söndag 30 december 2012

Sweet Sixteen

MED EN VECKA till godo till födelsedagskalasandet för Lilla A ansåg jag idag att det var hög tid att ta itu med tårtdekorationerna, efter­som jag aldrig i hela mitt lilla liv har gjort några såna förut. Inte heller marsipan har jag tillverkat förr, så det blev två köksnyheter på en och samma gång. Puh, liksom.

Men hallå, marsipan var ju busenkelt! Hädanefter ska aldrig mera köpa färdig för dyra pengar. Rosorna däremot ... hm, tja, de blev vad de blev. Som förstlingsverk får de väl duga, men en riktig konditor skulle nog garva mer än bara häcken av sig :o)


Och imorgon är det nyårsafton igen. Då blir det mer köks­tjänst­göring, även om jag också i det fallet varit förutseende och förberett en del redan idag. Stress är ju liksom inte min grej numera, så det får jag för­söka kompensera med nån form av organisatorisk finess istället.

Hur uppvarvade är ni övriga inför morgondagen..?

12 kommentarer:

 1. Rosorna är riktigt fina ju! Vad pallrar du om människa?

  Uppvarvad inför nyår? Har ju just klarat av julen med hälsan något så när i behåll. Satt faktiskt hela julaftonsförmiddagen på sjukhus. Kattf*n väckte mej på tok för tidigt på morgonnatten och SKU UT, så jag rusade ner för vindstrappan, yrvaken och småarg och missade sista trappstegen. Föll handlöst och slog handen i trappstolpen så det bara sjöng om det. Inget var av, men attan vad det gjort ont! Sen kom vinterns första förkylning som ett brev på posten. Vi ramlade av pinn i tur och ordning och nu är jag sista som går på halveffekt. Så... Uppvarvning inför nyåret får nog den yngre generationen satsa på. Istället tänker jag ligga raklång på soffan. Eller inte ens det. Har tänkt satsa på att få min gerade filt klar nu. Så på soffan är jag, men under stickningen snarare!

  Förresten, kan du fast per mejl ta och ge en snabbförklaring igen på botten till dina runda virkade påsar/burkar? Skulle vara roligt att testa men när mitt virkningskunnande är otroligt dåligt. Och "kom-i-håget" är ännu sämre fast du redan berättade så bra. (DET minns jag iaf!)

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack, dessa kattor ... *suck!* Tack för att jag fått ännu en påminnelse om varför jag inte ska skaffa en, även om jag är särdeles förtjust i Guldlocks Charlie. Men morgonnattliga väckningar - med som synes förödande konsekvenser - är inget för mig. Efter att jag överlevt X antal vaknätter med spädbarn har jag klarat av mitt mått av väckningar nattetid, tack så mycket!

   Raklång på soffan låter väl inte helt fel? Inte geringsstickning heller, för den delen. Fast det blir trevligt att få Guldlock & Co på middag också! Minns inte när det hände senast.

   Ska tota ner "burkbruksanvisningen" vid tillfälle och mejla över den. Promise!

   Radera
 2. Det blev ju riktigt snygga rosor, inget att garva åt alls. Jag blev också förvånad i fjol då jag gjorde egen mandelmassa/marsipan, att det var så enkelt. Mandel är visserligen inte gratis precis men bra mycket billigare blir det att göra det själv. Som vanligt.

  Här stressar vi aldrig inför nyår eftersom vi alltid är hemma i lugn och ro, för hundarnas skull. Något gott ska vi väl hitta på att äta men så märkvärdigt blir det inte. Vi har ett halvt kilo löjrom i frysen till att börja med och den ska vi ta fram. Om vi ids att åka till en affär i halkan i morgon kanske vi köper lite räkor, vitlöksbröd och lite gräddfil att ha till. En flaska champagne har legat till sig sen K fyllde år, så den kommer vi att öppna. Sen får det vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vet du, jag kan nu i efterskott inte fatta varför jag inte ens kollat receptet på marsipan förut! För egen del köpte jag inte hel mandel utan tog till storsläggan och gick på en rejäl påse färdigmalen, eftersom min kvarn mal för grovt. Det blir liksom snarast rivet, inte malt. Men inte ens med färdigmalet blir kilopriset för hemlagad marsipan något att gråta över om man jämför med vad det står på hyllkanten i butiken under de fabrikstillverkade "korvarna".

   Era planer för nyårsaftonen låter helt excellenta! Löjrom, räkor och skumpa - det kan inte bli fel, är aldrig fel :o) Wish I was there! Så gott slut på dig och gott nytt till er båda!!

   Radera
 3. Jag är djupt imponerad av dina marsipanrosor!
  Jättefina!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. All cred to YouTube. Där hittar man sannerligen beskrivningar för precis allt. Även marsipanrosor :o)

   Radera
 4. Det blev väl de sötaste små rosor,säkert också jättegoda att äta upp sedan.
  Här var uppvarvningen innan julen,så nu varvar jag ner.Trevligt Nyår önskar jag dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåjaa ... lite "lurviga" i kanten här, nån "torkspricka" där, så särskilt proffsiga är de inte. Men de pryder säkert sin plats på tårtan vad det lider :o) Uppätningen kommer födelsedagsbarnet att stå för, det har hon redan bokat in sig för ;o)

   Ha en lugn och fin nyårsaftonskväll och ett gott nytt år, Aina!

   Radera
 5. Inte ett skit!! Uppvarvad alltså. Här kommer ett mindre gäng, än vanligt på mina fester, äta fisksoppa och affärsbakade ostfrallor. Sedan blir det ostbricka, ostkaka ( jag har massor av dem i frysen. Jag undrar varför....) med lite färsk frukt och frysta bär. Inte mycket matlagning här. Fisksoppan är busenkel. Fattigmansbouillabaisse. Fryst vitfisk, lök, tomater, apelsin, vitlök och saffran. Stormkoka sisådär x ( fyll i själv )minuter. Servera med gott bröd. Fast jag måste säga att din meny låter ju inte helt fel heller.... Gott slut och gott nytt!!! Kantarellmoster. Ps. Satsa på en Smålandstur nästa år kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyy, så gott och trevligt den där beskrivningen lät ... Jag hoppas kvällen blev riktigt lyckad och att gästerna förstår att uppskatta din generositet och gästfrihet!

   God fortsättning i skogarna och vem vet vad 2013 bär med sig? Kanske rullar det mitt i allt in en röd (det är INTE rost!) skrotbil på Westrahulttunet en vacker dag. Be careful what you wish for, it may bloody well come true ;o)

   Radera
 6. Du är så duktig! Jag gjorde en sådan tårta en gång. Den döptes enhälligt till gröna paddan. Men den var fullt ätbar (som tur var.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ånä, här ska inte bli nån "grön padda", dvs prinsesstårta (som jag antar att du menar)! Marsipanen ska bara användas till rosor och blader att dekorera schwarzwaldtårtan med.

   Fast mängden marsipan blev lite väl tilltagen, trots att jag halverade receptet, som antagligen var beräknat för att täcka en prinsesstårta, även om det inte framkom av texten. Det blev m.a.o. en hel del över. Anyone for a green marsipangris, huh..? ;o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!