tisdag 30 november 2010

Souvenirer på tillväxt

SHOPPING ÄR INTE riktigt min grej. Inte ens om jag hade gott om pengar skulle jag vara särskilt intresserad. Så vad ska man då ta med sig hem som minne från en sällsynt utlandsresa? Sånt som väx­er, så klart!En handfull skruttiga, små pluppar, som jag hittade under ett träd i Funchals botaniska trädgård och som med mycket tur kanske gror och utvecklas till miniatyrexemplar av Olea europaea, olivträd.

Jag har petat ner dem i samma krukor som våra små, mallorkinska apelsinträd växer i, de som lilla A och jag drivit upp från kärnor vi tog hem från vår gemensamma resa i maj 2007. På så vis får de vatten relativt regelbundet och citrusjorden är säkert bättre för grobarheten än vanlig krukväxtjord.

Nu är det en stor portion tålamod som gäller, för oliver tar god tid på sig innan de gror. Om de alls gör det. Fördelen med att vara glömsk, som jag, är att man hinner glömma bort att man sått något ;o)

5 kommentarer:

 1. Såg ut som bajslortar.Hoppas att dom gror för dig.

  SvaraRadera
 2. Haha! Erkänner att jag funderade två gånger innan jag plockade upp den första. Men oliver är det, utan tvekan.

  SvaraRadera
 3. Även om det är bajslortar kan det gro något spännande. När jag var skogsmullefröken planterade vi harlortar och det kom alltid upp lite grönt. Så lycka till!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 4. Abbans,frk.Backlund! Är det inte så att det finns något FÖRBUD på att ta med sig kottar, fröer och rötter från främmande växter från jordens alla hörn? Eller kan det vara så att Ålänningarna även lyckats med konststycket att friskriva sig ifrån dylika galna påbud? Däremot kan jag gå i god för att krusbärsbusken är "äkta vara" och där torde det alltså vara riskfritt om vegan-polisen slår sina lovar runt "Rucklet". (Fan Nina, det är väl dags att döpa om byggnaden nu.)En helt annan sak, du kan sätta en LED-lampa i morsans pappersstjärna, drar ingen ström, blir inte varm och i bästa fall kan du förnimma någon form av ljus om du släcker ner hela huset i övrigt. Och välkommen hem till minus-graderna.
  Kram // Guran

  SvaraRadera
 5. Kerstin:
  "Bajslortarna" är oliver, det är jag bombis på. Men där de låg såg de faktiskt mest ut som harpluppar. Gror de så gror det, och jag har inget att förlora på att försöka :oD

  Guran:
  Mja, frön tror jag inte det finns något förbud mot. Däremot får man inte ta in jord hur som helst, det vet jag. Men vill tullen komma och beslagta min olivkärnor får de väl göra så då ;o)

  Överväger faktiskt om jag ska kosta på mig en liten LED-lampa till stjärnan, men t.v. får det vara som det är. Kanske nästa år. Eller året därefter. Det är ju ändå så mörkt här att en LED-lampa inte f-n gör någon skillnad :o/

  Tack för välkomnandet, förresten! Inte för att jag vet varför jag reste hem. Måste vara idiot. Fullblodig sådan.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!