fredag 9 september 2011

Som gjutet i järn

MAN BRUKAR JU säga att något är ”som hugget i sten” när det är så där riktigt inibombens garanterat, inte sant? Nåväl, när det gäller mitt loppisfynd från igår skulle jag snarare vilja hävda att det är ”som gju­tet i järn” :o)

Värsta, bästa gjutjärnsgrytan, som rymmer dryga fem liter! Ser ut som den aldrig använts och blev min för ofattbara 4,50 euro! 4,50!! Kan ni fatta?! En motsvarande kostar allt från dryga 70 euro och uppåt om man köper den ny i butik. Och för mig är det fullständigt egalt om det står Le Creuset på kärlet eller ej.


I höst/vinter ska det bli grytor i ”Rucklet” och jag har äntligen ett kok­kärl som lämpar sig för tillredning av en av Finlands nationalrätter: karjalan paisti, karelsk stek – som inte alls är någon stek i ordets van­liga bemärkelse, utan en mustig gryträtt som lagas av en blandning på nöt-, fläsk- och fårkött i bitar.

Tänka sig, jag hann bli femtio före jag fick mig en riktig gjutjärnsgryta, men än en gång är det således bevisat: det som är meningen att ske, det sker. Nu fattas bara jägaren som fyller frysen med rådjur och älg, haha! ;o)

8 kommentarer:

 1. Har du provat Blocket under rubrik "För hemmet" eller möjligen "Personligt"?

  SvaraRadera
 2. Hahahaa! Nu var du väl rolig? HahaHAA!!

  SvaraRadera
 3. Grattis till ditt fina köp, jag har använt gjutjärn så länge jag varit gift, det finns inget bättre. Det blir en helt annan stekyta på kött som steks i gjutjärn, tycker jag i alla fall.
  De moderna stekjärnen är också bra, då man inte behöver så mycket olja eller smör.
  Jag tycker det är härligt nu när man kan börja göra riktig "höstmat", med alla fina grönsaker och svampar mm.

  Så nu får vi jaga billigt och bra kött :)
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 4. Jag är så glad, så glad över mitt fynd! Den blir ett utmärkt tillskott till min samling med gjutjärnspannor: en traktörpanna med glaslock, ett vanligt stekjärn med rostfritt handtag, en pannkakslagg och en plättlagg och en liten karott för att t.ex. skira smör. Sen har jag faktiskt kvar mammas, gamla stekjärn också, av lite mindre modell, men med rätt raka, höga kanter. Någon modern non-stickvariant äger jag överhuvudtaget inte. Ingenting slår gjutjärn när det gäller att bryna, steka och långkoka, det är då ett som är säkert!

  SvaraRadera
 5. Och dessutom är det nyttigt, man får i sig en hel del järn i maten!
  Så grattis till det fyndet!
  Och ha en skön helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Pannor av järn är bara bäst,dom här moderna nya gillar jag inte dom blir bara repiga.Dessutom får man i sig järn av en järnpanna.Lycka till med grytan.

  SvaraRadera
 7. Vilket fynd, grattis!
  Inget nonstick här heller, isch för sånt. Nä gamla hederliga järngrytor och pannor ska det vara. Jag har en oval hyfsat stor gryta vi fick av svärmor för ca 30 år sen. En stor sprillans ny stekpanna från Skeppshult köpte jag på skroten för 50 spänn för 10 år sen. En liten stekpanna tog jag vara på efter mammis och en minipanna (lagom att steka ett ägg i) fick jag av min moster för 35 år sen när jag flyttade till egen lya. Alla används ofta ofta och det är svårt att misslyckas med käket när man har rejäla don :D

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!