söndag 8 april 2012

Trångt om saligheten

DET VACKRA MEN kyliga påskvädret fortsätter. Igår, på påskaftons­morgonen, mötte mig en deprimerande syn när jag gick ut till Glaspa­latset för att kolla läget efter nattens minusgrader. Alla små tomat­plantor låg ner i sina krukor och jag var övertygad om att loppet var kört. Men utåt eftermiddagen hade de rest sig igen, så natten till idag tog jag in dem. Det vore dumt att utmana ödet fler gånger än nöd­vän­digt.

Men inomhus börjar det bli trångt. Fönsterbrädorna bågnar (bokstav­ligen), på köksbordet får vi snart inte plats att äta och till och med strykbrädan är ockuperad av sålådor! Under normala omständigheter är ”Rucklet” litet och ganska trångt, men nu, med alla förberedelser för sommarens odlingar ... *suck*


Min pelargonsamling har dessutom utökats med två nya sorter. Det är de på bilden längst ner till höger här ovan. Den ena, den till vänster, är en röd Mårbackapelargon och den andra en tulpanpelargon ’Happy Birthday’. Båda kommer från Sörgården i skånska Kabbarp och är du det minsta lilla pelargonnörd ska du titta in på deras hemsida. Man blir sluut ... *drabbad av våldsamt habegär*

Nåväl, om alla mina nytagna sticklingar och övervintrare klarar sig blir det massor med pelargoner här till sommaren. Inga såna mängder som hos Sörgården, men rejält mycket fler än ifjol.

Och sen gårdagen är sex välgroddade knölar förresten nermyllade i tre hinkar i Glaspalatset. I år ska jag ha egen färskpotatis till midsom­mar!

***

Igår hade vi tänkt äta memma till efterrätt. Det var ju trots allt påsk­afton. Men när Lilla A upptäckte en tetra med naturell yoghurt som närmade sig deadline blev det hemlagad vaniljyoghurtglass istället. Sån har jag inte lagat förut, men den blev helt okej. Kanske lite onö­digt söt i min smak, men yoghurtens syrlighet balanserade upp det rätt bra. Gott var det i alla fall :o)


Notera särskilt de små, svarta prickarna. Japp, äkta vanilj. Längst bak i kryddlådan hittade jag en burk, som visade sig innehålla en vanilj­stång av svårbestämd ålder. Men den var fortfarande relativt mjuk, med smak och doft i sin ordning.

3 kommentarer:

 1. Ser ungefär ut som här med pelargoner och fröplantor överallt. Nu skulle det väl ändå långsamt bli varmare så jag ska flytta ut lite till växthuset i dag. Går det åt skogen får jag börja om igen med reservfröna!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det låter ganska mysigt med alla dina sådder! Själv lyckas jag aldrig med sådder....suck!
  Och snart kan dom väl sättas ut i Glaspalatset?
  Påskkram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hej du. På Aktivitetsdagen i Västrahult ( egen sida på min sida) så kommer förmodligen Görels Pelargoner ( har egen hemsida med postorderförsäljning). Kanske du skulle satsa på ett Smålandsbesök i juni? Annacarin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!