Bättre sockerkaksrecept än det här har jag aldrig hittat! Dessutom använder jag samma när jag bakar chokladkaka genom att helt enkelt byta ut en del av vetemjölet mot kakaopulver.
Sätt ugnen på 175° och flytta gallret till nedersta falsen. Plocka fram:
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
3 dl vetemjöl (för chokladkaka: 2,5 dl + 0,5 dl kakao)
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smält smöret och smörj och bröa en kakform. Blanda mjölken med det smälta smöret.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. (Bakar du en chokladkaka siktar du även ner kakaon och blandar alla torra ingredienser ordentligt.)
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det vill säga tills sockret löst sig och slutar ”knastra”. Rör i de torra ingredienserna och till sist smör- & mjölkblandningen.
Grädda c. 35 minuter i nedre delen av ugnen.
Om du vill göra en citron- eller apelsinsmakande sockerkaka smaksätter du smeten med rivet skal av en citron eller apelsin + c. 1 msk fruktsaft.
Stickmamman.
SvaraRaderaOj vad sugen man blir.
Jag SKA dricka soppor i veckan,
om min karaktär klarar av det förståss.Det är lite si å så med den.Jag går ut i solenväggen nu.
Taaaaack! Har bakat ikväll den och den blev sååååå god. Mvh/Z:-)
SvaraRaderaBara bästa receptet alltså, och så busenkelt dessutom! Kul att det lyckades så bra även för dig!!
RaderaKalasgod kaka, som jag hittills alltid lyckats med! Tusen tack/Eva
SvaraRaderaVäl bekomme! Följer man bara receptet är det här faktiskt en fool proof sockerkaka :o)
Radera