lördag 7 augusti 2010

Regler är till för att följas. Eller..?

MIN KÄRA DOTTER har sedan födseln en barn- och ung­doms­för­säk­ring, en sådan som täcker bland annat kostnader för mediciner som med recept ordineras av läkare – eller låt mig säga som så här, att den har gjort det, i vid det här laget drygt tretton år.

För cirkus sex veckor sedan uppsökte vi farbror doktorn på grund av ett irriterat utslag. Doktorn tittade, hummade, diagnosticerade och skrev sedan ut ett recept på salva.

Så långt gott och väl, eftersom salvan hjälpte.

I vanlig ordning fyllde jag i en blankett, bifogade recept och kvitto på medicinköpet och skickade alltihop till försäkringsbolaget.

Så långt gott och väl, eftersom vi fått svar.

Men i ovanlig ordning vägrar försäkringsbolaget denna gång ersätta medicinkostnaden! Låt mig citera:
”Enligt punkt [nummer si och så] i villkoren ersätts kostnader för av läkare ordinerade receptbelagda mediciner. Då [preparatet] även kan inhandlas utan recept kan [försäkringsbolagets namn] således inte ersätta kostnaden för den.”
VA?!?

Vad hände med den vanliga ordningen? Under alla år har samma försäkringsbolag utan diskussion beviljat ersättning för såväl anti­his­ta­min som smärtstillande/febernedsättande preparat som på recept ordinerats av läkare, trots att ingendera sorten är receptbelagd.

Slutsats:
Det ifrågavarande försäkringsbolaget tror sig synbarligen ha rätt att mitt under pågående match ändra på de över­ens­kom­na spelreglerna.
Vad trött jag blir ... *suckar avgrundsdjupt* Men här lönar det sig in­te att sitta och hänga läpp. Det är bara att rycka upp sig och ta tag i saken. För ersatt ska den tammefan bli, den där salvan!

*morrar dovt och med stor inlevelse*

12 kommentarer:

 1. Ja just det,dom stora gör som dom vill.då ska de små måsta bråka om sin rättighet.Hoppas att det var nån vikarie som chabbla sig,så att du får det du ska ha.Här äter vi surströmming till kvällen,MMMM

  SvaraRadera
 2. I grund och botten är jag vansinnigt trött på att jämt måsta bråka för min rätt, men samtidigt gör det mig blixtförbannad att det den ena gången gäller en regel och den andra gången en annan.

  Å, så gott med surströmming! Det var meningen att jag skulle ha ätit det någon gång mot slutet av juli, med bekanta från Sverige. Men av någon orsak torkade det in och nu reser gänget hem utan att det blivit av.

  SvaraRadera
 3. Nog är det lite märkligt detta med regler...
  Ibland känns det som om regler är till för att följas om jag ska betala, men är det jag som ska ha ersättning kan det plötsligt bli ändrade spelregler. Ett mycket märkligt förfarande. Tycker jag. Förstås :-)!

  Trevlig helg tillönskas dig/er från mig och zooet!

  SvaraRadera
 4. *vrider huvudet åt sidan och försöker MISSA era ovanstående rader här i kommentarsrutan om surstr....."gulp"...*

  Beträffande det där försäkringsbolaget är jag inte alls förvånad...
  Deras "lagar och paragrafer" är ofta tolkningsfrågor och tolkningen brukar dom som oftast stå för själv...

  Men i detta fallet verkar det ju SOLKLART eftersom dom tidigare bjudit ersättning för medicin som läkaren har ordinerat!!
  Skit samma om den är receptfri eller inte!?!?
  HAR Doktorn skrivit ut recept och ORDINERAT preparatet så är dom för bövelen skyldiga att ersätta?

  Usch så tröttsamt att behöva PÅPEKA sådant bara!
  Suckar avgrundsdjupt och morrar i kör med dej!!

  PÅ DOM BARA!!
  ATTACK!!

  Kram och ha en bra dag!
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Har erfarenhet av att det kan bero på vilken handläggare ärendet hamnar hos. Man kan tycka att reglerna ska vara så tydliga att det inte lämnas utrymme för egna tolkningar men jag är inte så säker på det.

  SvaraRadera
 6. Det är precis det jag misstänker, att det är ett "handläggarfel". Antingen tidigare, vid många tillfällen, eller nu, vid detta enstaka.

  SvaraRadera
 7. Det är rätt, ge dig inte!!! Men det måste, som du misstänker, väl vara ett misstag av någon oerfaren typ!
  Lycka till!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Morr,morr,grr jag håller med dig. Rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
 9. Eftersom jag har varit involverad i branschen och svarat på sådana här frågor tusentals gånger känner jag hur mina gamla skadechefstakter tittar fram. De flesta former av försäkring är ettåriga avtal. Dvs man betalar och förnyar en gång per år. Med förnyelse och inbetalning följer oftast en folder med där man informerar om ev ändringar för det kommande avtalsåret. Det kan alltså ske både försämringar och förbättringar vid varje förfallodag även om man tycker att man har samma försäkring. Men visst förekommer handläggarfel och man ska alltid kolla det. Speciellt den här tiden med alla sommarbarn. Hoppas det löser sig.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 10. Det är just där som skon klämmer, eftersom det vid föregående förnyelse inte meddelades om någon förändring av den här arten. Inte heller är handläggaren någon sommarfågel, utan har arbetat på bolaget i många år. Därav min förvåning över avslaget.

  Du får förresten ha överseende med mig, men det är i precis det du beskriver som min lätta aversion mot försäkringsbolag bottnar; att det är fritt fram att modellera om den försäkring man en gång i tiden "prackat på" en kund, även på ett sätt som missgynnar försäkringstagaren. Och det gäller förstås inte enbart personförsäkringar.

  Sen tycker jag dessutom att om någon har en fortlöpande försäkring, då ska det inte vara tillåtet att göra negativa ändringar överhuvudtaget. Utgångsläget är ett annat om försäkringen är tidsbunden.

  Men låt oss inte gaffla mera om detta :o) Du ser saken ur ditt yrkesmässiga perspektiv, jag ur försäkringstagarens. Samma solsystem, olika planeter. Typ ;o)

  SvaraRadera
 11. Ja, jag har lämnat den tiden bakom mig så vi lämnar det ämnet. Jag glömde säga att jag tycker din kommentar om Metusalems syster var jätterolig.Här sitter hans mormor!
  Kerstin

  SvaraRadera
 12. Haha! Du, Metusalems mormor? Vilket kvalificerat struntprat! :oD

  Nu börjar det regna igen här. Härligt!!!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!