lördag 14 juli 2012

Du ska inte tro det blir sommar

GAMLE STIG, MIN gräsklippare, fick igår agera barnvakt. Ungarna i en av holkarna har nu kastat sig ut i det okända och i brist på föräldrar sökte sig den här lilla dunbollen till farbror Stig. Men han tog det med ro och protesterade inte ens när han blev påbajsad.


Sen är det bara att konstatera att jag till den allt längre listan med vad jag inte ska bli när jag blir stor även kan foga ”rädisodlare”. Sagda grönsak ska vara bland det lättaste som finns att odla, men där ber jag om att få anmäla avvikande åsikt.

Till vänster ser ni resultatet av odling i näringsrik mulljord i låda, till hö­ger vad man får om fröet sätts i mager sandjord. Same, same but diff­erent, eller vad man nu ska säga. Eller så har just den här sortens rä­disa tagit det här med att vara grönsak på alltför stort allvar.


I rabatter och växthus går det aningen bättre och såtillvida är det ju synd att man inte kan käka alla sorters blommor. Och än så är det låångt till skörd av både biff- och körsbärstomater :o/

Det är en konstig sommar, det rå­der det ingen tvekan om. Mina fem sommarsquashplantor blommar och blommar och blommar, men någon fruktsättning blir det inte. T.v. inte ett fruktämne på en enda av dem. Märkligt.


Det har inte heller blivit mycket bevänt med att inta middagar utom­hus, på terrassen. Igår gav vi oss f-n på att det skulle göras trots att vinden var både hård och rätt kall.

Det blev stekta abborrfiléer (från frysen), nypotatis och gräddfil. Till det­ta smörfrästa rucolablad (jo, faktiskt gott!) och dito nyplockade sockerärtor. Inte helt fel, bortsett från att maten kallnade fort på tall­riken.


Men hallå, var är sommaren?! Var är de varma vindarna ... och var är alla insekter?? I år lyser till och med getingarna med sin frånvaro. Är det likadant hos er på andra håll i världen..?

***

Berit och Agneta har böcker på väg sedan igår eftermiddag, och du som inte beställt ett eget ex ännu kan läsa mer om boken HÄR. Nu är det bara 26 ex kvar av upplagan.

16 kommentarer:

 1. Här spöregnar det nu...kl är tre och vi har varit ute en sväng o hade tur att klara oss undan värsta regnskuren...jag klagar inte...gillar inte när det blir för varmt men regnet kan vi vara utan annars är det bra...sommaren har hittills varit perfekt med lagom temp!!

  Steffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig, för jag gillar inte heller när det är för varmt. Men liite mer ljumma vindar kunde det ändå få vara. Jag tycker det trist att vara tvungen att rigga sig i raggsockor och fleece i mitten av juli :o/ Ert regn tycks vara på väg mot oss nu. Meteorologerna spår nederbörd hela långa dagen under söndagen.

   Radera
 2. Haha, nu fick jag ett gott skratt när jag såg din rädisa med den ENORMA blasten! Man ska nog inte odla rädisor i för bra jord...

  Varmt har vi nog, men det är så fuktigt att det känns som att gå omkring i ett växthus ibland! och inte så mycket sol!
  Men bada gör vi i alla fall! Det är nog ca 20 grader i vattnet nu.

  Ska man kanske gå på squashplantornas blommor med en pensel, när det inte finns insekter som kan pollinera?

  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en imponerande blast? Jag har aldrig sett på maken. Rädisor ska synbarligen inte odlas alls härstädes, eftersom jordmånen inte tycks spela någon roll för självaste rädisans storlek :o/

   Så det är hos er värmen ligger och trycker? Det kunde man ju nästan gissa, för här är den definitivt inte. Inte för att jag gillar när det är stekhett heller, men något mer somrigt skulle vädret gärna få vara.

   Jag får definitivt sätta igång och agera pollinatör själv om det ska bli någon squash. Men visst är det märkligt att det knappt finns några insekter alls?

   Radera
 3. Vi har haft väldans soligt och torrt, alldeles för länge faktiskt, men igår kväll var det riktigt kyligt. Bara 16 grader så jag frös och var tvungen att gå in. Idag däremot har vi haft det varmt och skönt, men nu regnar det lite försiktigt...till min glädje! Kanske slipper man vattna i morgon!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hu, ja! Här var det inte mer än 16-17 grader igår och inte idag heller. Och hela söndagen kommer att regna bort om vädergubbarna gissat rätt. Det är i och för sig helt okej, för trots att vi haft en både sval och våt sommar så här långt är det konstigt torrt i marken. Att jag slangvattnade ikväll var förmodligen överkurs, men samtidigt är det ju bra att ytan är färdigt våt när regnet kommer.

   Radera
 4. Glömde ju det viktigaste - ser verkligen fram mot att få böckerna. Jag har ju läst lite och är väldigt spänd på fortsättningen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag kan bara be till makterna att du inte ska bli besviken ...

   Radera
 5. Tänk vilka gap dom har de små fågelungarna! Jag tror säkert att Stig tog besöket med ro och du fick en underbar bild!

  När det gäller squash kanske det är som Monica säger att man måste hjälpa till med pollineringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla talgoxen tyckte helt klart att Stig var en trygg kille att hålla sig hos, för den satt på eller bredvid honom hur länge som helst. Mamma (eller möjligen pappa) talgoxe kom lite då och då och stoppade ner något smaskigt i det gula gapet. Hoppas verkligen att bebis inte blev katt- eller kråkföda senare under dagen.

   Jag ska definitivt försöka mig på penselbefruktning, för nu börjar jag tröttna på bara blommor :o)

   Radera
 6. Hahaha ... men blasten var sannerligen välväxt!

  Jätte, näe, JÄTTETACK för överraskningen i min låda. Bladvändning påbörjas ikväll :D

  KramOm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo, all växtkraft höll sig helt klart ovan jord och inte där den skulle vara. Månntro rädisblast är ätliga..? Förmodligen. Men vad månne de smakar? Jag har fler likadana "felväxingar" i samma låda, så det är väl bara att prova :o)

   Ska bli intressant att få ta del av your verdict när du gjort processen kort med Solveig. But mind you, I want your honest opinion!

   Radera
 7. Rädisor kan vara knepiga.Blir lätt konstiga på alla möjliga sätt.Min ruccola har redan vuxit ifrån mig. Nu stundar gurkornas tid. Visst är det kul med alla ungar i trädgården nu. Passa på och njut. I går sågs 4000 tornseglare vid Ölands södra udde på väg söderut.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Det är vad JAG kallar BLAST. Som jänkarna säger - Let´s have a blast!
  Det var ju likadant med min squash förra året. MASSOR av blommor och inte en liten uschlig gurka. De ska ju inte behöva pollineras när de växer ute, men om jag försöker nästa år igen, så kommer jag nog att hjälpa till lite. Jag har plockat svamp idag igen...... Gissa vem.

  SvaraRadera
 9. Vilken monsterrädisa,Jag vill be dig skicka vallmofrö till mig om du kan,här har vi haft fint väder å varmt nu ett tag riktigt sommarvärme de sista dagarna,kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart som korvspad att jag skickar vallmofrön åt dig! Men de har blommat ut nu, både pionvallmon och opievallmon som växer tillsammans. Jag kan därför inte skilja på vilket fröhus som hör till vilken sort, men jag tar och samlar från flera stycken så att du får en blandad kompott :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!