torsdag 11 februari 2010

Plitt, platt över en natt

SPIK I FOTEN har jag inte, men väl en skruv i bakdäcket. Uppdagad i förrgår. Dagen före det var däcket nästan tomt när jag skulle skjutsa A till hennes badmintonträning. Vi tog därför vägen förbi en mack, där jag fyllde på luft och tänkte att ventilen på detta snart tjugo år gamla vinterdäck säkert givit upp.

Natten gick och följande eftermiddag var det så gott som plittplatt igen. Pyspunka eller ventilglapp, tänkte jag. Något måste göras! Och sen slag­side­körde jag ännu en gång i snigel­fart till macken. Macken med stort B, där de alltid är lika tjänst­villiga och service­mindade när en motor-­ointressad kärring som jag rullar in med något fordons­relaterat problem. – Puss på er, pojkar!

Snabbt som ögat var Rödluvan inkörd i hallen, upphissad och av-däckad där bak, och ser man på – satt det inte en liten skruvjävel och flinade där mellan dubbarna! På fem röda sekunder var den avlägsnad, ett s-t-ö-r-r-e hål uppborrat och någon­sorts gummi­material ipetat. På med däcket, ner med hissen och i med luft. Klappat, lappat och klart på tio minuter. Det kallar jag service, det!

Tyvärr fick jag också reda på att efter vintern-rean på däck redan var i full gång. Av min dimension fanns det bara två kvar, endast regummerade dessutom, och mina planerade fyra, fräscha Semperitar åt Rödluvan gick alltså bort. Fan! Jag måste lära mig att läsa tidningarna noggrannare, för någon annons har jag baskemej inte sett ...

*gnisslar tänder*

Nåja, snart är det vår och sen blir det sommar, så tanken på nya vinterdäck kan jag säkerligen skjuta på framtiden. Igen. Med punka-skruven borta går det ju faktiskt att köra på dem jag har. Vore dumt att lägga ut 350 € på en full­pris­upp­sätt­ning idag när man inte vet om man lever nästa vinter, inte sant?

10 kommentarer:

 1. Det kan man kalla service! Snabbt gick det oxå :)
  Att lägga pengar på sådana tråkigheter som däck är ju inte kul, det går säkert fint att köra resten av vintern på dom befintliga. Det är ju långt kvar till nästa vinter ;)

  SvaraRadera
 2. Nä, jag vet nog tvåmiljonertrehundratrittinittontusen roligare saker att öda mina surt hopsamlade slantar på :o)

  Vore jag inte så lat skulle jag kanske göra mig av med bilen helt och hållet. Men har man ruckelhus behöver man transportmöjligheter lite titt som tätt, och det blir klart mer komplicerat om man inte har egen bil. Illa nog att vara utan dragkrok och egen släpvagn ...

  SvaraRadera
 3. Bilar och däck är bara tråkigt nödvändigt ont....

  SvaraRadera
 4. Skrattar i smyg här för jag känner så väl igen mej. När det för 1½ år sedan byttes tak här på huset som vi bor var jag ännu begåvad med garage i direkt anslutning till huset. När gamla taktegel singlade ner lite var som helst och nya battingar och bräder låg som ett ploclepinnspel över gårdsplanen var det lite tji ibland att slippa ut och hem med bilen min.

  En morgon knackade en av renoveringskillarna på och undrade om jag varit ut med bilen igårkväll. -Jodå, svarade jag undrande. -Ja siddu du har en spik i bakdäcket så du ska nog inte köra nånstans idag. -Är däcket helt platt? undrade jag. -Nä, men du ska nog inte köra ändå.

  Mycket imponerad över killens fenomenala syn som såg att min bil, inne i garagets skumma mörker, hade spik i däcket drog jag på mej skor och gick ut till garaget. Insåg snabbt att det syntes alltför väl att jag hade spik i däcket. I ändan på spiken satt en 30cm lång brädbit också fast och hela spektaklet stod ut som en spoiler på sidan av bilen.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Sannolikheten att du överlever den här vintern blir nog större om du snarast byter ut ALLA dina 20 år gamla vinterdäck.
  Men du kanske virkar på ett par extra stora fickor på den "vita rocken", för att få plats med alla pengarna du sparat här i jordelivet, genom att vara dumsnål;-))

  SvaraRadera
 6. Pipi: Grattis, du är snäppet värre än jag med andra ord ;o)

  Göran: Lessen att göra dig besviken, men det handlar inte om dumsnålhet. Med en sjukpension på lite drygt 600 euro i månaden och en bostadslåneamortering på ungefär samma belopp finns det liksom inte lösa slantar till ett däckbyte bara så där. F.ö. kör jag max c. 300 mil/år, så det har t.v. funkat bra med "bakelittelefonerna".

  SvaraRadera
 7. Rätt tänkt! Vem fan vet om man lever nästa vinter! Man kanske har ätit ihjäl sig på kladdkaka tills dess...

  SvaraRadera
 8. ... eller blivit ihjälkörd av nå'n dumsnål, jävla kärring som kör omkring på tjugo år gamla vinterdäck. Typ ;o)

  SvaraRadera
 9. Härligt! Min förra kommentar satt alltså som en smäck. Eller som en skruvjävel i ett vinterdäck, moget för värdering i antikrundan;-)

  SvaraRadera
 10. Och dessutom har du ju tur som det ankommer en tokig: du befinner dig på behörigt avstånd, så du riskerar inte att själv gå samma, gruvliga öde till mötes ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!