torsdag 4 november 2010

Stentufft!

LITE HÄR OCH där pratas det om fördelen med att baka på sten. Det är bakstenar hit och bakstenar dit, till och med i vår ena lokaltidning. Eftersom jag alltid varit nöjd med resultatet trots bristen på sten att grädda på har det inte fallit mig in att prova. Inte förrän igår.

Ute var vädret blä, inne var humöret i botten och jag kunde inte kom­ma på något bättre att ta mig för än att baka bröd. Brödbak gör mig alltid glad, hur knasigt det än låter.

Så jag satte två av mina vanliga degar, sådana utan surdeg och med bara 25 gram jäst. Medan de jäste fick jag genom köksfönstret ögo­nen på en flat natursten av röd granit, som i flera år stått lu­tad mot varm­kom­pos­ten ute på gården. Varför inte? tänkte jag. Kanske jag ändå skulle ta och testa det där med att grädda på sten?

Sagt och gjort. Ut på gården i hällregnet, in med stenen till diskhon, skrubbaskrubbaskrubba med diskborste och -medel och så in i ugnen i god tid. En 2-3 cm tjock granitskiva behöver minst 45 minuter på sig i 250° för att bli tillräckligt varm.


Och vilket resultat! Bröden steg till hittills oöverträffade höjder och smakar gudomligt. Detta ska jag a-b-s-o-l-u-t fortsätta med, det är det inget snack om. Lite kul är det dessutom att stenen så att säga hör till gården. Någon svindyr ”äkta” baksten från Fina Butiken tarvas alltså inte. En vanlig granithäll funkar synbarligen precis lika bra.

***

Äntligen uppdaterat
Det har tagit tid att få tummen ur, men nu har jag sent om sider upp­daterat min kåserisamling ”Kort & Gott” med de krönikor jag under juli-oktober i år skrivit för Ålandstidningen. Klicka HÄR för att öppna bo­kens pdf-fil i ett nytt fönster.

13 kommentarer:

  1. Själv är jag lyckligt lottad som har en vedeldad stenugn som jag bakar bl a tunnbröd i. Det var nytt att man kunde pula in en sten i den vanliga elugnen. Kul tips!! Annacarin

    SvaraRadera
  2. Kul idé och så bra det lyckades! Lät du den svalna i ugnen sedan innan du tog ut den, för den måste väl vara rätt svår att hantera varm?
    Den måste ju vara rätt tung, jag ser att gallret böjer litet...
    Ha en bra dag, kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Trevlig läsning,hur går det med din bok?

    SvaraRadera
  4. Annacarin:
    Å, nu blir JAG avundsjuk! Det traditionella, åländska brödet hemvete är tjockare kakor som helst ska gräddas i en riktig vedugn för att bli perfekta. Min hittillvarande försök att få till sådana som smakar "som farmors" har därmed inte utfallit helt till belåtenhet, eftersom jag aldrig upplevt lyckan att ha en riktig bakugn. Granithällen funkar - det är nu bevisat - men medger ju inte gräddning av mer än ett bröd åt gången.

    Monica:
    Jo, den måste svalna i ugnen. Precis som den måste hettas upp långsamt för att inte spricka. Och tung är den. Väger sina modiga kilon.

    Stickmamman:
    Med Solveigs bravader går det inte alls :o( Men jag hoppas att jag ska bli inspirerad under resan och kommer därför att släpa med mig den bärbara datorn.

    SvaraRadera
  5. Fördelen (en av dem) med stenugnen är ju just att det går så fort. Det tar visserligen flera timmar att elda upp den, men då kan man ju göra annat. Sedan går det undan! De första kakorna är färdiga på ca 30 sekunder. Ska man baka dem i en vanlig ugn, så tar det kanske 5 minuter. När jag väl har fått ugnen varm, så bakar jag i flera timmar. Det brukade bli 150 kakor, men det var innan mina axlar tog pension. Nu blir det ca 80. Mitt tunnbröd blir också lite tjockare, som Hönökakor ungefär. Om du nu vet vad Hönökakor är... Gå in på Recept på min sida, så kan du se ugnen. Annacarin

    SvaraRadera
  6. Kan meddela att Annacarins tunnbröd är direkt vanebildande och livsfarligt gott. I all synnerhet med tomatmarmelad på... *dreglar*...

    Hmm; blir till att gå ut och inventera omgivningarna här, det där måste prövas. En annan dag. Däckbyten för dyra pengar tar knäcken på vem som helst!!!

    Kramen på sig därborta på Åland :)!

    SvaraRadera
  7. Jo, jo, jag kan nog tänka mig det. Vilken himla otur att bagerskan bor så förbenat långt borta :o(

    Har inte hunnit kommentera ditt däckbyte ännu, men jag förhandssympatiserar starkt! En lämplig sten hittar du säkert under någon hundpromenad :o)

    Stor kram tebaka!

    SvaraRadera
  8. Kanske det går med shiffersten också,dom är ju väldigt släta.
    ser ut väldigt gott,saftas i munnen.

    SvaraRadera
  9. Det är nog bara att prova. Jag har inte en susning om hur väl skiffer tål upphettning. Men spricker det så spricker det.

    SvaraRadera
  10. Vad häftigt, har inte ens tänkt tanken på att gå ut i trädgården o inventera tillbehör till bakningen.

    SvaraRadera
  11. Jadu, än så länge kan man ju inte vara så särdeles gammal, eftersom man lär sig nya grejor nästan varje dag ;o)

    SvaraRadera
  12. Hejsan

    Du, det där brödet ser verkligen gott ut....finns det en bit över månne? he he

    SvaraRadera
  13. Vad coolt! Det måste jag testa
    Jag blir också på gott humör när jag bakar.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!