måndag 28 januari 2013

Om att inte tänka efter före

MITT BLOMRUTIGA FILTPROJEKT är på slutrakan. Kantbården av två stolpvarv är vir­kad och längs långsidorna har jag avslutat med fasta maskor baklänges, för att få en kant som påminner om den på en vävd matta. Med detta gjort fick jag en idé, som just då tycktes strålande: jag skulle naturligtvis tvinna frans längs kortsidorna, för att ytterligare förstärka intrycket av vävning!

Och jag satte igång.

Vinda-vinda-vinda garn runt dubbla bitar av kartong, klippa-klippa-klippa hundratals garnstumpar av lämplig längd och så tvinna-tvinna-knyta frans efter frans ... efter frans ... efter frans.

Det går inte fort. Det är hur tråkigt som helst. Men resultatet blir gans­ka tjusigt, så det må väl vara mödan värt. Fast att tänka efter före skulle inte ha varit så dumt.


Nåväl, nu är det bara c. 220 fransar till att tvinna, sen är det dags för detta års första ”Ta-daa!” Förhoppningsvis inte det sista.
 

15 kommentarer:

 1. Den blir säkert jättesnygg din blomfilt så jobbet du lägger ner på fransarna var väl värt mödan! Men vad är det för "Ta-daa" du skriver om!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ta-daa!" är vad en nöjd hantverksdåre utropar när ett projekt, litet eller stort, äntligen blivit färdigt. Så enkelt var det :o)

   Radera
 2. Hej Nina.
  Fy sjutton, 220 fransar, det låter inte kul men det blir som vanligt väldigt fint när det blir klart.
  Jag har två färdigstickade mössor som ligger och väntar på antingen tofsar eller "bollar". Ska ta mig i kragen och färdigställa det också. Jag har bestämt att göra färdigt alla påbörjade projekt nu innan det blir trädgårds-arbete.

  Just nu töar det ute och det är slabbigt och halt så det blir nog ingen promenad idag.
  Ha en bra dag
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betänk då, att jag redan tvinnat 180 ... *stööön!* Men en i taget blir det till sist en färdig fransremsa. Faktum är, att moment av den här sorten bevisar att mitt tålamod blivit längre i takt med antalet gråa hår som pryder huvudknoppen ökat. Backa filmen tio år, då hade jag inte haft nerver för något i den här stilen. Det finns m.a.o. faktiskt saker och ting som blir bättre med åren :o)

   Jag var ut och tömde komposthinken för en timme sedan och kunde då konstatera att det artar sig till rejäl snömodd på gångbanorna även här. Ska det promeneras idag får det bli på bandet, inomhus.

   Radera
 3. Det där blir ju väldigt snyggt! Och sen när det är färdigt, då minns man inte hur mycket jobb det var med tvinnandet.

  Å vettu va? Undertecknad har helt själv, traglat sej igenom första stickbeskrivningen ur en bok och tillverkat en vante! Den andra är under arbete, men det bidde en hel vante och efter någon dag har jag ett helt par! Och väldans bekväma är de också.

  H. Pipi

  SvaraRadera
 4. Och i takt med att man blir äldre lyckas man allt snabbare glömma bort hur mycket jobb man lagt ner på något ;o)

  Ber att få gratulera till väl utfört tolkningsarbete! Att läsa mönster är en vana, som man blir bättre på ju mer man gör det. Så keep up the good work och låt inte detta vantpar bli det sista!

  Har f.ö. inte hört ett ljud från systeryster trots att det nu är en vecka sedan jag mejlade. Har något hänt?! *orolig*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ang syster så borde hon ha vintersemester, tror jag. Iaf tyder de uteblivna samtalen från Tant morgonmiddagkväll att syrran är där hos henne.

   Hittade förresten den stickade islandströjan jag aldrig använder. Lägger den på posten åt dej så får du se vad du gör med den. Det första du får göra, tror jag, är tvätta den. Har haft den till trädgårdsarbete så den är lite smådassig.

   Radera
 5. Apropå din kommentar på min kommentar tidigare, jag köpte vid något tillfälle en sån där CD där man skulle lägga sig på sin speciella yoga matta och lyssna på vågbrus - jag trodde jag skulle fullkomligen krevera av rastlöshet, jag verkligen försökte leva mig in i vågornas brus med svag musik i bakgrunden - jag blev nästintill ett nervvrak. Så där har vi verkligen samma åsikt, nej, gammaldags hantverk är bäst! Fram med nålar, virknålar, stickor, garner och allt sånt där!
  Agneta

  SvaraRadera
 6. Snyggt, kan till och med tänka mig att härmas på nästa filt....om jag får vill säga???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, sörru! Härma på bäst du vill. Det här med fransar på kortsidorna gör att det hela liksom ser ... hur ska jag säga? ... mer avslutat ut. Vete sjutton varför jag inte gjort så här på tidigare virkfiltar :o/

   Radera
 7. Som vanligt blir det så snyggt det du gör,Tvinningen kan jag tänka mig blev en massa jobb.Men snyggt.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Och nu har jag inte mer än c. 140 fransar kvar att tvinna ... *suck!*

   Radera
 8. Jösses!!! Vad då slut på energin????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt här dränerar inte, det fyller på! Det är helt enkelt en form av överlevnadsstrategi :o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!