fredag 18 juni 2010

It's alive!


DET PYSER OCH bubblar, det jäser och fräser – min surpuppa till sur­deg, som jag inte trodde skulle ta någon riktig fart, hade under natt­en som gick utvecklats till rena, rama Alien! Härligt ... Inget bröd blir så gott som det man bakar på en riktig ”suris”. Smaken är bättre, doften också och konsistensen går inte att jämföra med bröd bakat på jäst. Dessutom är hållbarheten oslagbar.

Eftersom det har småregnat hela långa dagen passade det utmärkt att fördriva tiden med att baka ett första bröd av den ny­föd­da sur­de­gen. Visst ser det gott ut?



Blir du sugen på att prova själv? Okej, här kommer min variant på surdeg av vete:

Dag 1:

Blanda i en bunke ...

200 g färskt vete- eller grahammjöl
(ju färskare desto bättre och gärna ekologiskt)

2 dl vatten
(ta helst källvatten, eftersom klorerat kranvatten kan döda de goda bak­te­rier­na, eller koka vattnet i minst 3 minuter och låt det svalna innan du använder det)

1 tsk salt

1 tsk honung
(den får inte ha varit upphettad för då är jästsporerna stendöda)

1 msk av någon surmjölksprodukt, t.ex. filmjölk

Täck bunken lite slarvigt med plastfilm och låt stå ett dygn i rums­tem­pe­ra­tur. Sätt inte folien helt tätt eftersom processen behöver lite syre för att fungera som den ska.


Dag 2-5:

Mata din nya kompis med två nävar mjöl och rör ihop ordentligt. Till­sätt bara så mycket vatten att smetens konsistens blir som tjockare pannkakssmet. Bunken, täckt med plastfilm, ska fortfarande stå fram­me i rums­tem­pe­ra­tur.


Dag 3 bör du kunna se att det bildas fina, små bubblor, ungefär som kolsyrebubblorna i en flaska läsk.

Dag 4 ska det bubbla lite mera.

Dag 5 ska det så ut som på min bild här ovanför om surdegen ut­veck­las som den ska. Om det inte gör det kan du tillsätta lite mer honung – en halv tsk eller så – för att öka mängden jästsporer lite till. Sedan ger du surpuppan ytterligare ett dygn på sig att ta fart.

(Föredrar du en rågsurdeg är det bara att byta ut mjölet till ett färskt, gärna ekologiskt rågmjöl.)

***

När du ska baka med surdeg tar du 1,5 dl av denna istället för jäst. Jag bakar alltid med kall degvätska och låter degen jäsa lääänge, si­så­där 4-5 timmar.

Det som blir över kan du frysa in i portioner och så tinar du bara upp en sådan i rumstemperatur dagen före du tänker baka. Kom ihåg att inte baka upp allt, utan spara en portion som grund till nästa sats sur­deg! Den nya satsen ”göder” du upp precis som dag 2-5 när du star­ta­de originalet. Svårare än så är det faktiskt inte.

9 kommentarer:

  1. Härliga bröd. Jag skall prova din vetesurdeg.
    Igår bakade jag ett fantastiskt fruktbröd med min rågsurdeg. Vi åt så vi höll på att storkna.
    Ha det bra i snålblåsten

    SvaraRadera
  2. Jodu! "Felet" med bröd på surdeg är att det blir för gott ... Men å andra sidan är det ju hälsosamma bröd utan en massa industriella tillsatsämnen. Tror bannemej jag måste sätta igång ett riktigt äkta finskt surbröd också, när jag nu en gång kommit igång igen. Då snackar vi tunga artilleriet - bara grovt rågmjöl och inget fjösigt vetemjöl så långt ögat når ;o)

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte faktiskt i veckan att jag skulle vilja testa att baka surdegsbröd! Ska banne mig spara ditt recept och testa vid tillfälle. Det verkar inte så svårt, det är bara jobbigt för någon som är otålig! =)

    SvaraRadera
  4. Nej, det är inte svårt alls, och har du bara fått igång en sats går det av bara farten efter det. Det är de första fem dagarna som kan vara lite nervpåfrestande om man är av bråttomnatur ;o) Men kör, för sjutton! Du kommer att älska det :oD Det fina i kråksången är att du efter det kan baka precis när du vill utan att behöva tänka på att ha jäst hemma.

    SvaraRadera
  5. Det ser verkligen gott ut,du är så duktig på att baka.
    Det riktigt luktar nybakat

    SvaraRadera
  6. Du, det är verkligen tur att det inte är lukt-internet, för då skulle alla som mellanlandar här ge f-n i allt vad kunglig bröllopsyra heter och istället stå i köket och sätta surdegar och knåda bröd ;o)

    Men bröllopskonserten ikväll (fredag) var fin! Jag satt och njöt av alla underbara artister medan jag virkade några hexagoner på filtprojektet.

    SvaraRadera
  7. Ser så gott ut:9 Blir sugen på att pröva.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  8. Nästa regniga dag ska jag prova dina lockande recept. Bra att fylla frysen innan sommarens alla inbjudna och spontana gäster dyker upp.
    Kram
    Kerstin

    SvaraRadera
  9. ÅHHHHHH - skicka mig en limpa eller två!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!