saken, så här kommer ett bildsvep istäl­let. Visst blir man på gott humör av detta färgsprakande projekt? Fast nu har det börjat klia i fingrarna att börja med något nytt, så slutsnackat för idag om jag enligt den nya tidsplanen ska bli klar med detta mitt WIP. Mot garnlåda och virknål istället!Briefly in English:
Hexagon blanket in progress. I began this project mid-April and have already managed 221 of 305 hexagons. Three more a day and it’ll be done in about a month! After that the tedious work of crocheting an appx. 5 cm wide border around it all remains ... But, hey, don’t these colours make you ever so happy?

***

Mönstret till hexagonen hittar du HÄR.

[tags: crochet, blanket, afghan, throw, hexagon, multicolor, colorful]

24 kommentarer:

 1. 23 rutor..23 rutor...23 rutor. Ja jag har fastnat där i mitt yllegarnsrutprojekt. Men en vacker dag sätter jag igång igen och gör 23 rutor till. Men gräset är alltid grönare på andra sidan och dina hexagoner är verkligen lockande!
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Haha! Kanske du redan när dagen är slut kan börja mässa: "24 rutor ... 24 rutor ... 24 rutor ..."?

  Det värsta, för mig, med virkning och stickning, är att jag har så svårt att befinna mig här och nu. Det är samma visa varje gång: när jag börjar närma mig hälften av ett pågående projekt börjar jag i tanken redan formulera ett nytt. Asjobbigt :o/

  SvaraRadera
 3. Helt klart en "depp-filt" att snurra in sej i när tankarna är mörka!!

  När man kryper ut ur den så MÅSTE man ju bara ha blivit på jätte-gott humör!!

  Den påminner mej starkt om en filt som jag har här efter min Mamma.
  Hon stickade en liknande skapelse, fast inte alls så avancerad.
  Bara rutor i olika glada färger, och man blir glad av den!

  Tyvärr hamnade den en gång i för varmt tvättvatten och acrylgarnet blev liksom "ospänstigt" och lite "sladdrigt".

  Nu ligger den väl inpackad i mitt skåp och finns bara som ett kärt minne.

  Kram på dej!
  J:son

  SvaraRadera
 4. Men så trist med din mammafilt! Och vilken otur att den inte var stickad av yllegarn istället. Då hade du kunnat tvätta till den ytterligare för att få det att tova sig riktigt ordentligt och sen klippt till och sytt fina kuddöverdrag av den. Men en snuttefilt i skåpet är väl inte helt fel det heller..?

  Kramis, kompis!

  SvaraRadera
 5. Så söt den blir skön att lägga över axlarna när du sitter i din lilla hammock å virkar på nya alster.Hoppas att hösten blir fin å regnfri,det är härligt med alla skiftningar mot gulorange i naturen.

  SvaraRadera
 6. Oj, vad flitig du är! Men jag känner det också: Nu när hösten närmar sig är det så mysigt att kura ihop sig med en stickning. Ett av våra små barnbarn önskar sig en pippi-tröja, så jag får väl åka och köpa garn i morgon...
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 7. Stickmamman:
  Du, så tuuung som den blir med garn av 100 % bomull vete katten om man mäktar med att ha den över axlarna. Det blir i så fall rena, rama hemmagymmet ;o)

  Här har det inte börjat skifta något i gult, orange och rött ännu, men det brukar komma snabbt när det kommer. F.n. är det istället tre av mina rosor som har bestämt sig för att blomma om, och det är ju tacksamt.

  Monica:
  Nejmen, vad kul att Pippiollarna är på återkommande! Jag ääälskade min, som jag hade när de var på modet som allra mest, på 1970-talet. Faktum är att jag inte skulle ha något emot en sådan igen ... Kanske dags att tänka på lite stickning som omväxling till allt virkande!

  SvaraRadera
 8. Jisses vilken färgprakt!!!
  Helt underbar=)
  Vi börjar snart våra symöten igen, ska kanske ta och göra nått sådant. Just det sexkantiga tycker jag är så fräkt:)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Eh ... jo, den blir nog lite mer psykedelisk än jag tänkte mig från början. Men hexagoner är sk-tkul att virka, så det rekommenderar jag! Vill du att det ska gå lite mer undan än det gjort för mig så rekommenderar jag ett tjockare garn och en grövre virknål än nr. 4 ;o)

  Mitt i virket-kram!

  SvaraRadera
 10. Nu blev jag riktigt sugen på att sätta igång med något sånt där jätteprojekt, som ändå är överkomligt.
  När valparna har lämnat hemmet kan det vara något att fundera på.

  Vad har du för garn och hur beräknar du åtgången av respektive färg?

  SvaraRadera
 11. Jag virkar hexagonfilten i ett 100 % bomullsgarn som heter Catania. Klicka HÄR, så kommer du till ett inlägg som handlar om detta.

  Enda sättet att beräkna åtgången är att virka en hexagon och sedan riva upp den och mäta hur många meter det gått av varje färg. Sen får du kolla på banderollen på nystanet hur många meter det innehåller. Lite tidskrävande men bästa sättet om du vill få till en någorlunda säker uppskattning. Själv kör jag på gehör och handlar mer garn vid behov.

  Happy hooking! ;oD

  SvaraRadera
 12. Åhhh, vad vacker. Sprakande, klara färger som gör mig glad <3

  SvaraRadera
 13. Inte sant? Jag tror på färgterapi. Glada färger gör oss människor glada, medan alltför mycket svart, grått och beige tar ner oss.

  Det har ska bli en riktig vinteröverlevnadsfilt, att krypa under när det är mörkt, kallt och allmänt B att vara.

  SvaraRadera
 14. Inget ont om dina hexagoner, de är säkert väldigt välgjorda och kreativa.
  Men...
  ...jag får hemska minnesbilder av den näst sista bilden. Den får mej att tänka på de där bladen man skulle kolla på i skolan, för att undersöka sitt färgsinne. Man skulle se en siffra bland alla färggranna prickar om man var "normal".
  Jag såg aldrig en endaste siffra. Stämplad som färgblind och det är därför jag varken är pilot eller lokförare.
  PS I morr´n får jag nog ringa min psykolog.

  SvaraRadera
 15. En sån tur då att filten ska bo hos mig och inte hos er! Och ännu mer tur att du har en psykolog att kontakta i nödsituationer ;o}

  SvaraRadera
 16. Jättefint N, fantastiska färger, jag har sagt det förut, men det tål att sägas en gång till.
  I dag har vi haft riktig sommar.
  Hade en toppen fin dag på stan med arbetskompisen. Nu i kväll började kören för hösten, så nu är man snart inne i de gamla gängorna igen. Sitter här och kan knappt hålla ögonen öppna, så jag önskar god natt

  SvaraRadera
 17. Ni har tur ni, ni sydlänningar! ;o) Igår kändes det alltför väl att det är september på Åland nu.

  På min kvällspromenad vid sjutiden på kvällen var jag för första gången för säsongen tvungen att ta på mig en riktig jacka istället för en fleece. Faktum är att jag gärna skulle haft på mig ett par tunna fingervantar också, så pass kyligt var det.

  För tillfället funderar jag på om jag ska hoppa på en kurs i franska för att damma av mina vid det här laget uråldriga kunskaper, men f.ö. medför hösten inga direkta rutiner. Det rullar på precis som vanligt, men med inomhussysslor istället för trädgårdsarbete. Önskar att jag, som du, kunde sjunga ... *suckar*

  SvaraRadera
 18. God morgon N, det är så mycket jag skulle vilja göra, har funderat länge på en silversmideskurs men kommer aldrig till skott. Men jag skall kanske få tummarna loss att gå fotokurs, C tycker jag skall prova, men det beror på vilka dagar den ligger på. Jag är ju redan upptagen flera:)
  Sjunga är jättekul, man blir såååå glad och lätt till sinnet.
  Vi hör och syns

  SvaraRadera
 19. Ja, uschjamej, vad det är mycket jag ännu inte hunnit pröva på, men som jag skulle vilja. Järnsmide har till exempel lockat mig i flera år, men det har inte hampat sig när det funnits kurser.

  Sen skulle jag gärna gå en fortsättningskurs i pilflätning också. Men de kurserna är så dyra numera så jag inte har råd :o( Mycket kan man lära sig ur böcker, men de där extra "knixen" måste man få lära sig handgripligen.

  Det är väl bara att inse att tiden inte räcker till för allt man skulle vilja. Ibland blir jag så inibombens frustrerad av detta faktum att jag blir rent ut stressad :o/

  Håller tummarna för att du får till det med en fotokurs, för det skulle ju passa frun som hand i handske!

  SvaraRadera
 20. Vilken färgprakt!!! Man blir ju jätteglad av att bara se bilderna :-)!!!
  Sånt behövs när det börjar bli mörkt ute...
  Men idag har vi sol och det är bäddat för extra långa promenader med herrarna hund!

  Kram!!!

  SvaraRadera
 21. Hur har jag kunnat missa detta inlägg???
  UNDERBAR! Härliga färger Ska kolla upp garnet du tipsar om.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 22. Garnet ska du absolut checka upp! Jag har provat många bomullsgarner genom åren, men det här har jag fastnat för. Det är merceriserat, av hög kvalitet och finns i massor med färger - helt enkelt kanonbra :oD

  SvaraRadera
 23. Soooo beautiful!! I've never crocheted a hexagon but now I want to try! You chose beautiful colors. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks :oD Hexagons were really fun to make, although I must admit I was a bit fed up with them when the afghan was finally finished.

   Today I'm 2/3 into a large granny squares afghan. Seems like I tend to opt for LARGE projects, huh?

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!