lördag 11 februari 2012

RECEPT > Kalljästa favoritfrallor


NÄR DET KÄNNS som hela världen rasar runtom en känns det gôtt att baka bröd. De här frallorna är dessutom busenkla att svänga ihop, eftersom de bakas ut direkt och får kalljäsa i flera timmar före de gräd­das.

Ekonomiskt är det också. I dagsläget kostar en påse med tolv industri­ellt tillverkade, långt ifrån lika goda eller hållbara rågfrallor c. 5,35 eu­ro! Av det här receptet blir det åtta stora frallor till en bråkdel av det priset.


Du behöver: (för 8 stora frallor)
25 g jäst
3,5 dl vatten; för extra god jäseffekt kokar du upp vattnet, för att gö­ra dig av med kloret, och låter det svalna
1 msk olja
1 msk mörk sirap
1 msk krossade linfrön
1 msk sesamfrön
1 msk pumpakärnor
1 msk skalade solrosfrön
1 msk torkade nässlor
1-2 msk torkade tranbär
1 dl speltmjöl
1 dl rågsikt
c. 6 dl specialvetemjöl
1 msk gott flingsalt

Gör så här:
Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser, allt utom ett par deciliter av vetemjölet och saltet. Arbeta ihop degen och tillsätt mer vetemjöl tills degen slutar kladda och släpper bunken. Knåda 5 mi­nu­ter i maskin eller 10 minuter för hand och tillsätt saltet. Fortsätt knåda 5/10 minuter till.

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i åtta bitar, som du rul­lar till runda bullar. Sätt dem på bakplåtspapperklädd plåt, pudra över vetemjöl, täck med en ren handduk och ställ brödet på jäsning i ett svalt utrymme 3-4 timmar. Jag jäser mina frallor i vindstrappan, där temperaturen ligger på 11-12°.


När det är dags att grädda tar du in plåten i köket medan ugnen värms upp till 225°. Skjut in plåten i mitten av ugnen, skvätt lite kallt vatten på ugnsbottnen och stäng luckan snabbt. Grädda i c. 18 mi­nu­ter eller tills frallorna fått fin färg och känns lätta när du lyfter på dem.

Vill du behålla frasigheten låter du frallorna svalna på galler. Föredrar du mjuk brödskorpa slänger du en handduk över dem medan de sval­nar.

Fotnot:
Min KitchenAid Ultra Power klarar inte riktigt större degar än så här. Istäl­let sätter jag alltid två degar på samma gång.


3 kommentarer:

 1. Visst är bakning terapi! Och det luktar så gott! Numera bakar jag nästan allt vårt matbröd...
  Ha en skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Ska nog prova dina frallor i veckan. Måste baka lite till några styrelsemöten som vi ska ha hemma hos mig. Hittade recept på morotskaka i långpanna som verkar bra och räcker till många.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Terapi på hög nivå, precis som allt annat hantverk! Bättre än vilka roliga små piller som helst :o)

  Kerstin:
  Det tycker jag absolut du ska göra! Och du, man behöver ju inte ha alla frön och grejor, man tar vad man har :oD

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!