fredag 6 augusti 2010

Fångad i flykten #3

LAVENDELN I MIN trädgård är rena fjärilsmagneten. Den här gång­en visar jag bilder på rovfjäril, Pieris rapae, och kålfjäril, Pieris brassi­cae. Bättre bil­der på fjärilar, stil­lasittande eller flygande, får jag inte med min nu­va­rande kamera.

Hos Naturhistoriska riksmuseet finns det en otrolig dokumentation om fjärilar! Klicka HÄR för att gå direkt dit.

Bilderna är tagna i ”Rucklets” träd­gård med min Fuji FinePix F30.

Rovfjärilar


Kålfjäril


Kålfjäril


Kålfjäril


Rovfjäril


Korrigering från tidigare: Detta är alltså inte rapsfjäril utan två andra, närbesläktade sorter – eller, tja, det är åtminstone så jag tror att det förhåller sig.

Du kan se alla bilder i större format om du klickar på dem.

11 kommentarer:

 1. Jag säger som jag sa förra gången du visade fjärilsbilder: Dina bilder är så fina, att man inte behöver Naturhistoriska muséets bilder!
  Så klara och fina bilder!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Så söt den är, rapsfjäril har vi inte sett fast vi bor med rapsfält utanför stan.
  Fortfarande gäckar fjärilarna oss, förökte fånga en svärmare på bild häromkvällen, men de fladdrar hela tiden med sina vingar så det blev bara suddigt.
  När yngste var här höll en jättestor trollslända att jaga flugor, du skulle se hur vi höll på att jaga den med våra kameror. Det blev också bara sudd, ändå tog jag 5 snabba bildserie åt gången.
  Det blev en massa bilder att plocka bort.

  SvaraRadera
 3. "Snablar" vilken lång snok den har om man klickat på bilden och sedan förstorar också!

  Kanonfina bilder tar Du verkligen!

  Kram och ha en skön fredagskväll...(:
  Jenny

  SvaraRadera
 4. I min bortglömda trädgård finns en buskig o ovårdad Kungsmynta som varje sommar fullkomligt invaderas av fjärilar o humlor. De verkar älska de små lila blommorna.

  SvaraRadera
 5. Monica:
  Tack för de uppmuntrande orden, hördu :o) Jag kollade faktiskt på just rapsfjärilen hos Naturhistoriska innan jag la upp mina här i bloggen. Den här gången är jag benägen att hålla med dig ;o)

  Monkan:
  Så konstigt att ni inte har rapsfjärilar! Månne de sprutar fälten väldigt hårt med något supergiftigt precis när fjärilen är i sin känsligaste utvecklingsfas? Här, i min trädgård, finns de i sådana mängder att det är nästan irriterande.

  Svärmarna är hopplösa att få på bild. Man borde ha en höghastighetskamera för att lyckas med den bedriften. Deras vingslag är ju som på en kolibri!

  Jag fotade faktiskt så sent som igår en trollslända. Men den hade den goda smaken att sitta still under fotosessionen ;o) Antagligen var den mätt och satt och smälte maten i solgasset.

  Jenny:
  Det är faktiskt makalöst så långa sugsnablar de har! Och fascinerande med vilken precision de använder dem. Min favorit bland rapsfjärilbilderna är utan tvekan den som är tagen rakt framifrån. Jag tycker fjärilen ser ut som en älvakung som sitter stolt på sin tron.

  Madlar:
  Fjärilarna dras verkligen till alla blommande kryddväxter. Jag har inte så många, men t.ex. oreganon har himla många gäster den också. Någon mynta har jag inte. Jag hade, tills jag blev så arg på att den försökte ta över allt annat - trots att den var planterad i en djup, bottenlös hink.

  SvaraRadera
 6. Hej N, kommer precis hem efter en tur i utkanten av Malmö,vi passerade ett rapsfält, där var det mängder med Rapsfjärilar. Men hemma i trädgården finns det inga.

  SvaraRadera
 7. Vet inte om du noterade det, men jag har korrigerat min text. Det visade sig vid en närmare granskning att det inte alls är rapsfjäril jag fotograferat, utan KÅLfjäril och ROVfjäril. Se där, så det kan gå när man är glad amatör :o) Tur att jag upptäckte min miss!

  SvaraRadera
 8. Åh katten, då var det inte massor av rapsfjärilar jag såg ute på fältet idag ha ha. De jag och C såg var desamma som du hade på din blogg före. Ja inte är det lätt, jag slog upp rapsfjäril på Google, alla vitfjärilarna ser för sjutton nästan likadana ut.
  Ja, ja man lär så länge man lever.

  SvaraRadera
 9. Jodu, de är till förväxling lika varandra ... och jag tror alltså att de här bilderna är på kål- och rovfjäril, men hundra procent säker är jag inte :o/

  SvaraRadera
 10. Nä, men hjälp, är det du som tar såna fantastiska bilder?! Häftiga!!
  Man blir nästan rädd för fjärilen :) Hihi!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Visst ser de riktigt läskiga ut i närbild? Tur att man inte kan urskilja detta när man ser dem fladdra runt på gården ...

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!