tisdag 26 juli 2011

En rikedom av väldoft och naturlig skönhet

LAVENDEL, LAVENDEL ... SÄG, vad doftar väl som lavendel? I år gör jag inte samma tabbe som ifjol och eldar upp en hel skörd. I år måste jag tukta beståndet hårt och då passar jag istället på att binda så kallade lavendelgömmor.

Bilderna är tagna i min trädgård med min Fuji FinePix HS20 EXR.

Binda, binda små, små gömmor ...


Samla, samla mycket nektar ...


En nyhet i min trädgård: klotlök (Allium sphaerocephalon).


Fackelblomster från den vilda naturen.


Alunrot, så graciös i motljuset.


Plymspirean är pampig till och med när den börjar vissna.


Dagliljan 'Crimson Pirate' vänder baksidan till.

9 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg din lilla eldsvåda förra året.Här har lavendeln redan blommat över. I dag blir det lite städning eftersom vi får lite gäster i morgon. Dammråttorna som levt i lugn och ro en längre tid blir nog förvånade!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jodu, det brann bra ifjol! Begriper inte i denna dag hur jag kunde vara så korkad :o/

  Så elak du är med dina dammråttor, hördu! Hos mig lever de sedan länge ett lugnt liv utan några värre störningsmoment. Jag brukar ta mig en titt på dammsugaren lite då och då när jag behöver en hink från badrummet, där den står och skäms bakom ett draperi. Den ser ut att må bra, så varför störa..?

  SvaraRadera
 3. Gud va vackert du har det på ön!!!
  I Sumpan är det skyddsglasögon och hörselskydd som gäller bland betong, sprängsten, asfalt och stål.

  Kram // Guran

  SvaraRadera
 4. Till det finnes bot! "Rucklets" dörr står alltid öppen om du/ni vill hälsa på, det vet du väl?

  SvaraRadera
 5. Mmmm lavendeldoft i skåp och lådor - härligt! Jag har kvar lavendelpåsar sedan många år (som barnbarnen gjort) och dom doftar faktiskt än...
  Men man skulle kanske ta och göra sig några nya...
  Så vackert i din trädgård! Kul att fackelblomstret klarade sig!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Det är rent otroligt hur mycket och länge lavendelns doft hänger med! Jag har i mitt linneskåp påsar som säkert är fem år gamla vid det här laget. De doftar fortfarande, om ock inte så starkt. Sen ska vi inte tala om lavendelblommorna jag skördade ifjol (efter den första, uppeldade laddningen ...)! Dem förvarar jag i en tätslutande glasburk, för att använda t.ex. i kakbak eller olja. Öppnar man locket blir man nästan knockad av doften :oD

  SvaraRadera
 7. Jag har lavendel i blomlådorna framför bron. Kan man kapa blommorna nu och tro att det kommer nya eller hur fukar det? Jag har aldrig haft lavendel förut. Lavendelgömmor, vad är det?

  SvaraRadera
 8. Ähum, här måste jag erkänna min okunskap. Jag vet faktiskt inte om de sätter nya blomstänglar om man kapar dem. Däremot förgrenar de sig. I alla fall min, som växer på friland.

  Lavendelgömmor kallas de "skallror" du kan se på den första bilden. Man knippar 30-40 st blomstänglar och binder hårt, högt uppe vid blomman, där stängeln är som mjukast. Sen vänder man hela härligheten upp och ner och låter de långa, lösa stänglarna falla ner, så att buketten blir att se ut som ett paraply. Till sist arrangerar man de lösa stänglarna som en "bur" runt blombollen och binder igen.

  SvaraRadera
 9. Du klarade dig från elden den här gången.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!