fredag 5 november 2010

Klockrent helt enkelt!

UNDER ETT TELEFONSAMTAL igår kväll kom jag och motparten av nå­gon anledning in på tvätt. Hans, inte min. Och då snarare bekymret med att åtgärda tvätt än tvätten som sådan.

På Åland, och framför allt i Mariehamn, finns ett stort antal skolor, bl.a. Sjömansskolan, Högskolan på Åland, Ålands vårdinstitut, Ålands yrkesskola, Ålands handelsläroverk och Åland lyceum. Samtliga har – och vill gärna ha – en hel del studerande från andra orter, t.o.m. från andra delar av världen.

Gott och väl. Utbildning är idag av högsta vikt och att göra Åland till ett kunskapscentrum är helt okej. Men ... om vi då samtidigt skulle se till att vi kan erbjuda nödvändiga praktiska faciliteter vore det väl än­nu bättre? Boendefrågan är en stor stötesten. Här finns helt enkelt för få studiebostäder. Men boendet brukar för det mesta lösa sig, ef­ter­som det finns många privatpersoner som hyr ut rum eller lägenheter.

En kvistigare fråga att lösa är faktiskt något så enkelt som tvätt. Är man studerande har man sannerligen andra hål att stoppa sina mag­ra inkomster i än i trumman på en egen, dyr tvättmaskin! Så går­da­gens samtal ruskade dammet av en av mina gamla funderingar: var­för har ännu ingen driftig själ öppnat en tvättomat här i stan? Sådana finns ju überalles i vår omvärld, så varför inte här..?


Otaliga är de ungdomar som vid varje hemresa släpar med sig kass­vis med smutskläder till mamma (och/eller pappa), eftersom inga tvätt­möjligheter står till buds på studieorten. Detta är ju snudd på skandal ...

En liten tvättomat skulle t.ex. kunna köras igång i anslutning till nå­gon bensinmack, som ändå har öppet ”24/7”. Medan ens paltor snur­rar runt i maskinen kan man bänka sig inne på macken, som numera ändå antagit skepnaden av ett fik/snabbmatställe – merservice för kunden, merförsäljning för företagaren. Perfekt, helt enkelt!

5 kommentarer:

 1. Smart idé! Kan du inte slå dig ihop med din samtalspartner och starta en...
  Ha en skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej

  Varför ha tvättomat när man har en mamma? he he he....

  Håller med....det låter som om en tvättomat skulle göra susen hos er.
  Det är faktiskt kul att tvätta.

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Tyvärr har jag varken ork eller ekonomi för det själv, men någon annan här på orten får gärna "sno" idén av mig ;o)

  Skånegrabben:
  Ja, tyvärr är det ju precis så, att många mammor blir ersättningslösa tvättomater den dan ungarna flyttar hemifrån :o/

  SvaraRadera
 4. Till och med här i vår glesbefolkade avkrok finns det möjlighet att hyra en tvättmaskin. Den är ständigt inbokad under sommaren av alla turister och sommarboende och under andra halvåret kan vi fastboende tvätta våra stora överkast och annat som inte ryms i en "vanlig" tvättmaskin.Det är jättebra!
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Där ser man! För mig är det faktiskt helt obegripligt att inte den här typen av service funnits att tillgå här i Mariehamn sedan länge. Visst, kommer du med egen båt och logerar vid en av våra gästhamnar finns det tvättmaskiner att hyra. Men för sådana som inte är korttidsbesökare är situationen bedrövlig.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!