fredag 9 augusti 2013

Om ett oönskat besök

JAG GICK EN lov på gården imorse i duggregnet. När jag kommit in, hällt upp en kopp kaffe och slagit mig ner för att njuta av det i lugn och ro kände jag plötsligt något som kröp i midjan, under t-shir­ten. Jag lättade på denna och i ögonvrån såg jag en skymt av något mörkt, och i det här specifika sam­manhanget, relativt stort.

Hu! Snabbare än en avlöning vänder på ens konto svepte jag bort det­ta något med handen. Men eftersom jag sedan inte fick ögonen på ”något” någonstans drog jag av mig t-shirten, vände avigan ut och skakade frenetiskt, men utan att få korn på min oönskade be­sö­kare.

En stund senare satte jag mig ner vid datorn. Då kände jag plötsligt något komma krypande i hårfästet. Hu, det är ”något”! tänkte jag, och sopade till med handen igen. Den här gången gjorde ”något” en luft­färd och landade på den vita bordsskivan. Först trodde jag det var en vanlig fluga, men tre sa­ker talade emot detta:

1. ”Något” föredrog att gå framom att flyga.

2. ”Något” lät inte sploff!, när jag kallsinnigt klämde ihjäl det under ett pappersark. ”Något” var klart hårdhudat och krävde milt våld för att kasta in veven och lät mera knacks!

3. ”Något” slutade inte sina dagar som en kladdig fläck, som flugor brukar, utan ”något” var efter sitt frånfälle blott en smula plattare till konstitutionen än i sin krafts dagar. I övrigt hel och ren, om jag uttrycker mig så.

Här är ”något” förevigad vid den efterföljande likbesiktningen, före­tagen under lupp:
Jag är inte bekant med de förhatliga älgflugorna, men jag skulle inte tro att ”något” är en urbaniserad variant av dessa, även om vi de fac­to har älgfluga, Lipoptena cervi, på Åland nuförtiden. Men vad är ”något” för något?! Någon som vet?

***

Över till något helt annat och det blir dagens klipp. Väninnan P och jag gjorde en sällsynt centrumrunda idag, med stopp bl.a. på alkoholiliike, bib­lioteket, apoteket och Emmaus. Det senare helt ad lib, eftersom vi egentligen hade siktet inställt på något helt annat. Men som det nu kan gå ibland gör man, när man minst av allt anar det, de bästa fyn­den.

En rulle halkskydd att sätta under hallmattan var första fyndet. Den kom som på beställning, eftersom jag så sent som igår höll på att slå ihjäl mig på grund av att jag hamnade mer än vanligt på glid i tillvaron. Men detta var in­te fyndfyndet. Det var en Single Snack smörgåsgrill i färgen piano black ur OBH Nordicas serie Chilli! Sprillans, språllans ny och med en ensam trea på prislappen. Nypris i butik ~30 €.


Det satt som en smäck det fyndet, eftersom jag i min ensamhet i allt större utsträckning livnär mig på mackor och det känns minst sagt förnämligt att till vintern kunna få sina mackor varma :o)

6 kommentarer:

 1. Nej det där är inte en älgfluga. De har köttigare ben och släpper vingarna sgs genast då de sätter sej på någon. Kom hit och gå en vända i skogen om sisådär en månad (du behöver inte vara ute många minuter) så har du fått se älgflugor så du aldrig glömmer hur de ser ut! De har börjat komma redan men än klarar jag av att gå hemma på gården utan att de kommer på en.

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis vad jag tyckte också, när jag googlat och tittat på en uppsjö bilder av älgflugor, att den borde ha biffigare ben.

   Jag har ju hört historier berättade av bekanta som härstammar från eller har sommarboende långt borta i östra Finland, så jag är inte trakterad av att älgflugstammen håller på att öka i omfång här i skärgården :o( Äckliga kryp! Räcker det inte med att vi har spanska skogssniglar en masse, för att inte tala om fästingfanskapen?!

   Radera
 2. Jomenvisst är det där en älgfluga. Den går ju även på andra hjortdjur än älg och även på häst så nog kan den finnas på andra ställen än i skogen. Jag har haft den här på vår uteplats några gånger och den är ju väldigt närgången och hopplös att slå ihjäl. Obehaglig, rent ut sagt och den är väl som mest igång nu i slutet på sommaren och på hösten.

  Snyggt smörgåsjärn du fick till den billiga peningen. Jag har aldrig haft något sådant utan gör varma dubbelmackor i våffeljärnet någon gång emellanåt och det funderar också bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, nu blev jag konfunderad. Här ovan säger ju Pipi att det ingalunda är en älgfluga, men du är lika säker på motsatsen. Kan det finnas varianter av densamma ..? Whatsoever, så var det definitivt ingen "normalfluga" i alla fall. Sådana har inte för vana att leta sig in under ens kläder och där i godan ro promenera omkring.

   Jamen, självfallet går det att använda våffeljärnet för varma mackor också! Att jag, som oftast anser mig vara så uppfinningsrik, inte har tänkt på det själv? Äsch, äsch och dubbeläsch! Nu har jag ju egentligen en onödig liten el-pryl att göra plats för i skåpet, även om inköpskostnaden var försumbar :o/

   Radera
 3. Har ingen aning om vad det kan vara för insekt, men jag skulle inte vilja ha den vare sig i hårfästet eller under T-shirten...
  Men vilka bilder! fantastiska!

  Vad jag blev sugen på varma mackor när jag såg din smörgåsgrill! Vi har en uråldrig, men fungerande sådan, såå gott det blir! Grattis till det fyndet!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av din kommentar utgår jag från att ni i dina trakter inte är direkt nedlusade med älgflugor. Var glad för den saken!

   Vilket födelseår ens apparater har är väl egentligen oväsentligt? Huvudsaken måste vara att de gör det de ska! Jag ångrar t.ex. gruvligt att jag sålde bort min mammas ljusgula, gamla (Elektro Helios?) brödrost på loppis, för den hade hängt med sedan min barndom och hade inga som helst fel. Ibland tar man korkade beslut, det är då visst och sant :o/

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!