måndag 12 november 2012

RECEPT > Saftig filmjölkskaka med rårivet äpple (långpannebak)

 
HÄROM DAGEN STOD jag plötsligt med en nästan full liter filmjölk som närmade sig sin levnads slut. Eftersom jag inte kände för att klunka i mig allt­ihop bara för att så fick det bli en långpannekaka istället.

Det här är ett egenuppfunnet recept, med en smak som är aningen ”julig” utan att fullt ut bli ”pepparkaka”. Kakan är saftig, har bra håll­barhet och räcker till många. Beroende på vilket omfång du anser att en portionsbit har får du ut 20-35 bitar från en långpanna ;o)


DU BEHÖVER:
9 dl vetemjöl
5 dl socker
3 tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald kanel
1 msk bikarbonat
7,5 dl filmjölk (surmjölk/piimä i Finland)
1 st (c. 185 g) mjöligt äpple, skalat och rårivet
150 g smält smör eller margarin

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200°. Klä en långpanna, c. 30x40 cm stor, med bak­plåts­papper.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

Tillsätt filmjölken c. en tredjedel i taget och rör till en slät smet. Använd slev eller slickepott. Med en visp blir det bara bökigt.

Skala och råriv äpplet och blanda ner det samtidigt som det smälta smöret.

Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Låt kakan svalna före du skär upp den i portionsbitar. Den kan f.ö. all­deles utmärkt glaseras med samma typ av färskostglasyr man an­vän­der på en morotskaka.

Vill du variera dig kan du alldeles bra byta ut äppelrivet mot t.ex. 1 dl lingonsylt. Hackad mandel eller hasselnötter är gott att ha i. Och du, varför inte prova att ersätta en del av filmjölken med saften från en färskpressad apelsin? Det har jag inte provat själv, men det kan bli riktigt gottgott!

9 kommentarer:

  1. Låter gott! Det receptet sparar jag. Ska det bakas kaka i vårt hus så måste det bli i ungspannan, annars räcker inte kakan till för alla gottsugna familjemedlemmar!

    Pipi

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter gott! Just med lingonsylt, tror jag att jag ska prova...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Tack för det receptet, det är redan kopierat och utskrivet så att jag kan sätta igång vid första bästa tillfälle. Det finns både äpple och lingon i överflöd så det kanske är lika bra att prova båda varianterna.
    Kram och förlåt att jag är så dålig på att kommentera för tillfället!

    SvaraRadera
  4. Den kakan ska jag baka har just över en liter fil
    i kylen,peppa upp mig.Kram

    SvaraRadera
  5. Mums, mums, Det bästa med mjuka kakor är väl att de går och variera i det oändliga.
    I bland gör även jag en stor kaka i en ugnsform.
    Kakan kommer väl til pass ett visst datum kan jag tänka mig :)
    Jag har precis tagit fram en sats surdeg ifrån frysen, får se ifall det funkar att baka med den. Har aldrig provat att frysa in surdeg, men det ska bra säger de vise.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  6. Grattis idag på din födelsedag,hoppas att du får en fin å mysig dag,kramar

    SvaraRadera
  7. Bakade kakan igår och gjorde en glasyr av kaffe, pudersocker, smält smör och kanel. Blev hur gott som helst! Över hälften av kakan tog slut bara av att samtliga i huset "skulle smaka av den". ;)

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yummy! Den där glasyren blev säkert äckligt smarrig :o) Det måste jag testa nästa gång jag gör den här kakan!

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!