fredag 16 juli 2010

Juli i Mariehamn = Ålands Sjödagar

ETT ÅRLIGEN ÅTERKOMMANDE evenemang i vår lilla stad här på Åland är det flera dagar långa evenemanget Ålands Sjödagar. Då på­går det en mängd aktiviteter i och runt Sjökvarteret i Östra ham­nen.

Dagtid är det allt från aktiviteter för barn till demonstration av gamla kultändarmotorer och på kvällarna alltid någon form av underhållning, oftast med dansvänlig musik. Ett stort minus i år var att den dagliga hantverksmarknad som utannonserats såg i alla fall inte jag röken av.Under Sjödagarna besöks Sjökvarteret av skutor från när och fjärran och det är tätt med master vid kajerna, där folk strosar runt och be­undrar båtarna, träffar nya och gamla vänner och kanske tar en öl eller något att äta.


Att betala entré är frivilligt, eller som det skämtsamt står på in­sam­lings­bössan: ”Fri vilig entré”. ”Vilig” är åländska och betyder un­ge­fär ”rejäl” eller ”bra”. Eventuella insamlade medel används för kom­mande års satsningar.


Skutorna må vara gamla, men saknar ingalunda toppmoderna hjälp­medel för säker navigation. Hi-Tech möter allmoge. Typ. Svunnen är epoken ”segla efter stjärnorna” och sextant har idag fått en helt annan betydelse.


Det här ser väl inte helt fel ut, eller hur? Kommer man med egen båt av den här storleksordningen kan man säkert kosta på sig att sitta på akterdäck och dricka champagne i solnedgången istället för att gå iland och köpa sin dryckjom ;o)


Ett måste för många sjödagsbesökare är en ledholmare från Mac­Harrys rullande kiosk. Det är en uuutsökt god strömmingsburgare som tillreds medan du väntar.


För 5 euro får du en ”liten” och för 6 en ”stor”, vilket är alldeles för dyrt för mig. Ser jag förresten rätt..? Är det bara den andra halvan av hamburgerbrödet man får för den där extra euron? Men kiosken är välbesökt och det händer till och med att råvaran sinar.


Till inventarierna bland de ambulerande försäljarna hör Gunnel Nils­son, som säljer nödproviant i form av långgodis. Hon har funnits på plats så länge jag kan minnas, så är hon inte där är det något fel.


Gunnel är även kvinnan bakom Solbacka Smycken, som finns i Skepps­vik på Eckerö. Eckerö kommun är beläget längst västerut på Åland och det är där bl.a. Eckerö Linjens hamn finns.


För den musikaliska underhållningen den kväll jag och lilla A hade vägarna förbi stod Sweet Emma And The Mood Swingers och det var många som såg sin chans till en svängom i den varma sommarkvällen.

De svängiga tonerna till trots kan jag inte låta bli att undra varför i jösse namn volymen måste vara så vansinnigt hög? När jag besöker ett evenemang som det här vill jag gärna ha möjlighet att föra ett samtal med mitt sällskap utan att behöva skrika mig hes.

Till och med lilla A tyckte att det gjorde ont i öronen och ville bort från scenens närmaste omgivning, så efter en sista flukt på masterna mot kvällshimlen hojade vi hem till ”Rucklet”, en dryg kilometer bort.

6 kommentarer:

 1. Hmmm...jag TROR INTE att jag hade kunnat motstå den där strömmings-burgaren!!

  Jisses, va snålvattnet rinner!!

  Ser verkligen ut som om Ni haft mysiga dagar där på Åland!

  Kram, "Stigbert"

  SvaraRadera
 2. Hej N, det är något visst med de där fina båtarna, jag skulle inte ha något emot att ta en tur med Skonaren Linden inkl. buffén+ Ålandspannkaka trots värmen.
  Så typiskt att det inte var något hantverk, det bästa som finns att titta på när det är sådana här tillställningar.
  Fick tidningen Allt om trädgård igår, där var ett reportage ifrån Åland, Titte Törnroth-Sarkkinens trädgård, jättefin.

  SvaraRadera
 3. "Stigbert:"
  Erkänner att det var svårt att avstå, men börsens innehåll av damm och flugor fick bli avgörande den här gången ;o) Men gott-gotti-gott-gott är det!

  Mysigt är det nog mellan varven, men fy inibomben så hett ... Nu börjar jag tröttna på riktigt på den rådande värmen!

  Monkan:
  Skam till sägandes har jag själv aldrig varit på någon tur med Linden, eftersom priset varit för högt för den rådande Ruckelekonomin. Men de som varit på seglats säger att det är toppen och att maten är riktigt bra. (Ibland blir jag liiite trött på att ha det så knapert, även om det oftast inte bekommer mig det minsta.)

  Titte T-S är faktiskt en bekant till mig :o) En jättetrevlig tjej med en otrolig trädgård! Själv skriver hon en trädgårdsspalt i den ena av våra två lokaltidningar och är en verklig entusiast.

  SvaraRadera
 4. Jag kan också tycka, att 5 euro för en strömmingsburgare låter litet väl mycket, men den såg fantastiskt god ut...
  Hur som helst, så verkar det som om du och lilla A haft en trevlig kväll och det är väl huvudsaken?
  Sen tycker jag att "Nödproviant" var kul!
  Ha en riktigt skön helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Jag kunde nästan tänka mig att ni kände varandra, att hon är trädgårds entusiast syns då på de fina bilderna i tidningen.
  Jag hat nu börjat att samla in frön till dig, kommer på posten snart.
  Jag tycker faktiskt att det kostar mer än det smakar när man ska ta något ute, eller som C säger, han känner sig lurad många gånger när vi har festat till det. Därför har vi oftast picknick med oss.

  SvaraRadera
 6. Monica:
  Gott eller ej, men motsvarande 60 kronor för en fiskburgare är ganska blodigt enligt mitt förmenande. Men det kanske är småpengar för gemene man idag..? Jag har under det senaste decenniet blivit en så usel konsument att jag nästan skäms ;o)

  Ha ett fint veckoslut du också!

  Monkan:
  Dessutom är Tittes man, Seppo, en skicklig fotograf ska du veta. En synnerligen lyckad äktenskaplig kombination, skulle man kunna säga ;o)

  Jag har också börjat snegla på mina sytrådar till vallmon och tror att det snart är dags att plocka in för att hänga på tork. De är inte stora i år här hos mig, men jag tror nog att de kommer att trivas och växa sig frodiga och stora där borta i din skånska mylla nästa sommar :oD

  Är helt inne på C:s linje när det gäller att "bränna krut" på att äta och dricka ute! Därför vill jag inte heller enbart skönmåla Åland här i bloggen. Åland är dyrt, det är inget att sticka under stol med. För 6 euro - 60 kronor - får man ju fortfarande en hel pizza på många håll i Sverige! För att inte tala om hur mycket det räcker till på t.ex. MacDonalds eller något annat snabbmatställe.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!