tisdag 7 februari 2012

Sticketovat

STICKA OCH SEDAN tova/filta i maskin – en suverän teknik för att till­verka täta, varma tumvantar! Rekommenderas. Snabbt går det också.

De här vantarna är stickade på strumpstickor nr. 4 och är filtade i en timme på 40° tillsammans med ett par jeans (för att få lite mer gnugg­effekt). Garnet är Marks & Kattens Eco Baby Ull; 100 % ull med minst 20 % merinoull och inte superwash.


Som synes krymper de rejält i storlek när de filtas:


Annars är jag låg idag. Jag fick tråkiga nyheter av en gammal, god vän igår och idag är mina tankar splittrade och mest hos henne. Ett par re­diga tumvantar kan verkligen behövas just nu, för här ska hållas tum­mar, tår, armar, ben och andra utstickande delar för att den pärs hon imorgon ska ta första steget på ska gå riktigt, riktigt bra!

Än en gång har jag blivit påmind om hur marginella mina egna bekym­mer är ställda i relation till vad andra får utstå. Och än en gång har jag blivit påmind om varför jag inte har någon gudstro. Hur kan man tro på någon gud, när denne i så fall mest hela tiden är orättvis, ut­stu­derat ond och gör bara illa..?

5 kommentarer:

 1. Så tråkigt med din vän! Vi får hoppas att allt går bra!
  Jag beundrar dig, som kan sticka på strumpstickor! Jag började igår på en "jordgubbsmössa", babymodell, och fy, vad det var svårt att hålla reda på stickorna...
  Men skam den som ger sig!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. De ser ut som härliga handskvantar,Jag ska nog tova mina vantar ochså men jag törs inte köra dom i tvättmaskin.

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Ja, jag hoppas innerligen att det ska gå bra, för det är den mest godhjärtade, omtänksamma och empatiska människa man kan tänka sig. Därför känns det så extremt fel att hon ska råka illa ut.

  Strumpsticksstickning (gud, vilket ord ....) är nog mest en fråga om övning. Nuförtiden väljer jag faktiskt hellre dem än rundsticka, hur märkligt det än kan tyckas :o)

  Jordgubbsmössor är såå söta, men det är evigheter sedan jag hade orsak att sticka någon sån senast. Den blir säkert jättefin och uppskattad!

  Stickmamman:
  Det gör du nog rätt i, att inte tova maskin alltså. Vantarna måste ju vara ordentligt mycket för stora om det ska gå vägen. Faktum är att jag på nästa par har ökat på bredden med ytterligare några maskor och längden med några varv.

  SvaraRadera
 4. Hur funkar det att tova vantar i maskinen? Tovar de inte ihop sej på insidan också, eller ska man ha nåt i dem så inte tummen tex bara blir som en filtad korv?

  Det där låter så spännande, har bara inte lärt mej sticka vantar än. :(

  SvaraRadera
 5. Funkar sk*tbra! Men jag rekommenderar att man kör s.k. kortprogram. Hellre fler såna än ett riktigt långt, då kan du "dra isär" vantarna på insidan före du kör en till 30 minuterssväng.

  Vantar är inte svårt att sticka och särskilt inte såna här som ska tovas, eftersom de görs så bautastora från början :o) På så vis blir inte ens tumstickningen särskilt pillig. Du ser rätt bra på den undre bilden hur en otovad vante ser ut. Slätstickning hela vägen, lätt som en plätt! :oD

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!