tisdag 23 februari 2010

RECEPT > En verkligt vilig kladdkaka

 
Min springform (proffsens benämning på ”kakform med löstagbar kant” har jag fått lära mig) är av någon anledning ett och ett halvt nummer för stor för alla recept på kladdkakor jag hittills provat – eller så är det bara så att jag vill ha min kladdkaka tjockare än ett fri­mär­ke. Skit sam­ma, egentligen. Men nu har jag i alla fall testat mig fram till ett alldeles ypperligt recept som i min form blir en cirka 3,5 cen­ti­me­ter tjock, cho­kladmättad och inte alltför söt kaka.


Sätt ugnen på 175° och flytta gallret till nedersta falsen. Plocka fram:

4 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1,5 dl kakaopulver av god kvalitet
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Smält smöret och smörj och bröa en springform med en inre diameter på c. 24 cm.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det vill säga tills sockret löst sig och slutar ”knastra”. Häll i det smälta smöret, sikta ner kakaopulvret och hiva ner saltet. Rör ihop. Tillsätt slutligen vetemjölet och rör igen.

Grädda 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. I min ugn, i min form är 22 minuter den absolut perfekta tiden. Ta ut kakan och låt den svalna. Den”stan­nar” och är godast om den får svalna helt; låt den gärna vila till nästa dag om det inte betyder ett nervöst sammanbrott. Är den lite för kladdig att skära ordnar den saken sig om du låter en stå i frysen sisådär en halvtimme.


***

Detta, mina vänner, är äckligt syndigt, äckligt gott och absolut ajabaja för er som försöker gå ner i vikt. Fast om ni skippar klicken med visp­gräd­de som hör till är det kanske okej med en liten bit..?

(A och jag brukar blanda visp­grädde och turkisk yoghurt 50/50 och smak­sätta med vaniljsocker; ett magrare och utmärkt alternativ till bara gräd­de.)

Något som är ypperligt att kombinera med den här chokladiga kakan är min egenkomponerade rabarberkompott med smak av färsk körvel och kanel.

14 kommentarer:

  1. VILL HA!!! Om man blandar i lite nötter i, så blir det väl mer fibrer? Annacarin

    SvaraRadera
  2. Kladdkaka är supergott, (jag kommer med en gång)....

    SvaraRadera
  3. Annacarin:
    Mmm ... en näve grovhackade hasselnötter skulle nog bli mumma i den här kakan! Och kanske en matsked konjak eller om för lite extra kick ... *experimentlusten vaknar*

    Monkan:
    *skrattar* Kaffe eller te till kakan?

    SvaraRadera
  4. Gärna kaffe, men det hinner väl koka torrt innan jag är framme..ha ha

    SvaraRadera
  5. Fru Venus:
    *he-he* Man får väl vara glad om du hinner få smeten i formen och in i ugnen ... *hö-hö*

    Monkan:
    Jag har en jättefin, sprillans ny 60-talstermos som håller värmen riktigt bra :oD Du vet, en sån där med handtag på sidan och med naturvitt, flätat plasthölje. Jag ropade in den på en auktion för något år sedan och den hade aldrig varit i användning! Tänk, prislappen från Tempo hängde fortfarande kvar :o)

    SvaraRadera
  6. Fru Venus tipsade mig om din blogg så nu kikar jag in och säger hej. Vilken trevlig blogg du har!

    SvaraRadera
  7. Den ser god ut!! ska testa en dag. Håller med om tjockleken:)

    SvaraRadera
  8. Magnolia:
    Hej på dig och kul att du tittat in. Ävenledes skoj att du tycker att bloggen är okej :o) Välkommen åter närhelst du har vägarna förbi!

    Lena:
    Den är god ;o9 Åtminstone för den som inte tycker att en kladdkaka ska smaka bara socker. Fråga gärna Fru Venus om saken, hon fick ett smakprov idag ;o)

    Och du, välkommen som följare! Alltid trevligt med nya ansikten :oD

    SvaraRadera
  9. Njäe, jag försöker gå ner i vikt och håller diet, så jag skippar nog kakan och tar en r e j ä l klick vispgrädde istället! :-))Fast kakan ser uschligt lockande ut!/Eva

    SvaraRadera
  10. Vad häftigt. Att du lagt till mej på din blogglista i högerspalten.
    Det kunde jag inte tro efter vår första "dejt" hos Koola Viola;-P

    SvaraRadera
  11. Se det som en ynnest; det är inte alla förunnat att glida in i "gräddfilen" *hö-hö*

    Och att kärlek börjar med bråk, vet väl en cool cat som du? ;o)

    [Om utifall att fru Göran läser detta: N.B. att detta är enbart raljerande jargong utan några som helst allvarliga undertoner.]

    SvaraRadera
  12. Jaså, då är du en liten fegis i alla fall. *med tanke på det sista inom parentesen*

    Fru Göran läser inga bloggar så länge det är curling på TV.
    Häromkvällen sa jag till henne att;
    "Det är kvinnor det, som vet hur man hanterar en sopborste!"
    Då boxade hon mej i magen och jag fick sova i hallen den natten.

    SvaraRadera
  13. Fegis?! Moi??? *hmpf!* Det är tacken det, för att man tänker på andras äktenskapliga välbefinnande.

    *knycker på nacken och fnyser värre än Katla*

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!