tisdag 13 juli 2010

Sommar = Släkten seglar in

HÖGTRYCKET HÅLLER I sig och toppnoteringen för dagen var nå­gon­stans i trakten 28,7°. Ett säkert tecken på att det är för varmt är när två trettonåringar väljer att spela luffarschack i skuggan under äppelträden i trädgården framom strandliv.


Men även i skuggan var det för varmt, så lite då och då satt det fint med en dusch av vattenspridarens iskalla vatten. Nota bene! Den kopplades på endast för detta nöje, inte för bevattning av den krut­torra moss- & gräsmattan.

”Iiiih, vad kallt!” Men skönt.


Själv slavade jag i köket hela dagen. Utåt kvällen väntades nämligen besök av min ena kusin och hennes man, som traditionsenligt är på juliseglats från Helsingfors till Åland.

Hett som i helvetet inomhus, och dessutom fick jag för mig att jag skulle bjuda på hembakat bröd till maten. Ville jag överleva fanns det bara en lösning: mammas gamla bordsfläkt.


Jag kan lova att den stod på fullt flås hela dagen, och ändå var det konstant över +30° i mitt lilla kök.

”Guuud, vad du är knäpp ...”, sa dottern, när jag ställde mig och pli­tade ihop kvällens meny på min gamla whiteboardtavla. Nåja, det var väl ingen nyhet direkt, och lite kul är också kul ;o)Egentligen är det ju urbota korkat att grilla när det redan är varmt som hos Lucifer himself, men vad skulle alternativet vara..? Kall hav­re­gryns­gröt?

Hur som helst verkade det som släkten, liksom väninnan S, lilla A och hennes kompis, uppskattade mina kulinariska insatser för mänsk­lig­he­ten :oDStrax efter tio lägrade sig åter lugnet över ”Rucklet”, när alla gäster utom A:s övernattande kompis hade begivit sig hemåt. Skymningen började falla, så jag tände oljelampan vid ytterdörren ...


... och hällde jag upp ett sista glas av det goda, argentiska rödvinet, tände en cigarrett och bara njöt. Fortfarande över 21° varmt och re­na, rama medelhavsstämningen.


Plötsligt började det blåsa. Himlen fylldes av lovande molnmassor och färgades dramatiskt blå. Aaah, äntligen regn! tänkte jag, optimist av naturen.


Och visst kom det regn, men just inte mycket mer än så här:Nere på gården lyser 'Aimable Amie' som en doftande liten fyr i skum­rasket. Nog är sommaren allt bra ljuvlig ändå, och det är dagar och kvällar som den här man ska gömma i sitt hjärta för framtida behov.

På det viset är bloggen en bra uppfinning, i och med att man på ett relativt enkelt sätt kan spara sina minnen i såväl ord som bild!

11 kommentarer:

 1. Vilken energi! Jag är djupt imponerad! Och så gott det såg ut!
  Men mysigast såg det ut när du tänt din oljelampa och satt där med ett glas gott vin och en cigarett!
  (Slutade röka för 3 1/2 år sedan och saknar det ibland...)
  Ha en skön kväll, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Du, jag kan lova att det idag känns som jag igår gjorde slut på energireserven för hela resten av sommaren. Sååå typiskt att släktens middagsbesök råkade sammanfalla med värsta värmeböljan på närmare tio år ...

  Ikväll blir det kanske en sväng till Ålands sjödagar för att lyssna en stund på Sweet Emma and The Moodswingers. Vi får se :o)

  Ha en bra kväll du med!

  SvaraRadera
 3. Vilket mottagande släkten fick, med en så härlig menu. Grillning är ju bra för man är tillsammans hela tiden. Annars blir lätt att värdinnan försvinner i köket.
  chokladkakan med jordgubbsglass såg jättegod ut mmmmm.

  SvaraRadera
 4. Det ser väldigt gott ut.Kul med menylistan tycker jag.Här blev det älggryta idag,Det är mest P-Å som lagar mat hitills i alla fall.Han till å med torka golven när dom kom för det var inte gjort där hemma.Vad mysigt med lyktans sken.
  Vi har fått en liten skur mest varje dag,så där lagom, värmen består.

  SvaraRadera
 5. Monkan:
  Nåja, inte var det väl så himla storstilat i slutändan. Ganska påvert med dukning och så där, men är det utomhus så är det. Det var faktiskt första gången i världshistorien jag bjöd kusin P och hennes man på mat. Tidigare år har de fått nöja sig med kaffekalas vid sina årliga sommarvisiter. Så på så viss var ju den här kvällen ett stort hopp uppåt på kvalitetsstegen ;o)

  Kakan var min "viliga" chokladkladdkaka och jordgubbsglassen hemkörd på gubbar från egna landet - och det var verkligen gott. Men nu blir det inte många jordgubbar till på plantorna. Kanske en halv liter om vi har tur.

  Stickmamman:
  Så trevligt att sonen din består med matlagning. Är väl skönt för dig att slippa i den här värmen? Ack, om det ändå ville komma åtminstone lite regn även här i våra trakter ... Till imorgon är det lovat igen, men det vete sjutton om det blir en realitet.

  Inomhus är det just nu 28,1° och det känns inte direkt som man vill gå och lägga sig fast klockan är någon minut före midnatt. Det blir si och så med nattsömnen så länge det är så här varmt.

  SvaraRadera
 6. Världen är bra liten, tycker precis jag skymtar en bekant 13-åring i skuggan under trädet;-)Det ser så mysigt (och svalt) ut på kvällsbilderna. Längtar efter fler regndroppar!

  SvaraRadera
 7. Har den åländska världen någonsin varit stor..? ;o) Det är säkert en bekant unge :o)

  Meteorologiska institutet lovar regn - fortfarande, trots att solen skiner från blå himmel. Låt hoppas att det stämmer! Jag förgås snart i denna torka ...

  SvaraRadera
 8. Så gott det såg ut, men i den värme som råder skulle jag nästan ha valt den kalla havregrynsgröten. :/ Vi har haft +30 nu i några dagar. Igår kom en störtskur regn under 5 minuter vilket resulterade i ÄNNU högre luftfuktighet så nu drar man kallsupar när man andas.

  I Bjärnå var det faktiskt +35 i skuggan när jag var och inhandlade kakel häromdagen. Fy för den lede.

  Men, lite orkar man glädjas åt iaf. Idag får jag vatten kopplat så jag kan nyttja köket, skithus och dusch i Jalles. Jihuu! Det tar sej!!

  SvaraRadera
 9. Åh, ni har i alla fall fått en skvätt regn! Här är kruttorrt även om luftfuktigheten är hög (i skrivande stund 62 %). Men nu lovas det vatten igen, både natten mot söndagen och hela söndagen. Gud give att det kommer något den här gången!

  Himmel, vad skoj att Jalles börjar bli i användbart/inflyttningsklart skick! :oD Nog har ni varit energiska och duktiga som orkat hålla på denna värmebölja till trots. Nyttja nu det nykopplade vattnet till en eller två svalkande duschar! ;o)

  SvaraRadera
 10. Åh, det satt bra med lite sommarhetta så här i bistra vintertider. Det är knappt att man kan tro att sådana dagar verkligen har existerat!

  SvaraRadera
 11. Jodu, som jag skrev i inlägget, så är det här bland det bästa med bloggen. När oxveckorna känns som allra jävligast kan man "backa filmen" och se att det faktiskt kommer bättre tider.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!