lördag 9 februari 2013

En och annan tanke om omtanke

DET FINNS FÖRMODLIGEN inte någon effektivare metod för att skilja agnar från vete än att befinna sig i en livskris av någon form. Sorg, skilsmässa, sjukdom – eller en oturlig combo av flera saker samtidigt – det är i stunder som dessa man får en glimt av under vilka ytor det döljer sig äkta medmänsklighet.

Det är inga stora gester som behövs, tvärtom. Det kan vara alldeles tillräckligt att bara lyssna en stund. Aktivt och närvarande, utan att den uttråkade blicken förlorar sig i fjärran och tankarna med all tyd­lighet befinner sig på annat håll.

För mig, som lever ensam och på mer än två decennier inte ens haft arbetskamrater att ”surra med”, är det­ta lika med guld. Alla har vi ett mer eller mindre uttalat behov av att prata av oss. Men visst är det så, att långt ifrån alla besitter förmågan att låta även andra komma till tals?


Omtanke om sin nästa kan, som bekant, vara något så enkelt som ett knippe tulpaner, ”bara för att” och utan någon bakomliggande agen­da. Eller att skänka bort något man själv inte har någon nytta av, men som man tror kan komma någon annan till glädje eller hjälp. Ja, egent­ligen vilken liten, oväntad handling som helst, som ett tecken på att man förstår att Livet är i en besvärlig fas.

In real life är ni några stycken som stolta kan lyfta på era svansar, och eftersom ni själva vet vilka ni är är det onödigt att räkna upp er. Men tack, tack i himlen, för att ni finns! Och tack även till alla er som kom­mer på besök hit till bloggen och delar med er av er klokskap och hu­mor! Ni har faktiskt givit mig anledning att mynta ett helt nytt begrepp:

VE, Virtuell Empati ... minst lika god som en ann’!

För eget vidkommande tror jag – nej, jag vet – att jag alltid ”funnits där” när Livet krisat för andra. Otaliga är vid det här laget antalet sor­ger, sjukdomar och separationer jag varit med om, förutom mina egna. Ändå är det först nu, vid 50+, som jag förstått att det är på de mest oväntade håll man finner fritt flödande, empatiska ådror och ytterst sällan där man i sin enfald utgått från att de ska forsa fram.

Tyvärr verkar det som jag själv har gått i sin. Just nu förmår jag nätt och jämt hålla mig själv och Lilla A flytande. Det råder kort och gott katastrofal orktorka.

6 kommentarer:

 1. Du har inte funderat på att din empatiska förmåga kanske visar sig genom att du delar med dig av ditt liv här och nu? Kanske att "ditt gnäll" kan styrka någon annan som tror sig vara ensam i heeeeela världen med sitt elände. Jag kan ju inte påstå att det spritter i min kropp av dina virkbeskrivningar :-) men det kanske det gör hos någon annan.Sedan kan det ju finnas en terapeutisk verkan på din egen situation när du får skriva av dig allt och även känna att det är någon därute som läser det.
  Det är vinter - och därmed är allt sagt om mitt eget humör.... :-)
  Kom och hälsa på för fan!
  Kantarellgurun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst är bloggandet en form av själslig terapi!! Inget snack om den saken! Om jag under de gångna fyra åren inte haft bloggen hade jag gissningsvis hamnat på hispan eller begått harakiri på trappan till någon valfri instans.

   Precis som Arktis' sälar behöver sina öppna andningshål när vintern kommer, precis så har bloggen varit mitt, så att jag ur ensamhetens mörka djup har kunnat "dyka upp till ytan" för att ge luft åt ilska, glädje, sorg, frustration, ängslan eller annat.

   Får jag bara ordning på allt papperskrigande - jag skymtar en antydan till gryningsljus i försäkringsbolagstunneln - och därmed en viss rätsida på ekonomin, då kan du ge dig fan på att jag kommer och hälsar på! Men i alla händelser inte förrän det är sommar. Jag litar lika lite på Röda Faran som på vilket försäkringsbolag som helst, och ska jag bli strandsatt vid en svensk motorväg ska det inte ske när det är eller finns risk för minusgrader ;o)

   Radera
  2. PS. I en påse karameller finns det alltid något äckligt man inte tycker om. Därmed underförstått att det är fritt fram att spotta ut virkbeskrivningarna och andra "karameller" med fel smak ;o) Här är'e Gott & Blandat som gäller, sörru!

   Radera
 2. I know the feeling... Man förvånas, förtvivlas o förstår mest ingenting ibland samtidigt som man får glädja sej åt de riktiga vännerna från oväntat håll. Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. That's life, som man brukar säga. Fullt av oväntade överraskningar när man vänder blad eller viker runt ett hörn. Enahanda blir det i alla fall aldrig.

   Radera
 3. Det är lite synd om dem som drar sig undan. De är inte riktigt mogna att klara av svåra saker i livet som är urjobbiga när de händer men som faktiskt berikar också i slutänden. Men, jag hade själv en period efter många tråkigheter med dödsfall och sjukdomar, då jag kände att jag måste låta andras problem vara och sätta mig själv i första hand för en tid. Så kan det också vara.
  Kram, kram /Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!