lördag 12 maj 2012

Ja, det är våren! Ja, det är våren!
...som liksom har fastnat i dörrhålet

 

FRAMÅT KVÄLLEN IGÅR gick jag och Lilla A en kort promenad för att lämna in hennes bekräftelse på att hon kommer att fortsätta dansa vid Ålands musikinstitut till hösten. Efter en mulen dag var kvällen riktigt vårfin, men från ingenstans tornade åskblå molnbankar upp sig på him­len. Just så ja, ovädret var ett faktum.

Men vi hann hem före regnet kom, och på vägen var det bara att kons­tatera att återväxten av spanska skogssniglar, de s.k. mördarsniglar­na, helt klart är tryggad. Usch! :o( Ska jag månntro klara ”Rucklets” trädgård ett år till tack vare min hetsjakt på maskrosor..? Spänningen är oliidlig! ;o)


På odlingsfronten ägnar jag mig f.n. åt ett experiment. Baljväxter i all­mänhet går ju bra att grodda, det är ju ingen nyhet. Hm, tänkte jag därför för några dagar sedan, häromsistens groddade jag gröna linser och peta­de ner en halvgroddad lins i en basilikakruka. Den linsen väx­er nu som ogräs, så varför inte testa samma sak med årets vaxbön­sådd för att få igång dem med god fart..?

Sagt och gjort. Jag la bönorna i blöt ett dygn i en burk och efter det behandlade jag dem exakt som jag gör med vilka andra bönor som helst: ett nät över burköppningen, burken upp och ner i mörket och sköljning av bönorna 2-3 ggr/dag. Redan andra dagen tittade små groddanlag fram och igår, tredje dagen, planterade jag dem i såjord. Nu ska jag testa samma sak med mina frön till frilandsgurkor också!


Pelargonplantorna som jag drivit från egna frön sådda den 23 mars har nu flyttat från den magra såjordsbädden till större krukor med rik­tig jord. Det är kul! Men hur är det egentligen med frösådda pelar­go­ner? Är de sortäkta eller kan det bli vad som helst..?

7 kommentarer:

 1. Skaffa ett par myskankor och släpp ut dem. De är vansinnigt glupska på sniglar. Du hade ju tänkt att skaffa höns. De här är helt tysta, lägger faktiskt en hel del ägg och kan hyras ut till grannarna för att käka sniglar. Sockerkakorna blir helt fantastiska av ankägg och lite inkomst från uthyrningen vore väl inte fel? A

  SvaraRadera
 2. I know! En bekant här i stan har myskankor sedan jättelänge och jag har fått smakprov på lyxigt stora och jättegoda ankägg några gånger. Problemet, både med höns och ankor, är att det tarvas bostad åt de små liven. F.n. är min snickarlust långt under lågvattenmärket och högen med spillvirke har krympt till en sån nivå att den förmodligen inte räcker till mer än en vedlår, definitivt inte höns- eller ankhus. Dessutom bor jag ju vid liite hårdtrafikerad väg, så någon form av inhägnad krävs också om det inte ska bli coq eller duck au vin var och varannan dag.

  Men om nöden blir gigantisk och/eller slemimperiet anfaller på alla fronter, tja, då får jag väl stjäla virke från nån container för byggsopor och slå ihop ett skjul ;o)

  SvaraRadera
 3. Hej Nina, usch sniglar, peppar peppar har vi inte sett någon ännu på tomten. Men nu är det blött ute då kanske krakarna kommer fram. Vi har inga mördarsniglar endast vanliga, men de är precis lika äckliga. På sommaren brukar vi går runt med ficklampa,de kommer ju fram på kvällen, då är det lätt att samla in dem, sedan går de en säker död tillmötes.
  Bilden till vänster med den lilla körsbärsblomman är jättehäftig.
  Idag är det inget uteväder, trist, jag har en del att göra därute men det jobbet springer inte ifrån mig så jag hoppas att morgondagen blir bättre.
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med stor förundran konstaterade jag när fjolårssommaren var till ända att jag inte hittat en endaste spanjor inne på min egen gård. Men de finns i närheten, mindre än tjugo meter bort ...

   Körsbärsblommorna är fotograferade utanför en av entréerna till Mariehamns begravningsplats. Där blommar det alldeles överdådigt just, men enda sättet att få några bilder är att ta med blixt. Mindre lyckats resultat när jag bara har den inbyggda att tillgå och den slår rakt på :o/

   Radera
 4. Du behöver inget "hus", det räcker med en "koja". Storlek hundkoja så att alla fåglarna kommer in är ok. Över vintern kan du väl hyra in dem hos någon bonde? Staketet är ett litet problem, men det behöver inte vara så högt. Lite lågt nät bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nää, inte vill jag ackorda ut min "Agda", "Beda" och vadhonnukanheta till nån bonde över vintern! Vem vet hur en sån behandlar mina älsklingar när jag inte kan se det..? Höns får det bli först när jag fått till ett ordentligt, vinterbonat hus åt damerna. Och kommer de spanska mördarna får jag handplocka dem, s.k. hortikulturell head hunting, hehe!

   Radera
 5. Tack å lov så finns dom äckliga krypen inte uppe hos oss ännu.Kramar

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!