tisdag 29 januari 2013

Torka!

DET GÄLLER ATT ta tillfällena i akt när de kommer och bortse från att behovet kanske inte finns precis då, men att det säkert dyker upp i framtiden. Som när det mer eller mindre regelmässigt erbjuds billig frukt eller prisvärt grönt i butiken.

Igår fick jag t.ex. tag på jättefina aprikoser, som i vanlig, god ordning hamnat i ”billiga lådan” när de äntligen mognat. Urkärnade och ned­skurna till mindre klyftor fick de över natten åka in i ugnen på 50° och med luckan lite, lite på glänt.


Vackra blir de inte, men de är garanterat osvavlade och kommer att smaka supergott i kommande matbröd.


Samtidigt fyndade jag tre ekologiska purjolökar, som fick en sväng i ugnen de med. En skulle jag kanske kunnat behålla i kylen, men inte tre. Särskilt inte som Lilla A bor hos sin pappa för tillfället. Torkad purjo är praktiskt som bara den när det är soppkok på gång. I med en näve i kastrullen bara, sen är det klart.


Det om den husmoderliga gårdagen. Dagen idag ska jag ägna åt att klura ut hur jag ska lyckas med konststycket att spänna en hel, stor filt och få den ångad till sin rätta form – och träffa en doktor igen *suck!*

Men innan jag tar itu med detta vill jag passa på att kasta in en stooor bukett rosor till poesipärlan Gunilla, som i dagens nummer av Nya Åland blev uppmärksammad på ett så himla trevligt och positivt sätt. STORT GRATTIS, Gunilla!!

3 kommentarer:

 1. Aprikoser - den här årstiden!? Du har tillgång till en bra butik ser jag.
  Dikten var bra, jättebra! Som bokfantast så känner man igen sig!!

  SvaraRadera
 2. Ständigt åberopat i marknadsföringen av landskapet Åland: "Åland har flest soltimmar i Norden." Kanhända är det lokalproducerade aprikoser, mognade i det ständiga gasset av en gladgul sol..? Skämt åsido, ett flertal av livsmedelsbutikerna i eller i närheten av Mariehamn har ett häpnadsväckande brett sortiment, dock icke när det kommer till färsk fisk från hemmavattnen.

  Gunilla är begåvad. Hoppas hon hittar en kanal för utgivning inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 3. Åh tack snälla du fina stjärnpärla :) Inte riktigt min grej att synas i offentligheten, men man får göra ett undantag ibland. Kram!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!