söndag 27 november 2011

Julen är stulen

... OCH JAG VET vem tjuven är.

Igår firades i Finland – och således även på Åland – det som kal­las lilla jul, dagen då det officiellt är dags att dra igång årets glöggan­de och julpynteri. För eget vidkommande drog jag inte ens igång dammsuga­ren som jag hade planerat.

Eftersom jag nu för n:te gången i ordningen under de senaste tre å­ren inte har en suusning om hur livet kommer att gestalta sig efter den närmaste månaden lyckas jag inte hitta ens en liten skärv av kän­slan av att julen snart är här, inte ens fast jag tar i ända från tåårna.

När man inte vet om man kommer att ha någon inkomst alls efter ny­årsaftonen, ja, då gör man bäst i att inte ens i tanken nudda vid be­grepp som ”julklappar” och ”julmat”. Det är lugnast så.


Igår, när andra vräkte i sig kompletta julbord med sillar och sallader, lådor av alla de slag, köttbullar, prinskorvar, julskinka och allt vad det nu kan vara och pimplade sig kolliga på årets upplaga av stark­vins­glögg från Alko eller Systemet, då firade jag i all still- och ensamhet min lilla jul med ett spetsglas av min hemlagade körsbärslikör och en cig under köksfläkten.

Lite bittert, kan det tyckas, men jag klagar inte! Det är inte alla för­un­nat att ens kunna kosta på sig så mycket som så. Och likören är fak­tiskt rätt så julig till smaken, eftersom den är söt, har mycket mandel­smak från körsbärskärnor och en duktig touch av kanel :o)

Men tack i alla fall så jävla mycket, Pensions-Alandia, för att ni än en gång har bevisat hur kortsiktigt ni resonerar! Tack som fan, för att ni stulit julen! I år igen.

PS. Inte helt oväntat lyckades jag inte få adventsstjärnan att tända när jag ställde fram den i fönstret igår kväll. Det var liksom ba­ra det som fattades :o/ Men jag är inte bitter, inte alls. JAG ÄR FÖR­BAN­NAD!!

7 kommentarer:

 1. God morgon Nina!
  Julbord har jag inga som helst problem att avstå ifrån, men en någorlunda trygghet när det gäller ekonomin uppskattar jag verkligen. Oförskämt och nonchalant att inte ta hänsyn till att kunderna måste ha längre framförhållning för att kunna planera sitt liv.
  Äntligen en hel natts sömn tänkte jag när jag kröp ner under täcket igår och boken var publicerad. Jo,jo! Jag vaknade vid 4-tiden och började tänka på nästa års upplaga.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag avundas din körsbärslikör och att du gjort den själv. Kan man få mer lyx än så? För som jag skrivi innan så är det man kan göra själv som är en extra krydda i livet. Så ser den god ut med.

  Håller tummarna för dig och din framtid. Jag vet hur det kan kännas med en oviss sådan och oron över hur livet kommer te sig.

  SvaraRadera
 3. Här hos oss äts det ingen julmat förrän på julafton, så du får väl räkna dig som svensk?
  Glögg kan det kanske bli någon gång innan...
  Hoppas att det ordnar sig!
  Adventskram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jag åt i och för sig en macka på stan i dag, som kallades för julsmörgås, om nu det räknas, annars blir det ingen julmat hos oss före julafton. Lite glögg och några pepparkakor frossade vi på i går kväll.

  Trots allt är det hälsosammare att vara förbannad, men jag hoppas av hela mitt hjärta att det ordnar sig så att även du och Lilla A får en fin jul.

  SvaraRadera
 5. Kerstin:
  Nästa års upplaga - redan? Här snackar vi föredömlig framförhållning, flicka lilla!

  Skånegrabben:
  Den ÄR god! Faktiskt över förväntan :o)

  Tack för tumhållningen! Den kan nog behövas, för nu blir det tunga artilleriet med byråkratiska bomber, granater och anfall med bajonett på. Retar man mig tillräckligt länge blir jag ... ARRRRG!!

  Monica:
  Jovars, det är i såna här lägen som jag bejakar den svenska hälften av min personlighet. "Lilla jul"? Bah, sånt trams! ;o)

  Cici:
  Julsmörgås är nästan ett övertramp, hörrududu! *haha!* Men säkert gott.

  Igår (söndag) tittade herr K över på e.m. och det enda jag hade att bjuda på till hans te var små, små pepparkaksknappar jag bakade ifjol. Inget fel på dem i och för sig, för de hade förvarats torrt och varmt.

  Det jag håller på att dra igång nu är dessvärre ingenting som kommer att lösa alla våra problem över en natt. Rättsliga processer tar tid. Oändligt med tid. Men när nu en gång måttet är rågat - med grundlösa polisanmälningar och vad allt annat - så får det väl ta tid då! Nu ska det här ut i dagsljuset en gång för alla och andra huvuden än undertecknads ska rulla. Sanna mina ord!

  SvaraRadera
 6. margareta.warenius@gmail.com29 november 2011 20:09

  Körsbärslikör-kvalitemedveten.

  Inte behöver man så mycket.
  Men en trygg eekonomi är viktig.
  Jag gjorde oxå körsbärslikör i år.
  margareta

  SvaraRadera
 7. Trygg ekonomi (och en god hälsa) är nog bland det viktigaste. Så länge man har det tänker man inte mycket på det, men när det försvinner är den nästan det enda som sysselsätter ens tankar, hela tiden, alla dagar.

  Hoppas din likör blev lika god som min, för då har du en flaska full med rött guld, att unna sig en fingerborg av när allt annat känns grått och meningslöst. Men bara en fingerborg eller två. Måtta med allt! :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!