tisdag 3 juni 2014
Rabarbersylt på Rucklets vis
RABARBERPAJER I ALL ära, men attans så gott det blir med sylt kokad på rabarber! Fräscht syrlig blir den och är god till nästan vad som helst, utom möjligtvis sill och potatis ;o)
Enkelt är det också. Proportionerna mellan rabarber och socker är 1:0,6 och så behöver du en liten, liten skvätt vatten i kastrullen, så att sockret löser sig lättare.
Gör så här:
Skala grova rabarberstjälkar om de hunnit bli träiga. Skär rabarbern i centimeterlånga bitar och lägg dem i en kastrull. Om du har 500 g rabarber multiplicerar du med 0,6 och ska således tillsätta 300 g socker. Till rabarbersylt använder jag f.ö. inte syltsocker.
Blanda rabarberbitarna och sockret och sätt till den lilla skvätten vatten. I det här exemplet räcker det med 1 msk. Koka på svag värme utan lock i ungefär en halvtimme, ännu längre om du vill koka sönder rabarbern helt och hållet. Ska du förvara sylten länge bör du tillsätta konserveringsmedel, t.ex. Atamon. Dosera enligt vad som står på förpackningen.
Ös upp sylten i väl rengjorda, varma burkar, som du tillsluter per omgående. Tadaa, en massa sommar på burk!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Och ännu godare blir det om man blandar i jordgubbar!
SvaraRaderaDet var ingen dum idé, hörru! En sån kombination ska jag sylta till bara jordgubbarna mognar :oD
Radera