fredag 13 juni 2014

Trädgårdstrams

JAJA, JAG VEET! Det blir mycket trädgård den här tiden på året. Men eftersom min intention är att någotsånär dokumentera vad som hän­der varje år får ni bara stå ut – eller surfa vidare :o)

Runt växthuset, Glaspalatset, börjar det så här tredje året efter res­ningen bli ganska frodigt. Lite väl frodigt med jättevallmo om jag ska vara ärlig. Taktisk miss där :o/


Inne i glashuset växer det fint. Min non-hybridgurka 'Wautoma', ny sort för året av frön beställda från England, får både han- och hon­blom­mor. Det gäller att skilja på dem, vilket jag nu lärt mig, eftersom hanarna ska bort om man vill få bra gurkor.

Hanarna har smala ”halsar” och honorna ett bulligt fruktämne. En ha­ne har dock fått göra vad han ska – med lite hjälp på traven – för en havande gurka ska jag ha, för att kunna spara egna frön till nästa års odling.


En objuden gäst har jag också i växthuset. Det är ett lejongap som hela vintern stått grön och fin precis innanför dörren. Nu blommar den som bara den, i en helt bedårande färgskala.


Inte långt från Glaspalatset har jag planterat min Tornedalsros. Det är den första rosen som blommar här på gården i år och är så himla söt.


Men två omgångar med såpsprit till trots är det något som angriper blomknopparna och som lockar till sig myror. Mer sprit ska kräken få, för så här vill jag inte ha det!


En rosstickling från ifjol, som jag bara rakt av körde ner i jorden i ”barn­kammaren”, har klarat sig. Men vad är det för sort? Buskros? Klätterros ..? I alla fall inte rabattros, det är jag helt ganska säker på.

Frön från både vit och röd stjärnflocka (Tack igen, Monica!) jag sådde i höstas har grott riktigt bra och det är många bebisar på gång. Lycka ♥!

Och så en riktigt glad trädgårdsnyhet! Jag bloggade för ett par veckor sedan om att jag skulle prova ett tips från tv-programmet Träd­gårds­mån­dag och köra ner sticklingar i potatisar innan jag jordslog dem. Jajamensan, det funkar!! Eller så har jag bara haft tur.


Ett annat tips jag helt frejdigt ger mig på att prova i år är att under sommaren hänga ut Phalaenopsis, brudorkidéer, i skuggan under ett träd. Dinglande uppochner lär de ska må bra – om det går som utlovat. De här två exemplaren har jag fått alldeles gratis, så det är faktiskt inte en katastrof om det går åt pipsvängen.


I kategorin ”Ätbart” hittar vi två sorters rödbetor i pallkrage, röd och gul lök som växer hej vilt, rankspenaten jag fick ifjol (Tack igen, Lena!) och en till non-hybrid från Englandsbeställningen: en fransk, grön böna som heter 'Aquilon'.

Helt på fel plats växer dessutom en rugge vallmo, med den största blomma jag sett. Min hand ser ju löjligt liten ut i jämförelse.


Bland nykomlingarna på gården finns den här pionen, som grannen Marianne gav mig rotbitar av under sensommaren ifjol. Det penibla var bara att jag i våras inte för mitt liv kunde minnas var jag i halvpanik planterade dem. Nu vet jag :o)


En annan nykomling, anländ så sent som igår, är ett krukodlat citron­träd av en helt ny sort. Den heter Limone rosso och frukterna blir oran­ge­röda när de mognar, inte gula som vi är vana vid. ”Citronröd”, det låter väl nå’t det? :o)

3 kommentarer:

 1. Himmel så frodigt du har det. Jag tycker om mina vallmo men, jag gillar inte att de lägger sig. Jag hade tre röda, en vit och en rosa från början men i fjol grävde jag upp två röda och en massa nya frösådda, alla hamnade på komposten.Den rosa gillar jag bäst, den passar bäst in i min färgskala i trädgården.
  Tänk att det funkade med "potatisrosen", kul, det ska jag också försöka med nästa säsong.
  Jag har också lejongap, de fröar av sig rikligt varje år. Färgen på mina är mörkröd och passar perfekt in i den rabatten de hamnat i från början.
  Idag har vi ett blåsigt, småregnigt och kyligare väder, så det blir inomhusgöra för mig.
  Ha det gott
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Visst blir det mycket växtbilder vid den här tiden på året, men det är jag bara glad för! Man lär sig alltid något nytt och får massor med bra tips! Och sen blir ju bloggen, som du säger, ett bra sätt att komma ihåg hur det såg ut förra året och förrförra...
  Vilken härlig färg på lejongapet! Wow!
  Så roligt att stjärnflocksfröna tog sig! Hoppas att du sliopper minerarfluglarver på dina, det har jag fått på min röda, och den ser för tråkig ut!
  Blåsigt och lite regnskurar här idag.
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hoppas att ni har det bra där nere i solen här är det lite annan var dags väder å alldeles för blåsigt. Vallmo frön vill jag gärna ha av dig när de har fått en frökula.Du har ju en riktig park.Kram på er

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!