torsdag 1 december 2011

Jul-el

JULÖL I ALL ära, men hos oss i ”Rucklet” är det strået vassare med jul-el. Inför denna vår sjunde jul i huset – och med anledning av den strejkande stjärnan på fot – har jag till slut kommit till skott och fått belysning i min mammas gamla fönsterstjärna av guldpapper. Jaja­mensan!


En lampsockelförsedd sladdstump från Lilla A:s utrangerade rislampa från IKEA, en kopplingsplint och några meter stickkontaktsförsedd ka­bel jag tagit tillvara från någon annan elektrisk pryl – tadaa, det lyser! Men inte helt utan problem.

I ”Rucklet” stod nämligen inte en endaste 25W-lampa med E27-sockel att uppbringa. Piece of cake, tänkte jag och tog en tur till affären. Eh..? Hm. Jajustja. Nuförtiden finns det ju inga vanliga glödlampor mera. Så­na där som är runda men små, ni vet. Vad som däremot finns är en djungel av lågenergi-, LED- eller halogenalternativ.

*letaletaleta*

Av halogenvarianten fanns nog tillräckligt små. Men hallå, de blir >200° varma när de brinner! Kanske inte förstahandsvalet för en stjärna av papper?

LED hade varit det optimala. Små och behändiga, helt enkelt perfekta, men med ett pris som fick mig att kippa efter andan: 28,40 euro. Japp, ni läste rätt. Tjugo-fucking-åtta-och-fyrtio!! Sällan pinkar hönsen konjak säger jag bara.

Så det fick bli en av lågenergimodellen, en som var aaningen för hög. Ett val som, skulle det visa sig, innebar ett visst merarbete. Ovanför lampsockeln på den gamla IKEA-armaturen satt nämligen en rund, platt ”hatt” av plast som var i vägen. Denna gick, på sedvanligt IKEA-vis, inte att montera bort. Det slutade således med att jag helt sonika fick klippa bort den med en avbitartång.

Men nu lyser det :o)

5 kommentarer:

 1. Hejsan

  Oj vilket jobb du haft med lamporna. Men vad gör man inte för att få saker att fungera?
  Dessa nya lågenergilampor är knepiga att förstå sig på. Hur gör man med de gamla päronformade lampos som ofta sitter i tavelbelysningar och lampetter? Lampetter där egentligen glödlampan syns, skall där sitta en stor fet klumpig vit lågenergilampa? haha

  Så dyr LED lampan va......


  Men du fick till det och nu lyser stjärnan fint. Ytterligare en "stjärnkraft i skärgården" hehe

  SvaraRadera
 2. Vad fint det blev,dom gamla stjärnorna är fina.Såna där små lampor man har i kyl å frys tror jag ochså passar.

  SvaraRadera
 3. Aha, du är händig med el också! Det vågar jag mig inte på...
  Och jag håller helt med dig - de nya lamporna är såå svåra att förstå sig på! Och inte blir det något vackert ljus från dem heller! Kallt, tycker jag, men det gjorde ju ingenting i en guldstjärna!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jag brukar köpa såna där pyttesmå prydnadslampor, liknande dom man har i ugnen och kylskåpet. Dom brukar ligga i två-förpackning och håller gott och väl en säsong. Sätter man i en 15-wattare blir den inte så varm heller. Det är alltså lampor av den gamla sorten.

  Det blev hur som helst fint med guldstjärnan där i ditt fönster.

  SvaraRadera
 5. Skånegrabben:
  Nånä, så värst mycket konkret jobb var det kanske inte med att få till elektrifieringen. Lite pill och lite plock, men sen funkade det. Så blir det när man ska använda gamla grejor istället för att köpa nytt ;o)

  Kallar man sig Stjärnkraft är det ju snudd på tvunget att ha en stjärna i fönstret till julen *hehe!*

  Stickmamman:
  Jo, jag gillar mammas gamla guldstjärna. Fast ännu hellre skulle jag vilja hitta en sån där riktigt gammal i orangegult, du vet. Och det gör jag kanske på nån loppis nån dag :o)

  Ugnslamporna skulle vara precis lagom i formatet, men de har dessvärre E14-sockel. Den gamla lamparmaturen jag modifierat drar den större storleken, E27 :o/ Snubblar jag på en E14-armatur för en billig peng i nån skrotlåda ska jag byta vid tillfälle.

  Monica:
  Nja, det där med el är nog inte min starka sida. Fast i såna här enkla fall där man bara ska hålla koll på att blått kopplas mot blått och brunt mot brunt, då brukar det gå bra.

  Vad gäller färgtemperaturen på nutidens lampor tycker jag mig ha sett att det finns olika sorter att välja på. Den här senaste jag köpte är faktiskt inte särskilt kall alls.

  Cici:
  Den är faktiskt väldigt vacker i kvällsmörkret, för den har ett så där lagom milt sken. Vad beträffar lamporna får du läsa mitt svar till Stickmamman här ovan :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!