fredag 30 mars 2012

Ornitologer, ohoj!

JAG VAKNADE TIDIGT denna fredagmorgon. I beckmörkret, långt fö­re solen gick upp, hörde jag plötsligt en fågels intensiva sång. Inte di­rekt vackert kanske, men annorlunda. Men som den totalnolla på få­gelsång jag är har jag inte en susning om vem som stod för kon­ser­ten.

Inte kan det väl ha varit en näktergal? Nä, knappast. Men klicka på startknappen under pippin för att lyssna och, om möjligt, hjälpa mig med artbestämningen.
Du får antagligen skruva upp volymen på din dator, för det var inte direkt världens bästa ljud min kamera lyckades spela in.

7 kommentarer:

 1. Vilken sång - underbart! Jag tycker att det låter som en koltrast, men jag är inte alls säker...
  Ha en riktigt skön helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Det låter som en helt vanlig koltrast.Om du hade gått fram till fönstret och kollat högst upp i närmaste grantopp, eller liknande, så hade du säkert fått syn på den. En underbar vårmusik, hörs mest tidig morgon och på aftonen.
  Koltrasten är duktig på att härma andra fåglar och ljud så hans sång kan ha inslag av lite av varje.

  SvaraRadera
 3. Koltrast säger frugan...lugnt!

  Steffe

  SvaraRadera
 4. Koltrast skulle jag också ha tippat på rak arm. Sen hämtade jag ungarnas fågelbok med inbyggd fågelsång. När jag spelade upp koltrastens läte lät det exakt lika. Fast ålänningen var kanske aningen långsammare i sången. (Vilken ålänning är inte det i svinottan? Förrutom du då..) ;)

  SvaraRadera
 5. Alla ovan:
  Jösses, vad duktiga ni är! Jag är djupt imponerad, det måste jag erkänna. Av någon högst märklig anledning tycks jag inte kunna memorera fågelsång hur mycket jag än anstränger mig. Den enda jag med säkerhet kan svära på vem den kommer från är det där kännspaka titi-tuu, titi-tuu. Ja, och gökens kockoande, kråkkrax, skattjatter och skrin från hungriga fiskmåsar eller tärnor, förstås. Men vilka som kvintilerar i snåren därutöver förblir oftast en väl förborgad hemlighet.

  Dessutom hade jag ingen aaning om att koltrastar sitter och konserterar i beckmörkret. Det är bara att än en gång konstatera att man lär sig nya saker alla dagar.

  Stort tack till er allihopa!

  SvaraRadera
 6. Visst är det koltrasten! Den sjunger både morgon och kväll så här års. Blev vald till Sveriges nationalfågel för några år sedan, mycket på grund av sin vackra sång. Nu är du snart en ornitolog trots dina protester!Sedan är det bara att ge sg ut och skåda bland alla manliga kollegor (hahaha)
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Nänä, nån ornitolog bliver jag aldrig - därtill har jag för kort fågelsångsminne. Dessutom tror jag att såna där proffsskådare av din kaliber hastigt avslöjar en bluffmakare ;o)

  Men nu ska jag i alla fall öva på att känna igen en så pass allmän fågel som koltrasten!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!