fredag 12 februari 2010

Aldrig mer Moccamaster!

PÅ TISDAG ÄR det fastlagsbullens förlovade dag, fastlagstisdag. I år har vi ännu inte klämt i oss ens en smula av en fast­lags­bulle här i ”Rucklet”, för just i det här fallet håller jag hårt på tra­ditio­nerna. Jag gillar helt enkelt inte att dessa grädd­fyllda bom­ber dyker upp på butiks­hyllor­na näst­intill sam­tidigt som jul­pyntet plockas bort.

Däremot blir det trots allt liiite smyg­premiär denna gång, efter­som A flyttar till sin pappa på söndag kväll och jag i ett svagt ögon­blick lovat henne fast­lags­bulle här hos mig. I skrivande stund pågår därför en enmans­pala­ver om huru­vida bullarna ska köpas färdiga eller om här ska bakas. Hur det än blir med den saken så ska det vara mandel­massa i dem, inte sylt. Inte i någon form. Fast­lags­bulle är lik­vär­digt med man­del­massa, så är det bara.

Bulltankarna får mig för övrigt att asso­ciera till kaffe. Och kaffe, i sin tur, till bryggare ... och bryggare till min @#$&¤/x Mocca­master (KB741 Club­line). Den finns i kåken på grund av att min trogna Braun själv­dog för ett antal år sedan och att det sam­tidigt er­bjöds spe­cial­pris på Techni­vorms lov­ordade bryggare. Det kaffe jag bjudits hos vänner och bekanta som länge lyxat till sig med den sortens bryggare har näm­ligen varit mycket gott, så jag slog till.

Jodå, kaffe blir gott, det är det inget att snacka om. Men själva bryggaren ... *ryser* Det är inte mycket som är rätt med den, förutom färgen (grafitgrå). Här följer en lista på det jag klassar som seriösa tekniska brister hos en så pass dyr manick:
 • droppstoppet är manuellt; antingen glömmer man att stänga av det när man ska ta bort kannan eller så har man glömt det stängt när man brygger – lika illa båda två
 • droppstoppet håller inte tätt; även om det är helt stängt kommer det alltid en eller två droppar på värme­plattan och pga den höga tem­pera­turen på denna bränns spillet fast på noll­tid
 • formen på glaskannans hällpip i kombi­nation med arom­lockets öpp­ning gör att det är snudd på omöj­ligt att hälla upp kaffe utan att det spiller/­rinner kaffe längs kannans ut­sida
 • det sistnämnda gör att det vid varje ser­verings­till­fälle söker sig in en liten mängd kaffe under metall­bandet runt kannan som håller hand­taget på plats


  (Med tiden blir det alldeles brun­geggigt under metall­bandet. Lägger man kannan i blöt för att diska den löses inte denna gegga upp, utan när kannan är diskad och klar och man ställer den upp och ner för att torka fort­sätter det att rinna brunt vatten från ut­rym­met under metall­bandet. Enda sättet att åt­gärda det här är att skruva loss hela hand­taget från kannan!)


Nästa gång blir det en Philips.

*kastar ondskefulla blickar på den gurglande apparaten och skär tänder*

10 kommentarer:

 1. Hep hep hep!!! Inte du också! Micke är störtgalen på alla de punkter du räknade upp, förrutom diskningsproblemet då, för det sköter jag. Och för mej är lite gojs under metallringen inget jag hänger upp mej på. (Borde jag det??)

  Droppstoppsläckan fixade jag enkelt. Traskade iväg till inköpsstället och fick en ny filterpotta på garantin. Nu läcker den INTE!

  Och själv skulle jag aldrig byta kaffekokare. Har en som är präxis likadan som din. :D För godare kaffe får man leta efter! Så det så. :p

  SvaraRadera
 2. Sååå, det var ju intressant att din Micke, en man, stör sig på sammalunda. Räddar mig från att klassas som gnällkärring. Väl..?

  Men jag vidhåller: Nästa gång blir det en Philips. Jag har varit så arg på Moccamastern att jag t.o.m. bett att få provhälla ur kannorna i en affär här i stan. Det rönte ett antal höjda ögonbryn och roade blickar, men när jag förklarade vad saken gällde var de tjänstvilliga. Och ja, de säljer förstås inteMM.

  Den äldre modellen av MM var bättre! Den utan detta jä-la "aromlock" och med en vanlig, hederlig bryggtratt utan något som helst droppstopp. Minns att Guldlock och Polisen hade en sån, som jag aldrig irriterade mig på.

  *måste kolla om den finns kvar och de är intresserade av ett byte*

  SvaraRadera
 3. Problemet med ofrivilligt droppande från kaffebryggaren borde väl vara lätt att åtgärda.
  Testa att hälla i en tesked flytande inkontinensmedel i kaffevattnet :0)

  SvaraRadera
 4. Eller kanske byta ut de vanliga, miljövänliga, bruna filterpåsarna mot Tena Lady..?

  *garvar häcken av mig*

  SvaraRadera
 5. Jag som är klimatsmart, ska jag då försöka hitta begagnade Tena Lady som man kan återanvända??
  *Plötsligt känns det som jag har tappat allt kaffesug*

  Himmel o pannkaka vad roligt vi har=))

  SvaraRadera
 6. Usch, nej!

  *grimaserar illa*

  Känns nog som en lite dålig knipreflex i filteravloppet får gå före den varianten.

  SvaraRadera
 7. Två semlor har jag ätit varav en idag! Jättegott :)

  SvaraRadera
 8. Yihaa! Good for you :o)

  Här är beslutsvåndan över. Två bamsesemlor, med garanterad mandelmassefyllning, är inhandlade och kommer att glufsas under morgondagen. Eller kanske redan ikväll, om A och jag inte kan hålla oss i skinnet ...

  SvaraRadera
 9. Stickmamman
  Vilken karaktär ni har.Herrn i huset har köpt semlor varje vecka,då kan man ju inte låta bli.

  SvaraRadera
 10. Ibland önskar jag att det fanns en "herrn i huset" som kunde hitta på såna dårskaper ...

  *suckar*

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!