fredag 3 september 2010

Äppelpaj à la ”Rucklet”

 
JAG GILLAR ÄPPLEN och jag gillar den syrliga turkiska yoghurten, som tar mer och mer plats i min matlagning. Igår fick jag för mig att försöka hitta på något av dessa två tillsammans. Det blev en ny va­riant på äppelpaj, som blev riktigt lyckad. Här kommer receptet!


Gör så här:

Vi börjar förstås med pajdegen. Sätt samtidigt ugnen på 225°.

- 75 g kylskåpskallt smör
- 3 dl mjöl
- en knapp dl turkisk yoghurt

Blanda smör och mjöl till en havregrynsliknande konsistens (en paj­knå­dare är ett utmärkt hjälpmedel). Tillsätt yoghurten. Tryck ut de­gen i en pajform av stan­dardstorlek, nagga botten och förgrädda c. 10 min. i nedre delen av ugnen.

Och så var det fyllningen.

- c. 500 g äpplen av en sort som mosar sig lätt
- c. 1 msk malen kanel
- c. 1 msk kakaopulver
- knappt 0,5 dl strösocker

Skala äpplena, kärna ur dem och dela dem i tunna klyftor eller mindre bitar av annat format. I med äppelbitarna i formen, sikta på kanel och kakao och strö därefter på sockret. In i ugnen – fortfarande i nedre delen – och grädda ungefär 15 minuter eller i alla fall tills äp­pel­bi­tar­na börjar mjukna.

Under tiden förbereder du ”topplocket”: en blandning av vispat ägg, turkisk yoghurt och lite socker.

- 2 ägg
- knappt 0,5 dl strösocker
- c. 2 dl turkisk yoghurt

Vispa äggen och sockret till en fluffig smet och så länge att strö­sock­ret slutar knastra. I med yoghurten och rör smeten jämn. Häll bland­ningen över pajen och fortsätt gräddningen i c. 15 minuter. Smeten ska ”stanna” och ytan ska få lite färg.

Serveras ljummen och gärna med en klick vispgrädde. Enligt receptet blir det här en aningen syrlig efterrätt. Vet du med dig att du vill ha det sött är det bara att öka på sockermängden lite grann. Fast det är ju klart, det blir förstås mindre volangframkallande om du kan låta bli ;o)

14 kommentarer:

  1. Det lät väldigt gott och nu i dessa äppletider ska jag prova.

    SvaraRadera
  2. Här blir det äpplen på längden och tvären och höjden och bredden just nu! Med fyra stora, gamla träd på gården blir det mycket frukt, även ett år då det inte är ett riktigt äppelår. Det kommer säkert att märkas runt midjan om några veckor ... :o/

    SvaraRadera
  3. Har också plockat äpplen för att göra pajer,men så blev det att vara barnvakt,och då lämnar jag pajerna.En ny dag i morgon.Ska då också plocka röda vinbär.Det är ju så fina dagar just nu så jag vill vara ute mesta tiden.

    SvaraRadera
  4. Har alltid en hink turkyougurt i kylskåpet. Har den till både kalla o varma såser, toppar efterätter o i bakverk. Underbar produkt!

    SvaraRadera
  5. Håller med!
    Turkisk yoghurt är både prisvärd och smaskig!

    Tänk...............om man kunde sticka in handen genom skärmen och norpa sej en bit paj så här på kvällskvisten....*dreggel*

    Kram, och ha nu en fin helg!
    J:son

    SvaraRadera
  6. Ännu ett smaskigt recept från dig: Man tackar! Har kopierat och tryckt ut! Det ser verkligen smaskigt ut!
    Ska prova med det snaraste!
    Trevlig helg, kram Monica

    SvaraRadera
  7. Tack N, så snällt att du ville dela med dig av receptet, det låter väldigt gott. Även jag har alltid turkisk yogurt hemma, så jag ska ta och testa pajen nu en dag.
    I dag har vi inte varit hemma. Det blev plantskola och en skogstur idag.
    Häls .
    Monkan

    SvaraRadera
  8. Det lät så gott, måste pröva jag med :)
    Kam Annika

    SvaraRadera
  9. Madlar:
    Samma här, jag har alltid en turk i skåpet. Numera köper jag faktiskt aldrig creme fraiche eller kvarg och ersätter alltsom oftast också gräddfilen med yoghurt.

    J:son:
    Vadå "om man kunde"? Du måste ha lyckats, för det finns bara en bit kvar av pajen! *haha!*

    Monica:
    Det här receptet förutsätter nog att man tycker om sånt som inte är alltför sött, eftersom yoghurten ger pajen en syrlighet som bryter mot äpplets sötma. Hoppas den faller herrskapet på läppen!

    Monkan:
    Åhå, har ni varit till plantskolan igen? Nu blev jag nyfiken på vad det blev den här gången ;o)

    Annika:
    Den turkiska yoghurten är fantastiskt bra till så mycket! Numera har lilla A och jag t.o.m. börjat hoppa över den vispade grädden till andra bakverk och tar yoghurt istället. Häromsistens, när jag lagade en helt vanlig äppelkaka (som ju är rätt söt), klickade vi på helt naturell yoghurt när vi skulle äta. Kakan var ljummen och det blev fräscht med den syrliga joggisen som smälte lite grann ovanpå.

    Klart hälsosammare med 10 % fett än låglaktosvispgräddens 36 %, som jag annars brukar använda pga lilla A:s laktoskänslighet.

    SvaraRadera
  10. Just när vågen visade -ett kilo! Då kommer du med ett smarrigt recept till. Man kanske kan springa på stället medan man äter? Jag har ett recept som väntar i kökslådan med äpplen riven ingefära och maräng. Jag kanske ska ta allt på en gång och sedan svälta några dagar. Då kanske den gula tonen i huden försvinner också efter ditt recept på marinerade morötter som ätits sedan dess.
    Kerstin

    SvaraRadera
  11. Haha! Men vet du vad, det här är ett rätt så magert äppelpajsrecept. Kolla bara hur lite smör det är - och socker! Nästan hälsokost, om jag tänker efter ;o) Och det går alldeles utmärkt att ersätta det vanliga vetemjölet i pajdegen med t.ex. dinkelmjöl.

    JÄTTEroligt att höra morötterna gick hem hos er! Själv är jag barnsligt förtjust i dem och kan länsa en stor skål alldeles egenhändigt om jag släpps lös.

    SvaraRadera
  12. Hej

    jag gillar inte äpplepaj men skall visa receptet för min sambo. Jag plockade en pås äpplen åt henne här i parken, då det en gång i tiden varit koloniområde här. Hon gjorde visst nått ätbart utav det..he he

    Jag själv äter helst äpplen och andra frukter som de är...direkt från träden.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!