IMORSE UPPTÄCKTE JAG att jag var helt utan bröd här hemma. Surdegsbröd kunde jag inte baka, eftersom jag inte matat min suris igår kväll. Istället uppfann jag det här receptet av vad som fanns hemma i skåpet.
Det här är ett jättegott och -nyttigt bröd som får en härligt knaprig skorpa. Gott som det är och utmärkt att rosta. Fast brödet blir rätt stort och det kan vara knepigt att få en hel skiva att gå ner i brödrosten ;o)
Börja med att skålla ...
0,5 dl vetekross
0,5 dl rågkross
0,5 dl kruskakli
i c. 1,5 dl kokande vatten, vilket betyder att du blandar de torra ingredienserna i en skål och häller det kokande vattnet över. Låt det hela dra i minst en timme samtidigt som det svalnar.
Så över till själva degen:
25 g jäst
3,7 dl kallt vatten
0,5 dl äppelmos
1 msk god olivolja
1 dl rågsikt
2 dl fullkornsdinkelmjöl
c. 6 dl specialvetemjöl
1 msk flingsalt
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, äppelmos. den skållade kross- och kliblandningen, rågsikt, dinkelmjöl och c. 4 dl av vetemjölet. Tillsätt undan för undan tillräckligt med vetemjöl så att degen får en elastisk konsistens och slutar kladda mot bunken.
Knåda i maskin 5 minuter, 10 minuter för hand, därefter tillsätter du saltet. Fortsätt sedan knåda lika länge till.
Jäs degen i övertäckt bunke i minst en timme. Stjälp upp den på mjölat underlag och rundriv1) degen 5-6 gånger. Mjöla ovansidan, lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, skåra det och lägg en ren handduk över. Värm ugnen till 250° medan brödet jäser i ungefär 20 minuter.
Ställ gärna in en bunke med vatten i botten på ugnen innan du skjuter in plåten på nedre falsen. Grädda 5 minuter, sänk temperaturen till 220°, öppna ugnsluckan för att släppa ut överskottsvärme och ånga och fortsätt sedan gräddningen i cirka 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.
Svep en ren handduk runt brödet och låt det svalna på galler.
1) Termen rundriva är lite knepig att förklara, men det går ut på att man tar tag i kanterna på degklumpen och töjer/viker upp dem mot degens mitt. Det här gör man ett antal gånger så att degens undersida blir riktigt slät och spänd. Till sist klämmer man ihop
Hej N, vilket snajdigt bröd, du har kläm på det där med brödbak. Receptet låter bra och gott, får väl pröva det, jag gillar den typen av bröd som inte är kladdiga inuti.
SvaraRaderaJag följer sällan ett recept till punkt och pricka, det är roligt att testa olika variationer.
Har cyklat 2 mil, känner mig såååå duktig :)
Nu ska vi titta lite på "Dumburken", jag skojar men ibland är det ordet befogat.
Ha det gott
Monkan
Ånä, nog gör jag mina riktiga bottennapp jag också ;o) Men sånt här "hopkok" som blir lyckat är det bra att blogga om direkt, för då kan jag kopiera det improviserade vid ett annat tillfälle :oD
SvaraRaderaDin långa cykeltur klår min kvällspromenad med hästlängder, men jag är ändå nöjd med att jag kom mig ut överhuvudtaget. Vädret har varit sisådär idag igen, men klarnade upp mot kvällen.
Just nu är även jag förankrad framför "dumburken". TV3 visar "Mamma Mia", som jag inte sett förut.
Mums, vad det ser gott ut! Jag är en riktig "brödoman"! Jag får nog pröva något liknande, för jag har inte alla ingredienserna hemma. Men det är ju oftast det som man gör av det som finns hemma, som blir bäst...
SvaraRaderaHa en skön kväll framför TV:n!
Kram, Monica
Ser riktigt gott ut det där!
SvaraRaderaUsch...blev ju riktigt sugen på att baka ju!?
Och DET har väl inte hänt på flera år här!?!? Hahahaha.....
Sluta frestas så där!
Kram på dej!!
J:son
Monica:
SvaraRaderaJag gillar också mackor! Dessutom lite väl mycket, med tanke på den volangtillväxt som skett under sommaren ...
Det fina med att baka själv är just detta att kunna experimentera. Har man väl fått in "knixet" är det ganska svårt att åstadkomma ett totalmisslyckat bröd, men istället kan man komma på ingredienser som ger ett både annorlunda och utmärkt resultat.
J:son:
Haha! Jag som skulle vilja kalla det "inspirera", inte "fresta" ;o)
Lagar vardagsmat på samma sätt typ skåpsrensning. När maken slickat skålen o utbrister att det här får du gärna laga igen ler jag milt o nickar. Inte fasen vet jag hur jag fick ihop just den måltiden. Han surrar fortfarande om en fisksoppa som jag aldrig lyckats upprepa igen.
SvaraRaderaMadlar:
SvaraRaderaSamma här! :o) Ingen korvsås blir den andra lik. Inte ens potatismoset smakar likadant från den ena gången till den andra. Men, hallå, det är ju klart roligare med kulinarisk kreativitet än att slaviskt följa recept!
Däremot har jag börjat med att då och då under skapandets gång på en papperslapp krafsa ner vad det är jag slänger i grytorna. Det har visat sig praktiskt sådana gånger som jag verkligen "fått till det" framför allt med kryddningen.
Dock finnes i mitt "brottsregister" - både till min egen och dotterns förtrytelse - bl.a. en dippsås som jag aldrig lyckats återskapa :o/