söndag 16 mars 2014

Vänster eller höger ... eller vänster ..?

DET ÄR INTE lätt alla gånger, när den ena handen inte vet vad den andra vill. Som i fredags, vid mötet med social- och miljöminister Carina Aaltonen vid Ålands landskapsregering (LR), då även vik. av­del­nings­che­fen för hela social- och miljöavdelningen, Carolina Sandell, var när­varande. Båda två uppgav, i princip med en mun, socialvårdsbyrån som adressat för den skrivelse jag ombads inkomma med. Fint så långt.

När jag någon timme senare mejlade denna skrivelse gick den därför till vik. byråchefen vid socialvårdsbyrån, Berndt Ekholm. Döm då om min förvåning, när jag efter knappa tre timmar får följande meddelande:

”Bästa Nina Backlund

Tillsynen över folkpensionsanstalten handhas sedan 1.1 2014 av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM. Jag vidarebefordrar därför ditt ärende dit enligt förvaltningslagen 18 §.”

Meeh, vad är nu detta för något?! Det låter ju för fan helt otroligt, att varken ministern eller vik. avdelningschefen skulle ha varit införstådda med den saken!

F.ö. har jag för mig att ÅMHM:s roll som tillsynsmyndighet är att agera i enskilda ärenden, medan det åligger socialvårdsbyrån att

”/.../ ut­veckla, planera, samordna, följa upp och utöva tillsyn över social-, hälso- och sjukvården samt miljöhälsovården och miljövården, så att den är kvalitativt och kvantitativt ändamålsenlig med beaktande av de aktuella förhållandena och gällande bestämmelser.” (N.B. det jag strukit under.)

... samt att handlägga ärenden som gäller utkomstskydd, främjande av social välfärd och före­byg­gan­de av sociala problem. Allt enligt LR:s egen information på webben.

Att FPA kategoriskt bryter mot statsrådets förordning när de räknar allmänna bostadsbidrag är väl för fan i våld inte att betrakta som ett enskilt socialvårdsärende?? Det drabbar hela befolkningen, inte bara i landskapet Åland, utan i hela republiken Finland. Det fasansväckande är, att detta låter misstänkt likt metoden man vid jus­ti­tie­om­buds­man­na­äm­be­tet i Helsingfors använde sig av för att undgå att behöva ini­tiera en utredning med anledning av mitt klagomål.

Gud, giv mig styrka ... *himlar med ögonen* Mera styrka, borde jag kanske säga? För det som jag för ett kort ögonblick inbillade mig att var inledningen av slutet på hela den här allt löjligare historien, ser ju de facto ut att vara inget mindre än början på Akt II, med scenbyte i pausen och en ny rollbesättning in på tiljorna.

Och i knäna har jag borreliaont igen. Plus att eksemet, som hud­lä­ka­ren svor på att jag skulle vara av med för evigt efter de tre, på va­rand­ra följande antibiotikakurerna för neuroborreliosen, har återkommit. Jag behöver knappast poängtera, att jag just nu har rätt lätt för att hålla mig för skratt.

6 kommentarer:

 1. Hmm, vad du borde gjort var att sätta damerna Carina Aaltonen och Carolina Sandell CC (kopia) på ditt mail. Och börjat hela mailet med "Jag fick information av CA och CS att detta ska till dig." På det viset hade han redan från början sett vilka som var inblandade och de hade sett att du skickat till den de angivet. Hade han då varit korrekt hade han svarat dig med dem båda kvar som CC. Hade han tagit bort dem är det ett tecken på att han inte vill de ska veta att han slår ifrån sig. Då hade du kunnat skicka hans svar vidare till dem, i stort sett bara "FYI" så de ser att de, enligt vik. byrålåd^H^H^Hdirektör lämnat fel info. Det där kan iaf dra igång en intern strid om vem som har rätt. CC-fältet i mailen ska man inte dra sig för att använda i kommunikation med chefer av olika slag. Jag har märkt att om en chef ser att ett mail skickat till honom är CCat nån annan chef blir han genast mer vaksam att göra rätt. För den CCade chefen lär vilja se hur det hela fortlöper.

  Eksemet ser ju lindrigt behagligt ut, hoppas det snart ger med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag börjat bli rätt bevandrad i hur det fungerar - eller snarare inte fungerar - inom förvaltningen, både lokalt och riksplanet, så var Aaltonen och Sandell CC i mejlet. Plus att i själva skrivelsen står som följer:

   "/.../ Sedan dess har jag försökt få till stånd en korrigering av detta uppenbara missförhållande hos i tur och ordning:

   /.../ - Ålands landskapsregering (social- och miljöminister Carina Aaltonen) den 14.03.2014, då jag vid ett möte informerades om, att i frågor som rör det allmänna bostadsbidraget har Åland egen behörighet, varför jag ombads inkomma med en skrivelse riktad till socialvårdsbyrån."

   Och all min kommunikation kommer att gå CC både hännan och dännan även i fortsättningen, det kan samtliga intresserade skriva upp!

   Radera
 2. Det börjar likna lite "Moment 22" och det är inte kul!
  TREVLIG SÖNDAG
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Moment 22” ter sig som en ljum västanfläkt i jämförelse, för det här klanteriet berör en hel nation och bottnar i att det för vuxna människor tycks vara helt ogörligt att läsa innantill och därefter göra så som det är skrivet. Det är helt enastående hur krångligt FPA har lyckats göra det hela, när det i grund och botten är fyra enkla frågor som ska ställas:

   1. Hur stor är din familj? = avgör max bostadsyta

   2. Var bor ni? = avgör inkomstklass/kommun- och värmegrupp

   3. Hur bor ni? (i lägenhet, i hus, på hyra eller i eget osv) = avgör max kvm-pris

   4. Hur mycket får detta kosta enligt regeringen? = punkt 1. multiplicerat med punkt 3.

   Sen är det bara att jämföra den faktiska boendeutgiften med den som regeringen bestämt att är max. Är ens boendeutgift lägre, då räknas bostadsbidraget på den faktiska kostnaden. Är boendeutgiften högre, då ska den räknas på det max godkända.

   Piece of cake, men tydligen helt obegripligt ända upp på justitieombudsmannanivå.
   Jag lovar, att om alla berörda, som jag hittills varit i kontakt med, av någon orsak skulle tvingas att ställa upp i tävlingen ”Smartare än en femteklassare”, då skulle vi kunna garva hjärtligt och länge åt hur vuxna i maktposition tillåts vara så korkade att de inte ens besitter samma mått av kunskap som en mellanskoleunge.

   Radera
 3. Hej Nina, jag följer med och läser vad som händer (eller inte händer) hos dig. Helt otroligt, man tror inte det är sant.
  Hoppas innerligt att det ska ta slut en dag, men det ser ju inte så ut.
  I dag har vi fått regn, det var längesedan.
  Det var ganska skönt, för jag fick gjort lite inne. Men nu är det kväll och solen bryter igenom, så kanske det fint imorgon igen. Den lever får se ;)
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att svaret dröjt, men jag har varit bortrest i två dygn för att göra rent hus på annan ort. Nu hemkommen med en inflammerad högerhandled och med en sömnskuld som det kommer att ta några dygn innan jag tagit igen de förlorade timmarna.

   Vad den här bostadsbidragssoppan anbelangar, så kan jag inte annat säga än att det är imponerade - fel ordval, men jag kommer inte på något bättre - att all rikets samlade kompetens måste befinna sig någon annanstans än inom stats- och landskapsförvaltningen.

   När det kommer till väderleken är det lika dystert just nu. Snön vräker ner och våren man anade runt knuten är ett minne blott.

   Detta Livet, det är en kringelikrokig krumelur, inget snack om den saken :o/

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!