lördag 7 juni 2014

Om det där med att delad glädje är dubbel glädje

DET HÄNDER IBLAND att jag drabbas av melancholia horti, träd­gårds­melankoli. Jaha, och vad är nu det för något? undrar väl en del av er. Jo, så här är det:

Visst njuter jag i min ensamhet av min trädgård, men allt emellan sak­nar jag möjligheten att få dela glädjen – och alla vedermödor, icke att förglömma – med någon annan. Som igår till exempel, när jag faktiskt tillät mig en stunds stillasittande medan jag studerade den ena kråk­ungens förehavanden och beundrade den nyss utslagna blomningen hos min ena rhododendron.


Nåja, det är som det är med den saken och i långa loppet är det inget att hänga läpp över. Det gör jag för övrigt inte heller över att min krus­bärsbuske verkar må bra i år och har satt mycket frukt. Så G, här är bildbeviset för att din gåva lever och har hälsan!


I förrgår plockade jag förresten in årets första, lätt bohemiska gårds­bukett. Men i köket, där jag vistas mest och vill ha mina snittblommor, är det trångt på bordet. Fast någon lag som säger att vaser måste stå på bord finns det ju inte, så det fick bli fönsterhäng istället :o)


Slutligen tänker jag dela med mig av ett tips jag hittade på nätet, för det är säkert fler än jag som är galna i att ta sticklingar av både det ena och det andra – med varierat resultat. Så här lyder receptet, i fri översättning från engelskan:

”Du kan lyckas bättre med sticklingar genom att använda rot­sti­mu­le­ran­de hormon. Har du bara tillgång till ett pilträd kan du lätt och gratis göra ditt eget! Vilken sorts pil (Salix) som helst fungerar och penntjocka kvistar, som klipps i små bitar, verkar vara det som fun­gerar bäst.

För en universallösning som fungerar för allt lägger du 2,5 dl klipp i 2 liter varmt vatten och låter det dra i två dagar. För ett starkare tonikum använder du helt enkelt mer kvistklipp till samma mängd vatten. Är du otålig och vill skynda på processen använder du ko­kande vatten istället för bara varmt. Då räcker det med att låta det dra över natten.

Använd det färdiga medlet direkt och gör en ny sats varje gång el­ler häll ditt tonikum i en tätslutande behållare och förvara det i ky­len. Förvaras det kallt är det användbart i c. två månader.

Det är ännu lättare att använda pilvatten än att tillverka det! Ställ dina sticklingar i tonikumet över natten eller jordslå dem direkt och vattna med medlet. Två vattningar borde vara tillräckligt. En del sticklingar rotar sig direkt i en burk med pilvatten och det fun­gerar också jättebra för redan rotade plantor; vattna dem med medlet när du planterat ut dem.

Prova det här nästa gång du får en bukett rosor. Rätt vad det är har du en vacker rosenbuske eller två!”

Ut och nagga av korgpilarna nu, Ruckelhäxan! Imorgon ska de ny­plan­te­ra­de tremastarblommorna få sig en rot-boost. Trevlig helg, al­le­sam­mans!

2 kommentarer:

  1. Jaha ja! Nu är det inte bara kikare som ska med på de nattliga turerna i grannskapet. Jag får packa ner sekatören också och varva kornknarr med pilsökande.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Om det inte vore för att pilarna här i Skåne är hamlade...
    Men jag har sparat tipset och ska prova det när nya pilkvistar vuxit ut!
    Kram, Monica

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!