tisdag 5 februari 2013

Relationer

MIN RESA TILL Åbo i förrgår företog jag med Viking Lines nya fartyg, m/s Vi­king Grace. Den överväldigande majoriteten medresenärer var finsk­språ­kig, så till ombordunderhållningen hörde ett antal olika ut­tals­va­rianter av fartygsnamnet.

Somliga fick det rätt, dvs [Grejs]. Andra valde [Grase] med kort a. Men det roligaste, alla kategorier, var ändå [Kreiz]. Här är orsaken till min munterhet:


Hahaha! Typ. Och passande, för logistiskt är hon nog den märkligaste passagerarfärja jag hittills trampat heltäckningsmatta på. Rena ga­len­ska­pen är dessutom de s.k. sjöpriserna ombord. För vad tycks om 2,20 € för en liten mugg automatkaffe? Må vara att det ingår påtår, förutsatt att denna pytsas i inom en timme. Men hallå, 2,20 €??

Mackan, som enligt lappen på hyllkanten skulle vara vegetarisk, var in­te heller den någon källa till glädje. Dyr var den (4,50 €) och definitivt inte nylagad. Fyllningen bestod av ett salladsblad, två gurkskivor och en hög blöt svampsallad.

Det sistnämnda medförde att brödets undersida var en enda soggy gegga, som i kombination med den totalt krydd­befriade svampröran gjorde hela anrättningen riktigt oaptitlig. Ja, snudd på äcklig. Och no­tera då, att jag normalt inte är kinkig med maten.


Dagen därpå, dvs igår, fikade väninnan A och jag på stan i Åbo. På ett tjusigt centrumfik, mitt i smeten. En balja riktigt bryggkaffe – och då menar jag balja, av formatet ”säg till om ni önskar en frälsarkrans till kaffet” – betingade 2,50 €. På land! I en storstad! Mitt i centrum! Vi­king Lines blaskkopp är med andra ord endast 12 % billigare, så kan man verkligen kalla det för taxfreepris när mervärdesskatten iland är 14 %..?

Och ställer man koppen kaffe för 2,20 € i relation till att jag i Åbo kun­de förse mig med 50-grams garnnystan merinoull för 2,32 €/st ter sig ”sjöpriset” ännu mer skrattretande.Ur led är tiden. Och prisnivån i samhället har gått käpprätt åt helvete. Men, men, tell me something I did’t already know.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att Crazy Grace har samma idiotiska stil på namn som Skarven. Det var kanske rätt tänkt från början men det blev så galet som det bara kan bli!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med föregående talare. Men VL gnuggar, i det här fallet, kanske händerna av förtjusning över populasens villighet att "leka med" namnet? Även om det handlar om en förvanskning till det sämre blir det nya flytetyget trots allt omtalat, i den heliga marknadsföringens namn, amen.

   Radera
 2. Åh vilket härligt garn! Jag skulle kunna köpa mängder bara för att njuta av färger och kvalitet.Gör ett garnskåp om du har plats, du som är händig. Du har rätt i att det kan fungera som en tavla.Artros i höger tumled hade jag under 60- och 70-talet då jag virkade gardinkappor, dukar, koftor, västar. schalar på löpande band.Men nu känner jag inte av det längre. Kan bero på den minimala virkningsfrekvensen numera. Hahaha!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, ett mycket trevligt garn, till ett mycket trevligt pris, på en helt annan nivå än jag är van vid här ute i havet :o)

   Men du, så märkligt att din artros försvunnit av att du slutat übervirka! Som jag har fått det berättat, ska det förvärras om man undviker att belasta den angripna leden. Men för att ta det säkra för det osäkra är det väl bäst att du inte sätter igång med broderi på löpande band, hehe? ;o)

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!