söndag 7 november 2010

Obehaglig upptäckt

IKVÄLL UPPTÄCKTE JAG att vårt s.k. nyckellås har försvunnit från gården! ”Nyckellåset” är en smart pryl. Det ser ut som ett ordinärt hänglås med låsbygel och fungerar på samma sätt som ett sådant, förutom att man inte låser det med en nyckel utan med en fyrsiffrig kod.


Den största skillnaden är dock att själva låshuset är delvis innantomt. I det utrymmet kan man förvara en reservnyckel till sitt hus och se­dan låsa fast hela låset runt någonting utomhus, t.ex. runt brand­ste­gen.

Så var det gjort hos oss, men nu är alltså hela låset borta! Eftersom jag inte haft behov av att använda reservnyckeln själv mer än en el­ler två gånger under de fem år jag bott i ”Rucklet” kan jag inte med säkerhet säga när det har försvunnit. Kanske igår, kanske för flera månader sedan. Men borta är ”Nyckellåset”!

Det här känns inte kul. Ska nog sova med en kökskniv på nattygs­bor­det i natt. Just in case, eftersom det där ute således finns någon som går omkring med en nyckel till oss.

Det makalösa i det hela är att man behöver en minst sagt rejäl bult­sax för att klippa av bygeln av rostfritt stål (vete tusan om det funkar förresten), al­ternativt kapa med vinkelslip eller stå och gneta med en järnfil. Vem fan har gjort något sånt? Och framför allt när???

8 kommentarer:

 1. Uch då.Någon som har knäckt koden skulle jag tro.Byt låskolvar.

  SvaraRadera
 2. Tror faktiskt inte man knäcker en FYRsiffrig kod bara så där. Det finns liiite får många kombinationer att välja på. Visst måste jag ta hit en låssmed, det är givet. Preciiis den extra utgift jag önskar mig just nu :o(

  SvaraRadera
 3. Usch och fy, det är det värsta man kan bli av med - nycklar! Hoppas, att mysteriet löser sig på något sätt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Du ska veta att jag ägnat timmar åt att fundera på om jag, med min numera ganska mossiga hjärna, av någon anledning fått för mig att flytta på ”Nyckellåsets” placering och sedan lyckats glömma att jag gjort det ... Ännu har ingen talgdank tagit fyr. Kommer jag inte på det inom de närmaste timmarna nu på morgonen får jag ta skeden i vacker hand och ringa låssmeden. Det här är tydligen ett för kvistigt mysterium även för den forna mästerdetektiven Sherlock Stjärnkraft ;o)

  SvaraRadera
 5. I know the feeling... Blev bestulen på både plånbok och nycklar för många år sedan. Såg framför mej hur jag skulle få nattliga besök av långfingrade personer. Bytte lås, vilket kostade skjortan. ETT ÅR senare hittas både plånbok och nycklar NERSPOLADE på muséets toa. Där har dom legat och hindrat "trafiken" vilket ledde till att en kamera sänktes ner i toan och där låg jag, eller snarare mitt ID-kort, och simmade. Polisen undrade om jag ville ha tillbaks det... Jo men visst..

  SvaraRadera
 6. Men usch, vad äckligt! Och till vilken nytta, kan man ju undra?

  Under årens lopp har det hänt både det ena och det andra även för mig. För sisådär 18 år sedan var det någon som vid två tillfällen roade sig med att från sidan sticka hål i ett däck på min bil. Ungefär samtidigt var det någon som sparkade sönder bilens ena framskärm, trots att den stod parkerad i gassande sommarsol snett framför polishuset! I samma veva blev jag bestulen på handväskan på restaurang två gånger. Ingendera gången hade tjuven tagit något, inte ens kontanter eller cigarretter. Ena gången återfanns den instoppad ovanpå inntertaket i herrarnas toalett på stället ifråga. Den andra gången blev den anonymt inlämnad i hotellreceptionen efter att jag annonserat i tidningen. Och så har vi förstås det senaste: det otrevliga, anonyma vykort jag fick för snart ett år sedan.

  Man blir ju lite fundersam ...

  SvaraRadera
 7. Men attan så obehagligt! Hemnycklar i händerna på fel människa vill man ju absolut INTE ha!

  SvaraRadera
 8. Sannerligen inte. Men nu är cylindrarna omplockade och jag har kunnat andas ut. Däremot skulle det vara högintressant att få veta vem som har ett så stort horn i sidan till mig, att denne någon går till såna här ytterligheter.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!