torsdag 25 mars 2010
RECEPT > Amerikanska pancakes
GAFFLAN BLOGGADE NYSS om amerikanska pannkakor och då rann snålvattnet omedelbart till i stugan. Som tur var hade jag filmjölk hemma, så det var bara te å ställ’se vi’ spisin å grädda.
För att det i framtiden ska bli lättare att fylla ett akut behov av pancakes (och framför allt för att slippa jakten på det förlagda receptet) kommer här det tillvägagångssätt jag använder. Jag gör inga som helst anspråk på att det här är några äkta amerikanare, men go’a är dom i alla fall :o)
Smält 25 g smör.
Blanda i en bunke ihop
- 3 dl dinkelmjöl (eller helt vanligt vetemjöl)
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- rivet skal från 1 citron
Rör ner 4 dl filmjölk i mjölblandningen, lite i taget. Därefter 2 ägg och det smälta smöret.
Låt smeten stå och svälla i åtminstone 15 minuter innan du gräddar. Använd en plättlagg och kör på måttlig värme.
Kanelhonung är gott till! Det åstadkommer du genom att värma 1 dl honung (eller använda flytande dito) och blanda i 1 tsk malen kanel och eventuellt lite pressad citron.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Pannkakor är gott, amerikanska jättegoda! Skall pröva någon dag.
SvaraRaderaDina väskor, dom gillar jag, jag tycker om färg! Läckra!
Agneta
Jominsann, A (dottern) och jag har ätit så vi är i klass med Michelingubben :o)
SvaraRaderaKul att du gillar väskorna. De är rätt jobbiga att "få till", men sen, när de är klara, är man glad att man tog sig tid.
Så bra att du hittade receptet :D Det vi har är väl heller inga "äkta" pancakes men döttrarna gillar dom. Dom brukar även "krydda" med blåbär eller andra bär i smeten. Det är valfritt så klart. Nu gillar inte jag honung men det låter gott :D
SvaraRaderaAmerikanska pannkakor är mitt barnbarns favorit, jag gillar också dem. Vi har brukar ha lönnsirap till och bär av något slag.
SvaraRaderaVad är det jag kan köpa i finska butiker som motsvarar filmjölk? Piimä är det ju väl ändå inte?
SvaraRaderaDet går lika bra med selleri. Nä, skämtar ;o) Jag brukar använda vanlig surmjölk, Acidophilus t.ex. Det är ungefär samma sak som den svenska filmjölken, kanske lite mer lättflytande bara.
SvaraRaderaOkej, så det är piimä då alltså! ;) Tur att även den finns i laktosfri variant nuförtiden!
SvaraRadera