tisdag 2 mars 2010

Pelargonproblem

FINNS DET LIV finns det hopp, sägs det, och det är säkert sant. Men just nu undrar jag sannerligen om det finns liv i mina över­vintrade pe­largoner. Någonstans, någon gång läste jag tipset att till hösten grä­va upp plantorna, skaka bort jorden och förvara växten mörkt och svalt tills det är dags att plantera igen.

För en dryg vecka sedan plockade jag fram liken ur garderoben (nja, svalförrådet då) och lät dem få fötterna i jord igen. Men jag är högst tveksam till om det i dessa bruna pinnar finns något liv mer. Någon som vet eller rentav provat den här varianten av övervintring?


Vad som däremot har liv är de billiga snittrosor jag kostade på mig den 21.2 i en livsmedelshall. Kolla bara hur fin buketten är ännu idag, nio (!) dagar senare. Helt otroligt, alltså ... Inte en enda har nickat ännu.

13 kommentarer:

 1. Det där med rosorna verkar mystiskt. Är du säker på att det inte är plastblommor? Annacarin

  SvaraRadera
 2. *garvar* Bombsäker! :oD

  När jag köpte dem hade de nämligen hårt slutna, väldigt små knoppar. Men se bara, man ska inte ringakta sådant som ser anspråkslöst ut ;o)

  SvaraRadera
 3. Pelargoner är inte min starka sida om man säger så...växter överhuvudtaget är väl kanske inte min grej men jag hoppas att du lyckas med pelargonerna. Rosorna är alldeles underbart fina :))

  SvaraRadera
 4. Pelargoner är inte min starka sida heller, om man säger så, och alla år förut har jag kört slit & släng-metoden. Utom i fjol. Då var jag korkad nog att ställa upp krukorna på vinden, med den påföljd att samtliga plantor frös ihjäl.

  Den här gången provar jag med andra ord en annan variant: Death by Dehydration :o)

  SvaraRadera
 5. Hur går det med skrivandet??? Passa på nu innan våren och sommaren kommer för då vill vi ju inte sitta inne o skriva! Tror också att du har mer chans att blir en känd och rik författare än att vinna på Lotto =) Jag läser gärna om du vill ha kommentarer!

  SvaraRadera
 6. Med skrivandet går det ... inte alls. Total torka. Öken. Sedan min gode vän blev sjuk i mitten av november och efter hans bortgång har jag liksom tappat bort humortråden. Jätteförargligt, för det känns fånigt att "Livet leker, liket lever" ligger halvfärdig på ett nytt kapitel :o(

  Men vem vet? Jag kanske får värsta inspirationen bara denna helvetesvinter tar slut :oD

  SvaraRadera
 7. Skrapa lite med nageln eller en vass kniv en bit ner på stammen och kolla om det är lite grönt. Är det grönt finns det hopp, men är det bara torrt och fnasigt är det bara ett under som kan ge dem ett nytt liv.
  Tror du på uppståndelse så ställ dem lite skuggigt i början så de inte får en chock av den starka marssolen.
  Ge dem inte för mycket vatten i början bara, innan de börjat grönska. Risken är då stor att man dränker dem och rötterna ruttnar.
  Lycka till, jag tror nog det kan funka.

  SvaraRadera
 8. *kastar mig över kökslådan och gräver efter ett lämpligt tillhygge*

  Tack! Jag ilar för att kolla! Håll tummarna :o)

  SvaraRadera
 9. Har aldrig lyckats få pelargoner att överleva vintern. Och i år är det väl helt kört; har ju för sjutton knappt överlevt själv...

  Fina rosor! Ibland undrar jag om det verkligen är lönt att gå till handelsträdgården och betala tre gånger mer för blommorna än man får ge i livsmedelsaffären.

  SvaraRadera
 10. Nä, de är ett problem, de små liven. I år tror jag att jag fimpar s.k. vinterförvaring helt och hållet och låter dem växa sig rangliga och fula istället. Och så snipp-snipp fram med saxen till våren :o)

  De här rosorna är helt m-a-k-a-l-ö-s-a ... Om jag minns rätt, så stod det på omslaget att de var odlade i Kenya. Tyvärr var det bara ett kort erbjudande i mataffären, så den lyckan blev inte långvarig.

  SvaraRadera
 11. Tittar man noga ser de nästan lite atrofiska ut i grenklykorna...=)

  SvaraRadera
 12. "Lika barn leka bäst."

  (Skrapningen ännu inte utförd. Narkosläkaren är på kompledigt.)

  SvaraRadera
 13. Ja du, det ser dött ut, men du har ju försökt. Jag vet att det skall gå, men som du säger har de frusit så är nog hoppet ute.Ge dem en liten chans till.
  Synd du inte bor granne med mig,jag har 35 sticklingar i 3 färger som bevisligen har rotat sig, det syns små vita rötter när jag vänder upp och ned på krukorna.
  Jag hade gärna delat med mig.
  Rosorna är superfina.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!