lördag 24 mars 2012

En alldeles vanlig lördag

SAMMA PROBLEM VARJE sådd: hur vattna utan att man vräker om­kull de spirande små? Tidigare år har jag hållit på och meckat med att vattna med en spruta. Ja, en alldeles riktig spruta, en sån där som an­vänds på sjukhus, minus själva kanylen.

Igår fick jag nog. Jag tog helt enkelt en literflaska av PET-modellen, värmde spetsen på en knappnål och stack fem små, små hål i plast­kor­ken. Jädrans, så fint det går att vattna nu, med tunna, mjuka strålar!


Rätt som jag konstruerat detta überavancerade bevattningsredskap kom jag på att jag i sensomras tog tillvara frön från en av mina pelar­goner.


De ser lite lustiga ut, med fjäderliknande ”svansar”. Om de kommer att gro re­mains to be seen.


Dagens middag är avklarad. Skink- och broccolipaj på julskinkan från januarirean plus broccoli fyndad på specialpris för 1 euro för 500 g. Jättegott tillsammans med en krispig vitkålssallad som gröntillbehör!


Måltiden avrundade vi med årets första memma. Att det är nästan tre veckor till påsk talar vi tyst om. Det hör inte till vanligheterna här på Åland att man får tag på sån som inte varit djupfryst, men idag hade jag tur. Strösocker och gräddmjölk till det och upplevelsen är total :o)


Nåväl, nu tänker jag välta omkull mig på soffan och inta ryggläge, för att likt en övermätt anaconda smälta maten. Men först en bild på en nu utslagen julros. Såå vacker!

6 kommentarer:

 1. Har då aldrig ätit Memma,skulle vara kul att smaka,vad är det gjort av?

  SvaraRadera
 2. Nä, memma är nog extremfinländskt. Den lagas av vatten, rågmjöl, rågmalt, sirap, kornmalt, salt och pomeransskal, och det är en rätt omständig procedur.

  SvaraRadera
 3. Fiffigt med petflask-vattnaren!
  Så likt dig att kunna hitta på något sådant!
  Er middag med julskinkan lät väldigt god!
  Faktum är, att vi åt det sista av vår rea-julskinka med tomatconcassé, i lördags! Synd att den är slut...
  Memma låter mums!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Här åt vi rester och de var nästan ännu godare dagen efter. I dag får det bli någon form av snålvariant. Det känns som om kalorierna har fått övertaget efter den här helgen.
  Vattna på!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Fiffigt med petflaskan! Jag använder självbevattingsmattor för hela slanten och då klarar sig krukorna både en och två veckor. Väldigt bra så att jag slipper att frakta plantor fram och tillbaka utan nu klarar de sig fint i stugan.

  Frostade av frysen igår och hittade dagens måltider:
  Hemmagjord nyposoppa till frukost.
  Kålpudding till lunch.
  Svampcrepes till kvällsmat.

  Plus ett paket med nässlor så det får bli nässelsoppa med ägg imorgon.

  Annika

  SvaraRadera
 6. Monica:
  Mm, pajen blev riktigt god och räckte som middagsmat för oss två i två dagar, så det blev extremförmånligt dessutom. Och av reajulskinkan har jag kvar mängder i frysen ännu. Det var ju ingen direkt liten rackare jag fyndade åt oss ;o)

  Kerstin:
  Tja, det kan väl inte betraktas som helt fel att kunna festa på italienska godsaker två dagar på raken? Att döma av dina bilder var det mumsfilibabba :oD

  Vi var lite onödigt äckliga igår, Lilla A och jag. Först en rejäl portion memma som efterrätt och senare, framför tv:n, varsin saftig laddning hemlagad chokladmousse + en halv påse naturella tortillachips. Fast det är klart, lika onyttigt som en halvkilospåse smågodis och 1½ liter cola att skölja ned det med var det ju inte.

  Annika:
  Aha! Där kom förklaringen till hur du har kunnat så på stugan. Gissa om jag undrat! :o)

  Kålpudding ... å, kålpudding! Så gott det låter. Jag har faktiskt ett halvt vitkålshuvud i kylen. Tänk om jag skulle få till stånd en egen kålpudding på det?

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!