onsdag 10 mars 2010

RECEPT > Vitlöksmarinerade bönor


JAG MINNS FAK­TISKT inte om jag delat med mig av det här receptet tidigare, men har jag det så är det ändå värt att upprepa.

Torkade bönor är förhållandevis billiga och baljväxter är vansinnigt nyttiga. Jag kokar oftast hela påsar när jag en gång kokar. Sedan blandar jag de avsvalnade bönorna och fryser dem i lämpligt stora förpackningar; enkelt att ta fram, tina i mikron och marinera.

Receptet är för en normalstor sats, som räcker som tillbehör för fyra personer. Själv lagar jag oftast dubbelt upp :o)

Gör så här:

3 dl kokta bönor, gärna blandade (vita, kidney, soja osv)
gräslök eller persilja

marinad
0,5 dl solros- eller olivolja
4 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
0,5 tsk paprikapulver (gärna starkt)
1 vitlöksklyfta
lite grovmalen svartpeppar
lite havssalt

Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll den över de nykokta/nytinade bönorna medan de fortfarande är varma. Låt kallna och blanda sedan i det finhackade gröna.

Servera de marinerade bönorna som tillbehör till varmrätt eller blanda dem i en sallad.

3 kommentarer:

  1. Enkelt och bra recept, jag äter ofta själv olika bönor tycker det är gott, men den jag bor ihop med gillar det icke. Då får jag laga något annat till honom.

    SvaraRadera
  2. Då ska du absolut prova det här på honom, krångelputten ;o) Det är faktiskt otrevligt gott. Så pass att jag ofta äter för mycket. Men so what? Bönor blir man inte fet av :oD

    SvaraRadera
  3. Det låter som ett recept för mig! Ska provas, absolut. Jag är ju på jakt efter olika tillbehör eller alternativ till kolhydrater :)

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!