tisdag 14 september 2010

”Den som sover syndar icke.” Väl..?

IMORSE PRATADE JAG i sömnen – välartikulerat, länge och med ef­tertryck. Enligt lilla A är det något jag gjort rätt ofta den senaste ti­den och det är inte bra. Inte bra alls! Det är ett tydligt tecken på att jag är mentalgravid med något som oroar mig och nästa fas i ”gros­ses­sen” brukar bli nattvandring.

I mina yngre dagar ägnade jag mig flitigt åt att helt borta för världen vara uppe och pyssla på nätterna, och än i denna dag kan jag för­und­ras över allt man kan ta sig för medan man sover. Här är ett par ex­empel:

Det hände sig på den tiden när jag var i mitten av tjugoåren, var mitt i mina studier och tillfälligt var mambo igen. I mitt rum stod sängen med huvudgärdet mitt på en långvägg, med låga underskåp på ömse sidor. På dessa stod min stereoanläggning, med en högtalare till väns­ter om sängen och en till höger.

En morgon vaknade jag mitt i en dröm om att vara bunden till händer och fötter. Ja, ni vet, en sån där läskig ”film” där man kämpar och käm­par utan att komma loss. När jag slog upp mina gråblå fattade jag varför.

Under natten hade jag med stor precision låtit högtalarna byta plats med varandra, men utan att först koppla loss sladdarna från för­stär­kar­delen. Det som i drömmen varit repen som höll mig fast visade sig vara dessa sladdar, som korsade varandra över sängen.

Någon vecka senare var det dags igen.

Kan ni föreställa er hur det känns att vakna och stirra rätt på en rå be­tongvägg, som inte fanns där när man somnade? Jag lovar, det känns surrealistiskt. Man blundar igen och intalar sig att man fort­fa­rande drömmer, men den gången gjorde jag det inte. Nej, minsann!

Under den gångna natten hade jag systematiskt pillat loss en hel ta­petvåd från väggen – från taklist till golvdito – och snyggt och prydligt placerat densamma på mitt skrivbord. För säkerhets skull hade jag t.o.m. lagt små boktravar i vardera ända, så att tapeten skulle hållas slät och fin.

Ärligt talat minns jag inte hur mamma reagerade, när jag sent om si­der hämtat mig så pass att jag förmådde stiga upp och berätta vad jag gjort. Däremot minns jag att jag var himla glad över att vi bunkrat upp med en reservrulle av tapeten när vi något år tidigare ta­pet­se­ra­de om.

Jag befarar därför det värsta och bävar för vilka nattliga aktiviteter jag kan tänkas hitta på här i ”Rucklet” ... Fast det är klart, det skulle inte vara helt fel att vakna en morgon och upptäcka att den mor­mors­ran­di­ga filten blivit färdig under natten ;o)

9 kommentarer:

 1. HiHi,Jag skrattar,synen när du vaknar å har krypit under filten.
  Men då missar du det roliga med att virka den.
  Peter gick i sömnen men då var han bara 5 till 7 år.Kanske du behöver varva ner på allt jobb du tagit på dig.Sätt dig i fåtöljen å pyssla på där.Kram

  SvaraRadera
 2. Låter som om du lever farligt om nätterna... Men kanske lite väl spännande?

  Funderar på om jag skulle kunna programmera mig till att sortera och slänga allt skräp som trängs i skåp och lådor i sömnen. Så skulle jag ju kunna ägna dagarna åt roligare göromål... Men det är väl inte "te å tänke si" det...

  Kramen och ha det gott idag!!!

  SvaraRadera
 3. Huh!!
  Låter livsfarligt ju!

  ÄR du säker på att du inte har något "hus-spöke" som hjälper dej att greja om nätterna??

  Du får sätta igång en sån där övervakningskamera som filmar vad du har för dej om nätterna!!

  Kram på dej.
  Och varva ner är kanske ett bra tips?

  J:son

  SvaraRadera
 4. Jisses vad läskigt, jag visste att vissa går i sömnen men inte trodde jag man kunde åstadkomma så mycket när man sover.
  Du är ju livsfarlig att ha som nattgäst, fast du hade varit till stor hjälp hos oss, vi ska tömma bokhyllan och måla, kanske du hade fixat det en natt. Det är "bara" 900 böcker så två nätter hade det nog fått bli ha ha .
  Min morbror gick i sömnen, han skulle alltid gå ut på balkongen och ställa sig, femte våningen, mormor var tvungen sätta en balja vatten vid sängen för att hindra honom.
  Ja du det var kul att läsa, det gav dagens skratt.
  Monkan

  SvaraRadera
 5. Kanske en idé att börja låsa in saxar, tändstickor och annat farligt? ;) Ja och sen behöver du kanske fixa extralås på ytterdörren innan du är ute i rondellen och joggar?

  SvaraRadera
 6. "Mambo" ? Annacarin

  SvaraRadera
 7. Alla:
  Ja ni, företagsam tycks jag vara både i vaket och sovande tillstånd ;o) Peppar, peppar har jag ännu inte hunnit ställa till med något riktigt galet, men för den skull tänker jag inte ropa hej ... Vete tusan om det lönar sig att låsa in knivar, saxar osv, för jag lär ju - trots att jag sover - veta var jag gömt nyckeln.

  Detta sömngående pågår dessbättre inte hela tiden. Mest frekvent är det när jag är hyperstressad, vilket jag inte är just nu. Med lite tur betyder det att jag nöjer mig med att vara snacksalig om nätterna *haha!*

  Annacarin:
  Mambo = sammanboende med sin mamma. Har'u inte hört den förut..?

  SvaraRadera
 8. Ja, det verkar onekligen litet riskabelt att vandra omkring, sovande, mitt i natten...
  Jag har inga tips att ge, utom möjligen, att ta det litet lugnare dagtid?
  Hoppas att allt går bra!
  "Sov Gott"-kram, Monica!

  SvaraRadera
 9. HA,ha, det vore väl finemang om man kunde gå upp och jobba på nätterna utan att känna av det och sedan vakna till ett fräscht och nystädat hus. Första gången min svåger skulle få äran att sova över hos min syster hemma hos mamma, gick han i sömnen och rev ner hela gardinuppsättningen inklusive rullgardinen i sovrummet. Trots detta blev han ändå min svåger och har så förblivit. Skämt åsido! Det kan vara lite läskigt också!Du får sova med sockor på fötterna som du stoppar stenkulor i så du vaknar till när du kliver ur sängen.
  Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!